GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Ελληνικής Θράκης στην Κομοτηνή!

«Θράκη Εκατό Χρόνια Ενσωμάτωσης, 1920-2020» ήταν το θέμα της Επετειακής Διημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θρά...


«Θράκη Εκατό Χρόνια Ενσωμάτωσης, 1920-2020» ήταν το θέμα της Επετειακής Διημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Η Θράκη στα χρόνια της απελευθέρωσης-ενσωμάτωσης με την Ελλάδα» ήταν ο τίτλος της και το θέμα κλήθηκε να αναπτύξει ο καθηγητής της Νομικής του ΔΠΘ, ο κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, Πρόεδρος της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων που συνέστησε η ΠΑΜΘ για τα «100 χρόνια απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελλάδα», με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.

Στις διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν τη Θράκη σε σχέση με τις συγκεκριμένες κατακτήσεις του 1821 στάθηκε ο κος Θεοχάρης Δαλακούρας σημειώνοντας το νόημα των συγκεκριμένων αγώνων, αλλά και αυτό της μακράς πορείας, που ολοκληρώνεται με την Ενσωμάτωση της Θράκης, το 1920.

«Θα πρέπει να σταθούμε στα οράματα που τη συνδέουν και στα ζητήματα του μέλλοντος. Κάποια σημαντικά ιστορικά γεγονότα για να τα αξιοποιήσουμε και να τα αξιοποιούμε καθημερινά, τις αξίες που εκπροσωπούσαν και το γεγονός ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένοι οι κόποι των προηγούμενων γενιών της Θράκης και της Ελλάδος και εν γένει της Ευρώπης» είπε ο κος Δαλακούρας. Παράλληλα, σημείωσε την αξία του οράματος της Ελευθερίας, του οράματος ενός Κράτους Δικαίου καταλήγοντας με τη σημείωση ότι: «Η Δικαιοκρατικότητα είναι το στοίχημα της εποχής, κόντρα σε εμμονές, κόντρα σε εθνικισμούς».

«Είμαστε εδώ σήμερα για να ανασάνουμε τη μυρωδιά από το βρεγμένο χώμα, καθώς περνούσαν Θράκες Ιππείς πάνω από τα αγέρωχα άλογά τους» ανέφερε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας, η κα Ζωή Κοσμίδου αναφερόμενη στη «δίψα» για Λευτεριά, για πρόοδο, πολιτισμό, γλέντια και χαρές «για ζεστό ψωμί, κρασί και λάδι».

Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κος Παντελεήμων συνεχάρη τους διοργανωτές και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους για την εκδήλωση μην κρύβοντας την ικανοποίηση και τη συγκίνηση του.

«Μόνο όταν οι εορτασμοί βασίζονται στον ορθό λόγο και στην έγκαιρη αναζήτηση έχουν νόημα» ανέφερε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την Περιφέρεια και τη στήριξη του ΔΠΘ από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο εμφανίστηκε ο πρύτανης κος Α. Πολυχρονίδης αναφέροντας και την ανάγκη επέκτασης του Πανεπιστημίου στα όρια της Περιφέρειας , δηλαδή και στην ανατολική Μακεδονία.

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας έκλεισε το μουσικό σύνολο ThracianTrio με μουσικές διασκευές του Δημήτρη Σβυντρίδη.

Σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 10.00 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί η Επετειακή Ημερίδα Διαλεκτολογίας με κεντρική ομιλήτρια την ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΔΠΘ, κα Πηνελόπη Βουγιουκλή-Καμπάκη η οποία έχει τη συνολική επιστημονική ευθύνη του διημέρου και με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών με αντικείμενο τις ντοπιολαλιές.

Ήδη στο φουαγέ του Μεγάρου Μουσικής, φιλοξενείται «Έκθεση Θρακιώτικης Κληρονομιάς» από την προσωπική Συλλογή Γιώργου Αρβανίτη. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων: Ο περιφερειάρχης αν.Μ.Θ., κος Χρήστος Μέτιος, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο Πρύτανης του ΔΠΘ, ο κος Α. Πολυχρονίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, η πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΚ, κο Ν. Λιβεριάδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, ο κος Μ. Σεβδυνίδης, η Εκτελεστική Γραμματέας της περιφέρειας αν.Μ.Θ., η κα Ζωή Κοσμίδου και δεκάδες μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων που ζωντάνεψαν με την παρουσία τους το χώρο.

Πηγη:ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια