GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο κατανομής βοσκοτόπων ζητούν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Με επιστολή τους προς στον περιφερειάρχη Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας, ζητούν την...


Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Πρόταση τροποποίησης της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 1217/264725/27.9.2021».

Δεν είδαμε καμία παρέμβαση στον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που τους διέπει, με ελέγχους των τίτλων ιδιοκτησίας και του εθνικού κτηματολογίου. Δεν είδαμε καμία κίνηση για συνδρομή των δασικών υπηρεσιών σε αυτούς τους ελέγχους των ιδιωτικών βοσκοτόπων, δασικές υπηρεσίες που θα έπρεπε ήδη να έχουν παρέμβει, μετά από τα δημοσιεύματα που έχουν αναρτηθεί στα ΜΜΕ όλης της χώρας. Φυσικά ο φόρτος εργασίας των δασικών υπηρεσιών είναι μεγάλος, αφού δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί τους πραγματικούς κτηνοτρόφους, επιβάλλοντάς τους πρόστιμα, για ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

Δεν είδαμε όμως και καμία αυτεπάγγελτη παρέμβαση, από την Ελληνική δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς όλης της χώρας, για τη βρώμα και δυσωδία που εκπέμπει η κατάσταση αυτή, την οποία δημιούργησε η διαχρονική και διακομματική ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας, να ελέγξει τους αεριτζήδες και τους νομότυπους απατεώνες, οι οποίοι βρήκαν ανοιχτή την πόρτα και μπήκαν. Το ερώτημα είναι ποιοι και γιατί, άνοιξαν αυτή την πόρτα και μάλιστα γιατί και μέχρι σήμερα την αφήνουν ανοιχτή!

Οι καθυστερημένες, σπασμωδικές και άκαιρες παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ, χωρίς να υπολογίζει τις «παράπλευρες απώλειες» των πραγματικών κτηνοτρόφων, μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την αναστολή για το 2021 συγκεκριμένων άρθρων, που δημιούργησαν και θα δημιουργήσουν και στο μέλλον, προβλήματα στις πληρωμές των ενισχύσεων.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συνέχιση εφαρμογής της «τεχνικής λύσης» στην κατανομή των βοσκοτόπων, με μοχλό αυτών των ανισοτήτων, τον προκλητικά αντιεπιστημονικό τρόπο υπολογισμού της πυκνότητας βόσκησης στις Χ.Ε. αλλά και στη συνέχιση της ενεργοποίησης βοσκοτοπικών δικαιωμάτων με ιδιωτικούς βοσκοτόπους, χωρίς ζωικό κεφάλαιο ή χωρίς το ανάλογο ζωικό κεφάλαιο που απαιτείται, στην κατανομή των αντίστοιχων δημοσίων βοσκοτόπων.

Παρά τις παραπάνω διαφωνίες μας, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το ισχύον νομικό καθεστώς, σας καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση για τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 1217/264725/27.9.2021, με στόχο τη βελτίωση των αστοχιών που προέκυψαν στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και θα προκύψουν και στις υπόλοιπες πληρωμές που έπονται, όπως και στα προγράμματα που προκηρύσσονται και σχετίζονται με τις εκτάσεις των βοσκοτόπων.

Προτείνουμε:

  1. Για την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής: β) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,05ΜΜΖ», με έναρξη ισχύος την κατανομή του 2022.Για την κατανομή του έτους 2021 ισχύει: Ένα (1) πρόβατο ή αίγα κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,15ΜΜΖ.
  2. Η παρ. 7 του άρθρου 4 συμπληρώνεται ως εξής: «7. Στην Χ.Ε. 9 της Νησιωτικής Ελλάδας και στη Χ.Ε. της Κρήτης, καθορίζεται αναλογία κατανομής κατά 10% χαμηλότερη από τη μέση αναλογία κατανομής βοσκοτόπων της χώρας, όπως υπολογίζεται στην παρ. 4.».
  3. Η παρ. 10 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Μετά την κάλυψη των απαιτήσεων σε βοσκότοπο των κτηνοτρόφων της οικείας ΧΕ, τυχόν περίσσεια βοσκοτόπων που προκύπτει σύμφωνα με την παρ. 8, χρησιμοποιείται ως απόθεμα. Το απόθεμα αυτό μπορεί να κατανεμηθεί σε κτηνοτρόφους με έδρα εκμετάλλευσης σε διαφορετική Χ.Ε. αποκλειστικά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους σε ΠΕ1. Στις περιπτώσεις που αφορούν σε κτηνοτρόφους που υποβάλλουν πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος κατανομής, αυτοί λαμβάνουν βοσκότοπο με συντελεστή 30% χαμηλότερο από τη μέση αναλογία της χώρας, όπως υπολογίζεται στην παρ. 4».
  4. Η παρ. 15 του άρθρου 5 τροποποιείται και συμπληρώνεται ως εξής: «15. Για τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας του ζωικού κεφαλαίου, δύναται να πραγματοποιείται συμπληρωματική κατανομή, για όλες τις ενισχύσεις, σύμφωνα με το ζωικό κεφάλαιο που έχει εγκριθεί μετά τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μόνο για την κατανομή του έτους 2021, οι κτηνοτρόφοι που αντικατέστησαν το ζωικό τους κεφάλαιο μετά από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, εντός των χρονικών περιθωρίων που τους είχαν καθοριστεί, για να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν πλήρως τις άμεσες ενισχύσεις τους και που με την εφαρμογή των τροποποιήσεων της ΚΥΑ 1217/264725/27.9.2021, δεν είναι εφικτή η πλήρης ενεργοποίηση, τους κατανέμονται οι εκτάσεις που χρειάζονται για την πλήρη ενεργοποίηση των άμεσων ενισχύσεών τους.».
  5. Στο άρθρο 6 προστίθεται παρ. 4, ως εξής: «4. Οι ιδιωτικές εκτάσεις βοσκοτόπων που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, με τα πλήρη στοιχεία που ορίζουν την τοποθεσία τους και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, κοινοποιούνται και στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, για περαιτέρω έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των συγκεκριμένων εκτάσεων.».

Με εκτίμηση

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια