GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στην αδύναμη λίρα ποντάρει ο Ερντογάν για να επανεκλεγεί το 2023!

  *Γράφει και αναλύει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

 


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πεπεισμένος ότι η πτώση της λίρας θα αποφέρει οικονομικά και πολιτικά οφέλη και θα τον κρατήσει στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2023, «αλλά δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο αναλυτής Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ.

«Η στρατηγική της ενίσχυσης των εξαγωγών μέσω μιας αδύναμης λίρας έχει οικονομική λογική, αλλά δεν θα είναι αποτελεσματική σχεδόν στον βαθμό που χρειάζεται ο Ερντογάν για να πετύχει», έγραψε ο Ρόζενμπεργκ για την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz την Κυριακή.

«Ο Ερντογάν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει το όνειρό του είναι πολύ μικρές, αλλά ιδεολογικά είναι μεγάλο πλήγμα από τις πολιτικές που ακολουθεί για να τις απορρίψει εύκολα, και πολιτικά δεν έχει πολλές επιλογές από το να παίξει ενάντια σε μεγάλες πιθανότητες», είπε. Και σημείωσε: «Ανακούφιση για τους Τούρκους που υποφέρουν, φαίνεται, θα έρθει μόνο το 2023 εάν καταρρεύσει στην εκλογική ήττα».

Η δημόσια υποστήριξη προς τον Ερντογάν μειώνεται εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής για τις οικονομικές πολιτικές του, των καταγγελιών για κακοδιαχείριση και του αυξανόμενου αυταρχισμού.

Η τουρκική λίρα έπεσε σε άλλο ένα χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, αφού ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να συνεχίσει με μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό και να τονώσει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη το Σαββατοκύριακο. Χάνοντας περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του φέτος, με τις περισσότερες απώλειες να προέρχονται από τις αρχές Νοεμβρίου, έπεσε στα 17,54 ανά δολάριο τη Δευτέρα.

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στην κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού – το επιτόκιο αναφοράς είναι τώρα στο 14%. Η Τουρκία μπορεί να οδεύει προς τον υπερπληθωρισμό εάν αρνηθεί να εγκαταλείψει αυτήν την προσέγγιση, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Οι δηλώσεις και οι πολιτικές του προέδρου κάνουν τις ξένες επενδύσεις που χρειάζεται πολύ η Τουρκία να στεγνώσουν και σπρώχνουν εκατομμύρια Τούρκους στη φτώχεια, είπε ο Ρόζενμπεργκ.

«Οι οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν είναι ένα μαγικό στιφάδο, τα συστατικά του οποίου περιλαμβάνουν τον έντονο και παρανοϊκό εθνικισμό, την εκλογική πολιτική και κάποιες περίεργες θεωρίες, κυρίως ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό», είπε ο Ρόζενμπεργκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει να χρησιμοποιήσει την αδύναμη λίρα για να εξάγει την έξοδο της Τουρκίας από τα προβλήματα και «εξαλείφοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, μπορεί να απελευθερώσει την Τουρκία από τις απαιτήσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανισμών που τη χρηματοδοτούν, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία τηρήσει νόμους της συμβατικής οικονομίας και σέβεται το κράτος δικαίου», είπε ο Ρόζενμπεργκ.

«Τα όνειρα του Ερντογάν να κλείσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και να αποχαιρετήσει τους δυτικούς τραπεζίτες, να μετατρέψει την Τουρκία σε εξαγωγική δύναμη και να κερδίσει μια τεράστια εκλογική νίκη το 2023 από ευγνώμονες ψηφοφόρους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Και αυτό γιατί τα οικονομικά στοιχεία πίσω από αυτά είναι ελαττωματικά», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια