GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Γεγονός η Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

  Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου “Μαζί για Ζωή”, με χαρά σας ενημερώνει σήμερα, ότι ένας αγώνας  3 ½ ετών φτάνει στ...

 


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου “Μαζί για Ζωή”, με χαρά σας ενημερώνει σήμερα, ότι ένας αγώνας  3 ½ ετών φτάνει στο τέλος του. Εκδόθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση ότι η Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Δ.Π.Θ.- Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, εγκρίνεται ως κατάλληλη για την χορήγηση πλήρους χρόνου άσκησης σε ιατρούς για την ειδικότητα της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

Γιατί τόση σημασία σε αυτό; Ας κάνουμε μια αναδρομή στα γεγονότα:

Δυστυχώς, ζήσαμε μια απίστευτη κωλυσιεργία  του όλου συστήματος τόσα χρόνια.  Αναγκαστήκαμε να παρακολουθήσουμε τον αντίστοιχο φάκελο από γραφείο σε γραφείο στο Υπουργείο Υγείας. Ζήσαμε αποφάσεις Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που ακυρώθηκαν, μόνο και μόνο γιατί άλλαξε η κυβέρνηση και ξεκινούσαμε ουσιαστικά και πάλι από την αρχή. Πήγαμε σε όλους τους  Υπουργούς Υγείας (και των δύο κυβερνήσεων), εξηγώντας το πρόβλημα και την σπουδαιότητα της Κλινικής για τον τόπο μας.

Η διαδικασία υπήρξε εξαιρετικά αργή. Αρχικά, το 2016 έγινε η ίδρυση Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο ΠΓΝ Αλεξ/πολης, απλά «φιλοξενούμενη» εντός της Α’ Παν. Χειρουργικής Κλινικής (ΦΕΚ B 2560 – 19.08.2016).  Μόλις το 2020, μετά από συνεχή αγώνα, εγκρίθηκε  και η αυτόνομη εγκατάσταση της Κλινικής στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης,  με διαθέσιμες  οκτώ κλίνες προς χρήση της (κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ 3866 – 21.10.2019) και κατόπιν, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Γ.Ν.Α. (ΔΣ Θ27/ΔΣ 12/30.7.2020).

Τελικά πέντε (5) χρόνια μετά τη κατάθεση του αιτήματος έγκρισης χορήγησης Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής στη 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας,  δρέψαμε τους καρπούς των κόπων μας: μόλις στις 22/12/21 εκδόθηκε  και η απόφαση για την χορήγηση πλήρους ειδικότητας (ΦΕΚ B  6153 – 22.12.21).

Η Πανεπιστημιακή Πλαστική Χειρουργική και Μονάδα Εγκαυμάτων (ΠΠΧΕ) στο Π.Γ.Ν.Α, με χορήγηση πλήρους χρόνου ειδικότητας (όπως αρμόζει σε κάθε Πανεπιστημιακή Κλινική), είναι πλέον γεγονός! Ως στελέχωση, προβλέπονται στο οργανόγραμμα δύο ειδικευμένοι (ΦΕΚ 1156 – 10.04.2012) και πλέον, με την τρέχουσα απόφαση, και δύο ειδικευόμενοι ιατροί.

Αυτό σημαίνει πρακτικά: μια ΑΥΤΟΝΟΜΗ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής (και Μονάδας Εγκαυμάτων) στον τόπο μας, με 8 κρεβάτια, 2 μέλη ΔΕΠ (Πανεπιστημιακοί Διδάσκοντες), 2 ειδικευμένους ιατρούς Πλαστικούς Χειρουργούς ΕΣΥ και 2 ειδικευόμενους.

Συνεπώς, η ΠΠΧΕ καθίσταται η μοναδική διαθέσιμη σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη!  Προβλέπεται να καλύπτει τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων όλης της Περιφέρειας, εξυπηρετώντας έναν πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων.

Τονίζουμε ότι, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Νικόλαου Παπαδόπουλου και των συνεργατών του, γίνονται ήδη επεμβάσεις που πρωτοπορούν πανελλαδικά!      

Από την πλευρά μας:

  • Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Υπουργούς Υγείας που βοήθησαν να δοθεί ένα αίσιο τέλος – κατά χρονολογική σειρά: κ.κ. Ανδρέα Ξανθό, Παύλο Πολάκη, Βασίλειο Κικίλια,

Βασίλειο Κοντοζαμάνη και τέλος, τον νυν Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη (που με την απόφαση του έκλεισε οριστικά το θέμα που μας ταλάνιζε τόσα χρόνια). 

  • Ευχαριστούμε ολόψυχα τη Γραμματεία και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας για την υπομονή τους στις επίμονες οχλήσεις μας όλο αυτό το διάστημα, αλλά και το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας που εισπράξαμε.
  • Ευχαριστούμε από καρδιάς και όσους βοήθησαν, με οποιοδήποτε τρόπο και από οποιαδήποτε θέση, στην υλοποίηση αυτού του τιτάνιου αιτήματος.
  • Ευχαριστούμε ακόμα και όσους εμφανίστηκαν πρόθυμοι να βοηθήσουν μεν, δεν συνεισέφεραν δε – αλλά πλέον, εμφανίζονται σαν τιμητές. Ως γνωστόν, «η νίκη έχει πολλούς πατεράδες». Δεν μας πειράζει – μας αρκεί η παρουσία της Κλινικής.
  • Δηλώνουμε σαφώς και απερίφραστα ότι θα είμαστε πάντοτε εδώ, ως άγρυπνοι και ακοίμητοι παρατηρητές, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της Κλινικής και να βεβαιωθούμε ότι θα υλοποιηθούν οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις και Νόμοι.

Ευχόμαστε από βάθους καρδιάς τα καλύτερα για την παρουσία της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων στο ΠΓΝΑ. Ευελπιστούμε την πλούσια και απρόσκοπτη προσφορά από μέρους του προσωπικού της πλήρους επιστημονικού και κλινικού έργου στον τόπο μας.

Θα παραμείνουμε πάντοτε σταθεροί συνεργάτες στο θεάρεστο έργο τους, ακολουθώντας έτσι την αμετακίνητη δέσμευσή μας: την προσφορά ολοένα και καλύτερων υπηρεσιών υγείας στον καρκινοπαθή πάσχοντα συνάνθρωπο.

     Εύη Ορφανού

  • Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών &
  • Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου “Μαζι για Ζωή”
  • Γ´ Αντιπρόεδρος Ένωση Ασθενων Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια