GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



“Καμπανάκι” Σαρηγιάννη για Ξάνθη, Δράμα και Ημαθία. – Προτείνει την αύξηση του αριθμού των self test και τη χρήση μάσκας παντού

    Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας ...

  


  Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 232.409 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,6 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές.

  Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

  Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (49) που καταγράφηκε τη Τετάρτη ήταν μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη (59). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που την Τετάρτη είναι 46,9 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

  Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Τετάρτη ο αριθμός ήταν μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη (431 από 434).

  Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, παρατηρήθηκε αύξηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στις Σέρρες με 153 κρούσματα Αντίθετα, παρατηρήθηκε μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων είχαμε στην Πέλλα με 131 κρούσματα, στην Πιερία με 95 κρούσματα, στη Χαλκιδική με 71 κρούσματα στην Καστοριά με 16 κρούσματα στη Φλώρινα με 19 κρούσματα, στην Ημαθία με 134 κρούσματα, στο Κιλκίς με 75 κρούσματα και στα Γρεβενά με 21 κρούσματα

  Ανησυχία υπάρχει για τις Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα, την Πιερία, τη Χαλκιδική, τα Γρεβενά, την Δράμα, την Κοζάνη, καθώς και για την Ημαθία, τις Σέρρες και την Πέλλα, παρά τις πτωτικές τάσεις των προηγουμένων ημερών.

  Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 80 κρούσματα, παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, βρίσκεται εδώ και μέρες πάνω από το όριο ανησυχίας και η ανοδική πορεία ενώ είχε αρχίσει να κάμπτεται, δείχνει να ανακάμπτει, όπως και στην Ξάνθη, στην οποία εντοπίστηκαν 93 κρούσματα και όπου παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με την Τρίτη. Στον Έβρο εντοπίσθηκαν 129 κρούσματα, και η ανοδική πορεία συνεχίζει, παρά τα σημάδια κάμψης των προηγουμένων ημερών.

  Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με προχθές, έχουμε οριακά χαμηλότερο αριθμό τόσο των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), όσο και των θανάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,1% (η ημερήσια τιμή είναι 2,6 %) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε στο 1,29 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

  Συνολικά η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος ξεπέρασε τα 4600 (4621). Γενικά την τελευταία εβδομάδα συνεχίστηκε η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) που ξεκίνησε την προηγούμενη, κάτι που αναμέναμε να συμβεί μετά τα μέσα Οκτώβρη.

  Εφιστούμε την προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self-test, ο οποίος έχει μειωθεί σε περίπου 300.000 από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι και πριν 4 εβδομάδες (μέσος όρος 7 ημερών), ενώ με βάση το υπάρχον τείχος ανοσίας (φυσικό και επίκτητο μέσω εμβολιασμών), έχει υπολογιστεί ότι αύξηση τους στις 600.000 θα συντελέσει σε διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα στους επόμενους μήνες.

  Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, όπου περιφέρειες που είχαν περιέλθει σε αποκλιμάκωση, να επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της όμορης περιφέρειας που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά, με εμφανές παράδειγμα τη Λάρισα και τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τη Μαγνησία τα Τρίκαλα αρχικά και την Καρδίτσα τώρα. Με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επομένων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με έλεγχο είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid-test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των όμορων περιφερειών.

  Επίσης σε περιοχές όπως οι τρεις παραπάνω και η Δράμα, η Ημαθία και η Ξάνθη που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα θα ήταν καλό να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95 ή διπλή μάσκα) παντού.

  Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη Τετάρτη, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

 Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, παραμένουν ακόμα πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας, η Αττική, η Θεσσαλονίκη η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Ευρυτανία, η Κορινθία, η Αιτωλοακαρνανία, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, τα Ιωάννινα, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα, η Άρτα, η Κοζάνη, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Καβάλα, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Πέλλα, τα Γρεβενά, η Δράμα, οι Σέρρες, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Ροδόπη, η Ξάνθη, ο Έβρος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Λασίθι, η Κέρκυρα, η Θάσος, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, και η Ρόδος. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60.

 Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία. Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, γιατί οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κανονικοποιημένες ως προς τον πληθυσμό, και η σύγκριση των τάσεων ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές είναι άμεση. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, πολύ λίγες περιοχές της χώρα παρουσιάζουν αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από κάποιες που είναι είτε σε σταθεροποίηση (Καστοριά), είτε διανύουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα (Βοιωτία).

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), φαίνεται ότι έντονα ανοδική τάση έχουν η Θάσος, η Πάρος, η Λέσβος και η Κέρκυρα αλλά σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό συνολικά και οι διακυμάνσεις έντονες από μέρα σε μέρα, οπότε μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι ανοδικές τάσεις στις περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως της Λάρισας και σε μικρότερο βαθμό της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και πλέον ξανά και των Τρικάλων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Αργολίδα, η Αχαΐα και η Μεσσηνία. Στη Στερεά Ελλάδα συνεχίζει να προβληματίζει η Φωκίδα και η Φθιώτιδα.

  Όσον αφορά τις περιοχές της Μακεδονίας, αυτές που προβληματίζουν είναι οι Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Χαλκιδική, τα Γρεβενά, η Κοζάνη, καθώς και η Ημαθία, οι Σέρρες και η Πέλλα, παρά τις πτωτικές τάσεις των προηγουμένων ημερών. Όσον αφορά στην Ήπειρο, προβληματίζουν τα Ιωάννινα και η Ηγουμενίτσα, ενώ πλέον και η Άρτα με την Πρέβεζα εμφανίζουν έντονα ανοδική τάση, και από τη Θράκη περισσότερο ο Έβρος. Πλέον και το Ηράκλειο αρχίζει να εισέρχεται σε ανοδική τροχιά, ενώ η επισημαίνεται και η έντονα ανοδική πορεία που παρατηρείται στο Λασίθι, ενώ με δεδομένη την κινητικότητα εντός της Κρήτης, αντίστοιχη εικόνα θα διαμορφωθεί στην πορεία και σε Χανιά και Ρέθυμνο.

  Σε αυτές τις περιοχές (και ιδιαίτερα σε αυτές που εμφανίζουν έντονη ανοδική πορεία) συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν σήμερα και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων.

  Προσοχή χρειάζεται ξανά στην Αττική παρά το σχετικά ηπιότερο ρυθμό αύξησης, ο οποίος συγκρατεί και το ρυθμό ανόδου για το σύνολο της χώρας (μπλε μπάρα). Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, ο ρυθμός ανόδου είναι έντονος και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19. Η εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Β. Ελλάδα είναι απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια