GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Η τροπολογία για το πιστοποιητικό νόσησης στους 3 μήνες

  – Τι προβλέπεται για το επίδομα στους υγειονομικούς – Ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό μετά την λήξη του πιστοποιητικού νόσησης – Π...

  Προχωρά η κυβέρνηση την διαδικασία για την μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες, υιοθετώντας έτσι την εισήγηση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε μία προσπάθεια να προστατευθεί η κοινότητα από την νέα μετάλλαξη Όμικρον αλλά και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

  Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της η Επιτροπή είχε εισηγηθεί ώστε το πιστοποιητικό νόσησης να προκύπτει μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ, κι όχι από rapid test, όπως γινόταν.

  Το πρωί της Πέμπτης το φως της δημοσιότητας είδε η τροπολογία που κατήρτισε η κυβέρνηση και τίθεται προς ψήφιση όπου σε αυτήν αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον 90 μέρες. Αξίζει να διευκρινιστεί πάντως πως μετά το πέρας της ισχύος, θα υπάρχει περιθώριο ένας μήνας προκειμένου ο πολίτης να εμβολιαστεί και να λάβει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

  Παράλληλα σημειώνεται πως από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

  Επίσης στις δύο πρώτες σελίδες της τροπολογίας περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που αφορούν στην χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΕΣΥ και άλλων εποπτευόμενων φορέων.

  Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021. Σημειώνεται πως όσοι είναι σε αναστολή δεν αποκλείονται από το επίδομα, αλλά θα το λάβουν αναλογικά βάσει του πόσο καιρό εργάστηκαν και πόσο καιρό βρίσκονταν εκτός εργασίας.

  Η άλλη διάταξη αφορά στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για τη μεταφορά, αποθήκευση, διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοιού. Τέλος, με την τρίτη τροπολογία ρυθμίζεται το θέμα της τρίμηνης διάρκειας πιστοποιητικών νόσησης, και ορίζονται οι εξαιρέσεις.

  Τα πιστοποιητικά νόσησης λόγω λοίμωξης Covid-19 και εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών αναφορικά με τη διάρκεια ισχύος τους, δηλαδή επί της ουσίας αναφορικά με τη διάρκεια προστασίας των κατόχων τους έναντι του κορωνοιού.

  Πλέον είναι σαφές και τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι τα αντισώματα τόσο από εμβολιασμό όσο και από νόσηση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά όσον αφορά στη νόσηση θεωρείται ότι η προστασία φθίνει ταχύτερα και περισσότερο σε σχέση με τον εμβολιασμό.

  Η συζήτηση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προκρίνουν τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας ήδη έχει ληφθεί απόφαση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των ατόμων άνω των 60 ετών να λήγουν επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Για τη μείωση του χρόνου ισχύος το σκεπτικό της Επιτροπής βασίστηκε στην επιστημονικά αποδεδειγμένη μείωση της ανοσίας μετά τη νόσηση από κορωνοϊό. Από μετρήσεις αντισωμάτων, φαίνεται πως καταγράφεται μείωση των επιπέδων αντισωμάτων το τρίμηνο μετά τη νόσηση με λοίμωξη covid-19. Ο συνδυασμός δε της κυκλοφορίας της Omicron με την έλευση του χειμώνα, όπου αναμένεται έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την ανανέωση της ουσιαστικής ισχύος του εμβολιασμού για covid.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή συγκεκριμένα εισηγήθηκε όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν έως και τα τέλη Οκτωβρίου του 2021 να λήξουν στις 31 Ιανουαρίου 2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2021, θα λήξουν σε τρεις μήνες. Δηλαδή, στις 31 Ιανουαρίου λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης όσων μολύνθηκαν με κορωνοιό από τρεις μήνες και πλέον. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.

  Όσοι ενήλικες νόσησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και το πιστοποιητικό νόσησής τους θα λήξει αναγκαστικά νωρίτερα, υπολογίζονται σε 300.000. Σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν, κάτι που συμβαίνει και στην εξάμηνη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, τότε υποχρεώνονται σε διαρκή rapid tests όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με rapid test ή δεν έχουν πρόσβαση σε όσους χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.Δεν υπάρχουν σχόλια