GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μετά τις 20 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών

«Αυτή τη στιγμή, από την επικοινωνία μας με τη Pfizer, ξέρουμε ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι νωρίτερα στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου.


«Αυτή τη στιγμή, από την επικοινωνία μας με τη Pfizer, ξέρουμε ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι νωρίτερα στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου.

  Άρα, η πρώτη παραλαβή θα είναι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, το νωρίτερο, δεν ξέρουμε ακριβώς την ημερομηνία. Αλλά πριν τις 20 Δεκεμβρίου γνωρίζουμε ότι με μια πρώτη επικοινωνία που είχαμε ότι δεν θα βρίσκεται το εμβόλιο στη χώρα μας».

  Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, απατώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

  Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σχετικά ανέφερε τα εξής:

  Στις 25/11 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο ΕΜΑ, ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

  Το εμβόλιο και στην χώρα μας χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

  Η διαφορά είναι ότι η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

  Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερη άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

  Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας από την λοίμωξη μετά την έκθεση, έδειξε τα εξής: από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, από αυτά τα 1.305, νόσησαν 3 όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

  Από τα 663 που ήταν τα παιδιά που πήρανε εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα τα στοιχεία της αποτελεσματικότητος του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης.

  Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και οι συνήθεις και αυτό συνετέλεσε σημαντικά ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των σπάνιων και ηπίων ανεπιθύμητων ενεργειών.

​  Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το εμβόλιο- ο κύριος Θεμιστοκλέους ξέρει- θα έρθει και στην χώρα μας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά όλα τα δεδομένα της βιβλιογραφίας και τα επιδημιολογικά στοιχεία, κυρίως νοσηρότητας της χώρας μας, και με τη συμπλήρωση και των δεδομένων που αναμένονται από χώρες που ήδη έχουν προηγηθεί στην εφαρμογή του εμβολίου, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ισραήλ, η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια