GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ακίνητα: Τον Ιανουάριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ

Το «κουβάρι» του νέου φόρου ακινήτων προσπαθούν να ξετυλίξουν στο υπουργείο Οικονομικών

 Σε άσκηση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο υπολογισμός του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από το Μάρτιο του 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» του νέου φόρου ακινήτων δουλεύοντας πάνω  σε πολλά μοντέλα και κλίμακες.

  Ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 70 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να ανέλθουν το επόμενο έτος σε 2,503 δισ. ευρώ από 2,570 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε για φέτος, ενώ σε σχέση με στόχο του Μεσοπρόθεσμου η μείωση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ για το 2022 ανεβαίνει στα 75 εκατ. ευρώ.

  Όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα 70 εκατομμύρια ευρώ είναι καθαρός δημοσιονομικός χώρος, αφιερωμένος στον ΕΝΦΙΑ, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και είναι ανεξάρτητος από τις αντικειμενικές αξίες. Συνεπώς, διατηρείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στον φόρο ακινήτων μετά και την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και αφαιρούνται και επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.

  Η άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σε  εξέλιξη καθώς το διάστημα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενσωματώνουν τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Μόλις ολοκληρωθεί η άσκηση αυτή θα ξεκινήσει ο υπολογισμός της νέα κλίμακας υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος. Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.

  Τα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την επέκταση του συστήματος σε 3.643 ζώνες  θα χρησιμοποιηθούν για να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις που προκαλεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των τιμών ζώνης στις περισσότερες περιοχές της χώρες.

  Για την πλειονότητα των φορολογούμενων ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος σε σχέση με φέτος. Αντίθετα περισσότερος φόρος θα προκύψει για τους έχοντες ακίνητα σε ακριβές περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα βρισκόταν εκτός του «ραντάρ» της Εφορίας.

  Από το 2022 ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο και θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. 

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 200.000 ή 250.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. 

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με τρία ακίνητα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1.550 ευρώ ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο και θα έχει ελάφρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια