GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 04-12-2021

  ΩΡΑ: 10:15 Δοξολογία ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Πυροβολικοῦ εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Δ΄Σ.Σ.

  ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Σάββα Νέας Μορσίνης.

Κυριακή 05-12-2021

  ΩΡΑ: 07:00 – 10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό ΝαόἉγίου Σάββα Νέας Μορσίνης.

  ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα ἹερόΝαό Ἁγίου Νικολάου Ξάνθης.

Δευτέρα 06-12-2021

  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Μετόχιον Ἁγίου Νικολάου Πόρτο-Λάγος.

Τετάρτη 08-12-2021

  ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

Πέμπτη 09-12-2021

  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ»

 Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα περιγράφεται η θεραπεία της συγκύπτουσας, δηλαδή της γυναίκας εκείνης που δεν μπορούσε καθόλου να σηκώσει το κεφάλι της προς τα επάνω, καθώς το κυρτωμένο από την ασθένεια σώμα την υποχρέωνε να είναι διαρκώς σκυμμένη. Κι όμως, αυτή η γυναίκα δεν ντρεπόταν στην κατάστασή της να κυκλοφορεί. Δεν δίσταζε να ταλαιπωρηθεί. Και μάλιστα κυρίως πηγαίνοντας στη Συναγωγή για ν’ ακούει τον Νόμο του Θεού και την ερμηνεία του.

  Πολλές φορές κάποια ασθένεια και οι συνέπειές της δημιουργούν άσχημη ψυχολογία στον ασθενή και τον οδηγούν στο να ντρέπεται για το σώμα του η του αποστερούν την διάθεση για τη ζωή. Εάν ο ασθενής δεν έχει ψυχικά αποθέματα αντοχής, τα οποία κυρίως επαυξάνει η πίστη στην πρόνοια του Θεού, συνήθως οδηγείται σε ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, ακόμη και ακραίες, με συνέπεια να καθιστά τη ζωή ακόμη πιο μαρτυρική και για τον ίδιο και για τους δικούς του.

  Η συγκύπτουσα του σημερινού Ευαγγελίου όμως δεν συμπεριφέρεται έτσι. Ομολογεί την πίστη και την ελπίδα της στον Θεό, κυρίως με αυτό που κάνει, να πηγαίνει δηλαδή με κόπο και πόνο στη λατρεία του Θεού, να συμμετέχει και να αντλεί από εκεί δύναμη. Δεν μιλά καθόλου για να ξέρουμε το περιεχόμενο της προσευχής της, το είδος των αιτημάτων της, η ακόμη και τα παράπονά της. Σπάνιο πράγμα άρρωστος άνθρωπος να σιωπά. Αυτό φανερώνει αποθέματα ψυχικής δύναμης και υπομονής, που του υπαγορεύουν να μην κουράζει άλλους, αλλά να βαστάζει μόνος με θάρρος τον σταυρό της όποιας ασθένειας.

  Και ο Χριστός μας από την άλλη, δρα πρωτότυπα. Βλέπει την συγκύπτουσα και διακόπτει το κήρυγμά του, απόδειξη του ενδιαφέροντος του Πλάστη για το πλάσμα του. Χωρίς η γυναίκα να του μιλήσει η να του ζητήσει τίποτε, ο ίδιος ο Χριστός, ακουμπώντας το κεφάλι της αμέσως της λέει: γυναίκα είσαι λυμένη και ελευθερωμένη από την αρρώστια σου. Κανείς δεν του ζήτησε τίποτε κι όμως ο Χριστός ενεργεί ευεργετικά. Είναι ο τρόπος που μέχρι σήμερα ενεργούν οι Άγιοί μας, ακόμη και σε όσους δεν τους γνωρίζουν, ακόμη και σε όσους δεν τους έχουν ζητήσει τίποτε.

  Αδελφοί μου, πολλές φορές οι Άγιοι της πίστης μας αντιμετώπιζαν την ασθένεια στην ζωή τους ως επίσκεψη Θεού, ως αφορμή εντονότερης και θερμότερης προσευχής, ως αιτία υπομονής και συνακόλουθο ευλογίας. Το παράδειγμά τους μας διδάσκει στις δυσκολίες της ζωής να πλησιάζουμε περισσότερο τον παντοδύναμο Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια