GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Προβληματισμός στην Ευρώπη για την “Όμικρον” – Πέντε Έλληνες σε καραντίνα

  Πολλαπλασιάζεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη, καθώς η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” είναι άκρως μεταδοτική....

 


Το Σάββατο κρούσματα της Όμικρον επιβεβαιώθηκαν σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία, ενώ την Παρασκευή είχε εντοπιστεί κρούσμα και στο Βέλγιο. Ύποπτες περιπτώσεις εξετάζονται σε Ολλανδία και Δανία. Όλα αφορούν ταξιδιώτες.

Στο Άμστερνταμ υπό παρακολούθηση βρίσκονται περίπου 60 άτομα που έφτασαν στην Ολλανδία από το Γιοχάνεσμπουργκ και βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19

Οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας εκτιμούν ότι μεταξύ τους υπάρχουν “πιθανότατα” και κρούσματα της Όμικρον, όμως θα χρειαστούν περαιτέρω αναλύσεις.

Εν τω μεταξύ, σε όλες τις ηπείρους, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Μαλάουι, ενώ το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κλείνει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Έκλεισε τα σύνορα το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2.

Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που συνήθως γίνεται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, για τον ίδιο λόγο.

Το Ισραήλ γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κλείνει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.

Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα.

Πέντε Έλληνες σε καραντίνα

Εν τω μεταξύ, σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών τέθηκαν και πέντε Έλληνες που έφτασαν στην Ελλάδα με πτήση από χώρες της Νότιας Αφρικής και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά την άφιξή τους, τους διενεργήθηκε διαγνωστικός έλεγχος, στον οποίο βρέθηκαν αρνητικοί στη νόσο, ενώ για την περίπτωσή τους τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από χθες, προβλέπουν 10ήμερη καραντίνα, επανέλεγχό τους λίγο πριν εκπνεύσει το δεκαήμερο και λήξη της μόνο με αρνητικό PCR τεστ.

Εν τω μεταξύ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε οδηγία ταξιώτες που έρχονται από χώρες  της νοτίου Αφρικής.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωση η υπηρεσία, η οδηγία αφορά στις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).

Σημειώνεται πως επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα (9) προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η notam, η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με την γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF.

Δεν υπάρχουν σχόλια