GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Χάνεις το δίπλωμα για πάντα με αυτές τις παραβάσεις του ΚΟΚ

  «Μια του κλέφτη δυο του κλέφτη…», λέει η γνωστή παροιμία και αυτό ισχύει και για κάποιες παραβάσεις του ΚΟΚ που μπορούν να στερήσουν το δί...

 

  Οι παραβάσεις του ΚΟΚ δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα ούτε φυσικά την ίδια επικινδυνότητα για τον ίδιο τον παραβάτη οδηγό και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Για αυτό και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει κλιμακωτά πρόστιμα και ποινές ανάλογα με την κάθε περίπτωση ώστε το σύστημα να είναι παράλληλα και πιο δίκαιο.

  Υπάρχουν όμως και πολύ σημαντικές παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και τους πεζούς. Περιπτώσεις όπως η κατανάλωση αλκοόλ, εννοείται ότι θα τιμωρηθεί υποδειγματικά, ενώ θα ακολουθούν βαθμοί ποινής τον οδηγό για αρκετό διάστημα.

  Ποιές όμως είναι οι περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να χάσει το δίπλωμά του δια βίου; Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για να αφαιρεθεί ένα δίπλωμα οδήγησης για πάντα, ο οδηγός του είναι ανεύθυνος, επικίνδυνος και ανεπίδεκτος μαθήσεως. Για αυτό και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει ορίσει μια συγκεκριμένη συχνότητα επανάληψης της παράβασης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπου εάν ο οδηγός επαναλάβει την διάπραξή της τότε θα χάσει για πάντα το δίπλωμά του.

  Πιο συγκεκριμένα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι “Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ-2 (το STOP) και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (κόντρες, παντιλίκια κ.α.), καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου”.

  Δηλαδή εάν κάνετε ξανά μία από αυτές τις παραβάσεις για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, τότε το κράτος θα προχωρήσει σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης οχήματος για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια