GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κομοτηνή: Κτηνοτρόφοι με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

  Τριάντα κτηνοτρόφοι της Ροδόπης μέσα από 100 ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης έρχονται σε επαφή με εφαρμοσμένες καινοτόμες μεθόδο...

 


Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η κα Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά, πρόκειται για το αποτέλεσμα της συμμετοχής τους σε δωρεάν δράση που πραγματοποιεί ο Οργανισμός -δράση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα συνεχιστεί έως και δέκα μήνες το 2022 για σύγχρονη γνώση σε θέματα βιωσιμότητας.

Η κα Λαζαρίδου διακρίνεται στο πάνελ της εκδήλωσης στην Κομοτηνή

«Θα τους δώσει καινοτόμα φιλοπεριβαλλοντικά εργαλεία προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τις εκτροφές τους πιο ανταγωνιστικές. Είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που κάνουμε» εξήγησε η κα Λαζαρίδου, και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε και τελεί υπό τον συντονισμό της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με τη Συνεργασία του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εταιρειών, του ΕΒΕ Ροδόπης και του ΔΠΘ». Μιλώντας για την έναρξη της προσπάθειας σημείωσε, «ιδρυθήκαμε πριν 3,5 χρόνια με ιδρυτική δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και αποστολή μας είναι να στηρίζουμε απασχόληση και επιχειρηματικότητα σε όλο το φάσμα, δηλαδή από τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση τροφίμων και τον αγροτουρισμό, και το κάνουμε αυτό προσφέροντας προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής, αλλά και προγράμματα επιχειρηματικής υποστήριξης δωρεάν σε νέους ανθρώπους, αγρότες, παραγωγούς, μεταποιητές, κτηνοτρόφους, αλλά και σε επιχειρήσεις. Έχουμε πάνω από 3.500 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα και έχουμε υποστηρίξει πάνω από 100 επιχειρήσεις μικρές οικογενειακές, οικοτεχνίες με πολύ σημαντικά και απτά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με την κα Λαζαρίδου, ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα από πλευράς κατάρτισης και γνώσης δεν έχει επαρκή ετοιμότητα και είναι πραγματική ανάγκη να αποκτήσει -έτσι ενόψει και της Νέας ΚΑΠ, χρειάζεται να επενδύσει στη μεταφορά τεχνογνωσίας. «Εμείς με πολυεπίπεδα προγράμματα βιωματικά, το συγκεκριμένο που υλοποιούμε για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης είναι περισσότερες από 100 ώρες και μεγάλο μέρος του είναι στην εκτροφή. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας της μεταφοράς τεχνογνωσίας είναι πολυεπίπεδα και εξαιρετικά σημαντικά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αξιολογητή, οι ωφελούμενοι του προγράμματος σε ένα ποσοστό 63% μετά την εκπαίδευση υιοθετούν βελτιωμένες πρακτικές υπηρεσιακές και παραγωγικές, σε ποσοστό 33% μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα με εξορθολογισμό των εισροών, μείωση των φυτοφαρμάκων και των αντιβιοτικών, και αυτό φέρνει και μια μείωση στο κόστος, και τουλάχιστον 32% μετά μόλις από ένα χρόνο της ολοκλήρωσης του προγράμματος δηλώνουν αύξηση του εισοδήματός τους. «Έχουμε σημαντικά απτά αποτελέσματα και αυτά είναι στην κατεύθυνση οι νέοι άνθρωποι αλλά και οι μεγαλύτεροι που βλέπουν μπροστά να αξιοποιήσουν τη Νέα ΚΑΠ με την καλή χρήση της τεχνολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ένα διαφορετικό μονοπάτι που μπορούν να ακολουθήσουν.

Πηγή:ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια