GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης, ο Παπανδρέου και η επόμενη ημέρα!

  Ανάλυση: Παν. Πεντζουρίδης

 


Το ΠΑΣΟΚ, και όχι το ΚΙΝ.ΑΛ, ζητά ον προσδιορισμό του. Και διευκρινιζω ότι το ΚΙΝ.ΑΛ, γιατί το θεωρώ ένα μόρφωμα – όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς πολιτικό στίγμα, χωρίς πυξίδα, χωρίς ουσία.

Οι εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου έδειξαν περίτρανα, ότι το άλλοτε κραταιό κόμμα εξουσίαςπου ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και διέλυσε ουσιαστικά ως οργανισμό ο διάδοχός του Κ. Σημίτης, δεν μπορεί να βρει την περπατησιά του, γιατί πολύ σωστά σημείωσε κάποιος εκ των υποψήφιων Προέδρων “το ΠΑΣΟΚ έχει μηχανισμούς και όχι οργανώσεις”.

Αν ένα κόμμα λοιπόν έχει μηχανισμούς και όχι οργανώσεις, δεν είναι κόμμα, αλλά μηχανισμός σκοπιμοτήτων, που ενεργοποιούνται ανάλογα  με το συμφέρον του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Ενα κόμμα, αν δεν έχει οργανώσεις, σημαίνει ότι δεν περπατάει στο λαό, δεν συναλλάσσεται με το λαό, δεν υπάρχει για το λαό!

Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ το 2021. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, έκανε ένα ολέθριο λάθος, μέσα στη δίνη της πολιτικής κατρακύλας των ποσοστών στις εκλογές: να ιδρύσει ένα παράλληλο κόμμα, χωρίς οργανώσεις, αλλά με μηχανισμούς και πάλι όπως και με τη σύμπραξη άλλων κομμάτων.

Το εγχείρημα αυτό δεν πέτυχε. Το ΚΙΝ.ΑΛ., ένα πολιτικό μόρφωμα που συστεγάζεται στο ΠΑΣΟΚ, και το ΠΑΣΟΚ που συνέχισε να έχει οξυγόνο λόγω του ΚΙΝ.ΑΛ. Ποιο το μέλλον όμως σε κάτι τέτοιο;

Η ερχόμενη Κυριακή, είναι η δεύτερη των εσωκομματικών εκλογών. Ο πρώτος σε ψήφους της πρώτης φάσης, Νίκος Ανδρουλάκης – όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος – μιλάει για το ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος και αντίπαλος του Ανδρουλάκη, κος Παπανδρέου, μιλάει μόνο ια το ΚΙΝ.ΑΛ., αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ μόνο ως ιστορία ως σαν πολιτικό μουσείο!

Η επομένη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι.

Γιατί ακόμη και ο φερέλπις Νίκος Ανδρουλάκης να εκλεγεί, εκτός της ουσιαστικής αδυναμίας του να είναι στα έδρανα της Βουλής και να συντονίζει την κοινοβουλευτική του ομάδα, θα πρέπει να φτιάξει το κόμμα απο την αρχή. Με το ΚΙΝ.ΑΛ. τι θα κάνει; Θα το διαλύσει; Και οι συμμαχίες;

Αν πάλι εκλεγεί ο Γ. Παπανδρέου, όλοι γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ, μπαίνει οριστικά στην ιστορία και θα υπάρχει μόνο το ΚΙΝ.ΑΛ., στο οποιο ο ίδιος μτέχει ως Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο ίδρυσε αμέσως μετά την αποχώρησή του απο το ΠΑΣΟΚ.

Και μέσα σε όλα αυτάη επόμενη μέρα, εκτός της κομματικής κατάστασης στο χώρο, ενδιαφέρει και τους πολίτες, που μοιραία επηρεάζονται απο τη θέση, τη στάση και τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. εντός της Βουλής.

Ενα είναι σίγουρο πάντως: οι μηχανισμοί θριάμβευσαν και οι οργανώσεις ακόμη παραμένον σα χαρτιά, όπως στα χαρτιά μένουν και οι υποσχέσεις της ενότητας και τα όσα δακρύβρεχτα υποσχέθηκαν όλοι τους την ημέρα της κηδείας της αείμνηστης Φ. Γενηματά.

Δεν υπάρχουν σχόλια