GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τιμήθηκε η «κυρά του Δέλτα» του Έβρου, άγρυπνος φρουρός των συνόρων

  Ένας τίτλος βαρύς όπως η ίδια τονίζει αλλά  που την κάνει υπερήφανη , απονεμήθηκε χθες στην Άρτεμις Παπακωστίδη, από τον Σύλλογο «Αινήσιο»...

 Ένας τίτλος βαρύς όπως η ίδια τονίζει αλλά  που την κάνει υπερήφανη , απονεμήθηκε χθες στην Άρτεμις Παπακωστίδη, από τον Σύλλογο «Αινήσιο» Δέλτα.

Είναι πλέον  η κυρά του Δέλτα που εδώ και 40 χρόνια αρμενίζει στα νερά του Έβρου αλλά  και τα παραποτάμια αυτού,  λίγα μέτρα από την οριογραμμή, ψαρεύοντας με τον σύζυγο της και κρατώντας Θερμοπύλες όπως εκτιμούν όλοι όσοι  αποφάσισαν να την τιμήσουν . 

Σε μια σεμνή τελετή της αποδόθηκε μια ξυλόγλυπτη πλακέτα ως αναγνώριση της προσφοράς της, ως κυματοθραύστης του ελληνισμού των συνόρων.

Κα κείνη ένιωσε βαθιά μέσα της τον βαρύ τίτλο τιμής αλλά και περηφάνεια γι’ αυτό που επιτελεί.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τόνισε ότι όταν ήρθε πριν 40 χρόνια,  βρήκε ένα χωριό από κόσμο. Πολιτεία ολόκληρη.

Σήμερα όμως, ζει  μόνη μαζί με τον μπάρμπα Νικόλα να περνούν 365 μέρες το χρόνο κάτω από τις λαμαρίνες και το χάρμπον της καλύβας, με τα πολύ απαραίτητα, δουλεύοντας από την χαραυγή για το μεροκάματο που φέρνουν τα χέλια, τα γριβάδια και τα λαβράκια όταν πιαστούν στα δίχτυα τους

Κάθε μέρα υποδέχεται και φροντίζει τα δικά της παιδιά τους συνοριοφύλακες που δεν την ξεχνούν που την προστατεύουν από τις επιδρομές  όσων παράνομα περνούν τα σύνορα .Πριν καιρό 40 μη νόμιμοι μετανάστες επισκέφθηκαν την καλύβα ενώ απουσίαζε. Ήταν όμως εκεί οι συνοριοφύλακες για να τους αποτρέψουν.

«Είμαστε οι τελευταίοι  η γενιά μας φεύγει σιγά σιγά» μονολογεί «αλλά μας είναι δύσκολο να φύγουμε από δω. Είναι ο τρόπος ζωής μας.»

Και είναι πίκρα μεγάλη για την ίδια όταν οι ίδιοι οι Έλληνες θέλουν να τους διώξουν, ενώ  θα έπρεπε να τους πληρώνουν για να ζουν εκεί.

Δηλώνουν με θάρρος ότι δεν είναι καταπατητές γης αλλά χρήστες της ότι συνυπάρχουν με την φύση και τα πουλιά και ότι θα αγωνισθούν για να δικαιωθούν.

Η κυρά του Δέλτα ευτυχώς είναι μια αγωνίστρια που φυλάει Θερμοπύλες και που ευτυχώς τιμήθηκε όσο είναι ζωντανή.

Μήνυμα της να αγαπάμε την πατρίδα και να την προστατεύουμε δηλώνοντας περήφανη που ζει στα σύνορα.

Να σημειωθεί ότι οι καλυβιέρηδες ζουν ακόμη σε αναμονή της απόφασης.

Περιμένουν, ή  να ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα που αγγίζουν τις 20.000 ευρώ ανά καλύβα, ή  να παγώσουν ξανά τονίζοντας μετ.  επιτάσεως ότι δεν θέλουν να χαρακτηρισθούν ιδιοκτήτες αλλά χρήστες της γης και των καλυβών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια