GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών: Νέα μέτρα αναμένονται από 3 Ιανουαρίου

  Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή ειδικών και αναμένεται να κάνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης μετά τα Χριστούγεννα αλλά και να εξετάσει...

 


Οι ειδικοί το επόμενο διάστημα θα έχουν μια σαφέστερη εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία είναι δεδομένο πως είναι πιο μεταδοτική και επομένως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό καθώς οι επιστήμονες «βλέπουν» να σπάει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων την ημέρα και υπάρχουν δραματικές προβλέπεις ακόμα και για 20.000 κρούσματα μέσα στον Ιανουάριο.

Ν. Τζανάκης: «Θα ξεσπάσει κύμα μέσα στο κύμα της Δέλτα»

Μία θετική εξέλιξη είναι ότι αποκαθίστανται με ταχείς ρυθμούς οι ρωγμές στο «τείχος ανοσίας» μέσω της θωράκισης του πληθυσμού με την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα 10 ημερών έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Επιπλέον, 40.000 ραντεβού αφορούν παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, με περίπου 6.000 πρώτες δόσεις να έχουν ήδη εκτελεστεί. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι ο κυριότερος τρόπος αναχαίτισης της πανδημίας, επιμένει από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν στη Δανία, όπου καταγράφτηκε έκρηξη κρουσμάτων αγγίζοντας στις αρχές της εβδομάδας τα 13.150, όταν στις αρχές του μήνα δεν ξεπερνούσαν τα 4.500, σημειώνει ότι εκεί η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 95%.

«Στη χώρα μας θα ξεσπάσει ένα κύμα μέσα στο κύμα της Δέλτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πίεση που θα δεχτεί το σύστημα Υγείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνει ότι η νόσηση που προκαλεί η Ομικρον είναι ηπιότερη είναι ένα καλό σημάδι. Ομως, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία θα κληθούν να φροντίσουν επιπλέον ασθενείς» σημειώνει ο ειδικός.  Και συνεχίζει: «Εάν, για παράδειγμα, η Δέλτα προκαλούσε σοβαρά συμπτώματα στο 10% των κρουσμάτων, αυτό σήμαινε ότι στα 1.000 κρούσματα αναλογούσαν 100 νοσηλείες. Στην περίπτωση της Ομικρον, ακόμη κι αν το ποσοστό πέφτει στο 5%, μεταφράζεται σε 50 νοσηλείες, ενώ οφείλει κανείς να συνυπολογίσει την αυξημένη μεταδοτικότητά της, που συνεπάγεται και μεγάλη ζήτηση νοσοκομειακής φροντίδας».

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Το βάρος των νέων μέτρων όπως έχουν περιγράψει κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες πέφτει στη νυχτερινή διασκέδαση, τα γήπεδα αλλά και την τηλεργασία σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συνθήκες και οι δραστηριότητες που φέρνουν συνωστισμό και άρα συνθήκες διασποράς του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον.

Νέα μέτρα πρώτα από την εστίαση

Οι τελευταίες πληροφορίες για τα νυχτερινά κέντρα, την εστίαση, τα μπαρ, τους χώρους ψυχαγωγίας αναφέρουν ότι αυτό που εξετάζεται είναι να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας τους και να κλείνουν τα μεσάνυχτα, να βρίσκονται στους χώρους αυτούς μόνο καθήμενοι, να περιοριστεί το ποσοστό πληρότητας, ενδεχομένως και να κλείσει η μουσική.

Στα γήπεδα

Για τα γήπεδα η «βεντάλια» των νέων μέτρων κυμαίνεται από το να μειωθεί αισθητά η πληρότητά τους έως και το να γίνονται αγώνες χωρίς θεατές με κριτήριο να αποτελούν οι εικόνες που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα.

Σχολεία

Όσον αφορά, δε, τα σχολεία η κυβέρνηση επιμένει, όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως την Κυριακή, ότι θα παραμείνουν για την ώρα ανοιχτά με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής των πρωτοκόλλων ώστε τμήματα να κλείνουν με λιγότερα από 50+1% κρούσματα ενώ εξετάζεται και το αν θα συνεχιστούν ή θα καταργηθούν οι σχολικές εκδρομές.

Επανέρχεται η τηλεργασία

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται μέτρο επέκτασης της τηλεργασίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεση θα είναι η επαναφορά του μέτρου στο 50% του προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέτρο που -όπως τονίζεται- θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια