GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επιμένει η ΠΟΕΔΗΝ στα περί προνομιακής μεταχείρισης ασθενών – Εισαγγελική παρέμβαση θα ζητήσει ο Πλεύρης

  Στις καταγγελίες του περί «προώθησης» επώνυμων ασθενών σε ΜΕΘ πιο γρήγορα από άλλους ασθενείς που περιμένουν κρεβάτι επανήλθε μιλώντας στη...

 Στις καταγγελίες του περί «προώθησης» επώνυμων ασθενών σε ΜΕΘ πιο γρήγορα από άλλους ασθενείς που περιμένουν κρεβάτι επανήλθε μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» σήμερα ο προέδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, διερωτώμενος πώς μπορεί το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει καθημερινά πληρότητα σε ΜΕΘ της τάξης του 97-98% την ώρα που 120 ασθενείς βρίσκονται διασωλημένοι σε απλές κλίνες.

«Δεν έχουμε καμία καταγγελία στην ΕΙΝΑΠ για κενές κλίνες ΜΕΘ. Για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν υπάρχουν VIP ασθενείς. Στο κρεβάτι του νοσοκομείου όλοι είναι ίδιοι» απάντησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη καταλογίζοντάς του ότι δεν έχει καταλάβει τη διαδικασία και τονίζοντας πώς δεν γίνεται επιλογή ασθενών καθώς υπάρχουν κριτήρια.

Ο ίδιος επικαλέστηκε την περίπτωση του Μητροπολίτη Αγρινίου ο οποίος μόλις χρειάστηκε διασωλήνωση μέσα σε τρεις ώρες μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, την ώρα που 58χρονος, με υποκείμενα νοσήματα στο ίδιο νοσοκομείο, στο νοσοκομείο Αγρίνιου περίμενε επί πέντε μέρες διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ να αδειάσει κρεβάτι. «Το κατήγγειλε η σύζυγός του, ανάπηρη και η ίδια, και μόλις το θέμα αναδείχθηκε και μέσω της ΕΡΤ, τότε μόνο βρέθηκε κρεβάτι και πήγε στα Γιάννενα. Τότε γιατί δεν παρενέβη εισαγγελέας;» είπε τονίζοντας πως δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς, απλά διαπιστώνει ότι προκύπτουν ερωτήματα για το πώς γίνεται η διαχείριση και κατανομή των κενών κλινών στο πληροφοριακών σύστημα.

«Έχουμε 705 διασωληνωμένους και οι ΜΕΘ είναι 647. Δεν μιλώ για VIP ΜΕΘ, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί το υπουργείο δεν ανακοινώνει 100% πληρότητα, και γιατί όταν εμφανίζεται κάποιος επώνυμος βρίσκει πιο γρήγορα ΜΕΘ σε σχέση με άλλους που μπορεί να καταλήγουν στους θαλάμους» είπε καταγγέλλοντας το υπουργείο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας ενώ παρέπεμψε και στον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου, ο οποίος, όπως σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, είχε κάνει λόγο για ΜΕΘ «καβάτζα» επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία.

Απαντώντας η κ. Παγώνη είπε ότι η διακίνηση των ασθενών γίνεται μεταξύ γιατρού ΜΕΘ και γιατρού τμήματος, διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και τόνισε πως δεν υπάρχει γιατρός σε μονάδα που να γνωρίζει για κενό κρεβάτι και να μην μεταφέρει άρρωστο. Η ίδια έκανε λόγο για «σκιά» πάνω στους γιατρούς που έχουν δώσει τόσο αγώνα. «Επιτέλους αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας. Παλεύουμε κι εμείς για περισσότερες ΜΕΘ» είπε.

Οργισμένη αντίδραση του υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για κλίνες ΜΕΘ που κρατούνται κλειστές για “VIP ασθενείς”, με τον Θάνο Πλεύρη να κάνει λόγο – στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και 91,6 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα – για «ψεύδη χυδαίου τύπου» και για «συκοφαντία του αισχίστου είδους», τονίζοντας πως θα προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.

«Να δεχθούμε ως κριτική να πει κάποιος ότι δεν έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε και ότι δεν φτάνουν οι 1.300 κλίνες ΜΕΘ και έπρεπε να έχετε κάνει περισσότερες. Το να βγαίνουν, όμως, κάποιοι με ελεεινό τρόπο και να λένε ότι κρατούνται κλίνες προκειμένου εάν αρρωστήσει κάποιος να πάει και δεν μπαίνουν άνθρωποι που χρειάζονται εντατική, ουσιαστικά αυτοί κατηγορούν γιατρούς ως εγκληματίες», υπογράμμισε.

Εξήγησε τη διαδικασία, λέγοντας πως για να μπει κάποιος σε κλίνη ΜΕΘ, γίνεται πρώτα αίτηση του θεράποντος ιατρού όταν δεν υπάρχει κενή στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. «Το αίτημα ανεβαίνει στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, και το αποδέχεται το νοσοκομείο – δηλαδή γιατρός – που έχει την κενή κλίνη. Άρα αυτοί ουσιαστικά λένε ότι γιατροί έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους και έχουν πάρει εντολή, προφανώς από έναν πολιτικό προϊστάμενο, ενώ υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ να μην δηλώνεται αυτή, προκειμένου να κρατηθεί για κάποιους άλλους. Άρα κατηγορούν γιατρούς ως εγκληματίες. Με συγχωρείτε, αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο, οι συκοφάντες που λένε αυτά τα πράγματα θα κληθούν είτε να αποδείξουν ότι ισχύουν αυτά που ισχυρίζονται, είτε θα λογοδοτήσουν σε γιατρούς οι οποίοι δίνουν μάχη αυτή τη στιγμή και ακούν κάποιους που κάνουν καριέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα, να τους κατηγορούν ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αφήνουν κόσμο να πεθάνει», επεσήμανε.

«Άρα, όποιος το λέει αυτό – δημοσιογράφος, συνδικαλιστής, βουλευτής-  να έχει συναίσθηση των λόγων που λέει, ότι την στιγμή που λέει τη συγκεκριμένη ανοησία, κατηγορεί γιατρούς που κάνουν τη δουλειά τους. Δεν με απασχολεί ποιος είναι αυτός. Είναι συκοφαντία του αισχίστου είδους να λένε ότι αυτή τη στιγμή κρατούνται κλειδωμένες κλίνες ΜΕΘ, μήπως αρρωστήσει ο Πλεύρης, μήπως αρρωστήσει ο Σιαφάκας, μήπως αρρωστήσει κάποιος γνωστός. Θα λογοδοτήσουν αυτοί που το κάνουν», διεμήνυσε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα ζητήσει απλώς, αλλά θα προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, «προκειμένου να εξεταστούν αυτά που λέγονται και αυτοί που τα λένε να λογοδοτήσουν, όταν αυτά που λένε είναι ψεύδη του αισχίστου είδους. Και τότε να πάει ο καθένας να πει ότι ο Πλεύρης, ο γιατρός τάδε, ο γιατρός δείνα κρατάει κλίνες».

«Όλα θα γίνουν κανονικά και θα τα δείτε. Αλλά δεν πρόκειται από εδώ και πέρα ο οποιοσδήποτε να συκοφαντεί γιατρούς. Γνωρίζω ότι οι γιατροί κάνουν κάθε μέρα έναν αγώνα και ζητάνε να δουν σε συνδυασμό με την πλατφόρμα του ΕΚΑΒ που υπάρχουν κενές κλίνες για να μεταφερθεί κόσμος. Αγωνίζονται για να σώσουν ανθρώπους, και βλέπουν κάποιους να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε ότι αυτοί οι γιατροί βρίσκονται σε ένα συνωμοσιολογικό σύστημα, που κρατά κενές κλίνες ΜΕΘ. Εντάξει, η αθλιότητα έχει τα όρια της», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στο «γελοίο του επιχειρήματος», σημειώνοντας ότι «δεν τολμούν να πουν ονόματα, δεν μπορούν να πουν ποιος είναι ο Μητροπολίτης και ποιος είναι ο δημοσιογράφος». «Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι κατά του εμβολιασμού. Δηλαδή κατηγορούν μια κυβέρνηση  ότι κάνει προνομιακή μεταχείριση σε ανθρώπους που έχουν στραφεί εναντίον της για το θέμα του εμβολιασμού», δήλωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιου είδους αθλιότητες δεν τις υιοθετεί, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο, η αξιωματική αντιπολίτευση», πρόσθεσε. Ο ίδιος απέρριψε και την κριτική της αντιπολίτευσης περί χορήγησης μονοκλωνικών φαρμάκων με «πελατειακά κριτήρια», επισημαίνοντας πως έχει θεσπιστεί το πιο αυστηρό πρότυπο για τη χορήγησή τους, από την Επιτροπή Βιοηθικής. «Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για συγκεκριμένους ανθρώπους, για ασθενείς που κινδυνεύουν πολύ. Δεν πρόκειται κανένας να πάρει, χωρίς να δικαιούται», τόνισε, εξηγώντας πως η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων γίνεται με αίτημα του θεράποντος ιατρού στην ειδική πλατφόρμα η οποία εξετάζει εάν πληρούνται τα κριτήρια, και στη συνέχεια συνεδριάζει επιτροπή ειδικών, εντός 24ωρου, για να κρίνει.



Δεν υπάρχουν σχόλια