GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αρδευτικό Νέστου. Από το Όραμα στην Υλοποίηση

  Το Αρδευτικό του Νέστου αποτέλεσε το μεγάλο στοίχημα επί σειρά ετών για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

 


Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου και το οραματίστηκε ήταν ο αείμνηστος Νομάρχης Ξάνθης Γεώργιος Παυλίδης.

Μετέπειτα, χάρη στις ενέργειες του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντού, το έργο εντάχθηκε στα αναγκαία χρηματοδοτικά προγράμματα όμως η κατάθεση προσφυγών οικολογικών οργανώσεων οδήγησαν σε μια πολυετή δικαστική διαμάχη και ως αποτέλεσμα σε πολύχρονη καθυστέρηση υλοποίησης του Αρδευτικού του Νέστου.

Η απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας  των εν λόγω προσφυγών το 2018 έκανε και πάλι εφικτό αυτό που πριν λίγα χρόνια φαινόταν ακατόρθωτο, όμως από το 2018 και έπειτα το θέμα παρέμενε σε στασιμότητα.

Όταν εκλέχτηκα βουλευτής τον Ιούλιο του 2019 γνώριζα σε βάθος ότι η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τις προσφυγές ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του έργου, όμως προαπαιτούμενο ήταν η κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων και η επίσπευση των χρονοβόρων  γραφειοκρατικών διαδικασιών. Γνώριζα εξάλλου ότι η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Για αυτό τον λόγο από την πρώτη μέρα της εκλογής μου έθεσα ως προσωπικό στοίχημα την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Με συντονισμένες ενέργειες αρχικά με τον πρώην Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη και τους συνεργάτες του και με τον μετέπειτα Υπουργό κ. Λιβανό τοποθετήσαμε το Αρδευτικό του Νέστου στην κορυφή των έργων προς υλοποίηση.

Με σειρά επιστολών σε κυβερνητικά στελέχη και σε συναρμόδια για το συγκεκριμένο έργο Υπουργεία πίεσα προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικά προγράμματα, να επικαιροποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες και να μπουν τα θεμέλια για να γίνει  το Αρδευτικό της Ξάνθης από όραμα μια πραγματικότητα.

Γνωρίζοντας  ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ήδη από τον Αύγουστο του 2019 σε επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσα το Αρδευτικό στην κορυφή των προς υλοποίηση έργων της Π.Ε. Ξάνθης.

Επιπρόσθετα, επισκέφτηκα τον κ. Σκέρτσο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου από τον οποίο ζήτησα να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να εκκινήσει και πάλι το ζήτημα του Αρδευτικού.

Με τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευφραιμίδη είχαμε επαφές με τον τότε Υπουργό κ. Βοριδή έτσι ώστε να μπορέσουμε να  φέρουμε το ζήτημα του Αρδευτικού στο προσκήνιο και να το τοποθετήσουμε  κατά προτεραιότητα στην κορυφή των έργων προς υλοποίηση του ΥΠΑΑΤ.

Εν συνεχεία, σε σειρά επαφών με τους αρμόδιους Υπουργούς  ζήτησα την ταχεία ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να ενταχθεί άμεσα το έργο σε χρηματοδοτικά προγράμματα και να μπουν οι βάσεις για την έναρξη του.

Στις αρχές του 2020 και εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, με δυο επιστολές στον τότε Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσο ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανα για ακόμη μια φορά την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για το Αρδευτικό της Ξάνθης.

Στις αρχές του 2021 είχα σειρά επαφών με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανό, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση αρμόδιο για Ιδιωτικές Επενδύσεις και ΣΔΙΤ καθώς και με τον κ. Καβαλάκη Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Το Κεντρικό θέμα συζήτησης δεν ήταν άλλο από το Αρδευτικό.

Δέον να σημειωθεί ότι το θέμα έθεσα κατ’ επανάληψη  στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης και στην Πρόεδρο κ. Μπακογιάννη, τοποθετώντας το Αρδευτικό στην πρώτη θέση των προτάσεων που κατέθεσα προς την Επιτροπή ως αναγκαίο βήμα για την Ανάπτυξη της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.

Κορωνίδα όμως όλων των προσπαθειών ήταν η επίσκεψη μου στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσα αυτοπροσώπως τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα και του ζήτησα το έργο να αποτελέσει κυβερνητική προτεραιότητα.

Συνεπώς μετά από δυο χρόνια επίπονης προσπάθειας είμαι πέρα για πέρα χαρούμενος που το μεγάλο Αρδευτικό της Ξάνθης είναι και επίσημα το μεγαλύτερο από τα οκτώ συνολικά αρδευτικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ βάσει του προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έργα υποδομής αγροτικής ανάπτυξης.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους δικηγόρους που με μεθοδική δουλειά οδήγησαν σε επιτυχή ολοκλήρωση της δικαστικής διαμάχης που αποτέλεσε και την κύρια αιτία καθυστέρησης του εν λόγω έργου.

Το Αρδευτικό της Ξάνθης είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας και σε αυτό συνηγορούν τα νούμερα, κόστος 203 εκ. ευρώ, 200.000 αρδευόμενα στρέμματα και 20.000 ωφελούμενοι αγρότες στο τελικό στάδιο.

Η ανάγκη ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου βάσει των αριθμών   που προανέφερα κάνει ακόμα πιο σπουδαία την πολυετή και επίπονη δουλειά όλων όσων αγωνιστήκαμε για την επιτυχή έκβαση του έργου και με κύριο γνώρισμα την προσφορά στον τόπο.

Χαίρομαι λοιπόν δεόντως που ως κυβερνητικός βουλευτής κατάφερα να συμβάλλω και εγώ έτσι ώστε να γίνει πράξη το Αρδευτικό και με αυτό τον τρόπο να βλέπουμε το μέλλον της αγροτικής παραγωγής του τόπου μας με αισιοδοξία.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τον κ. Λιβανό αλλά και τον προκάτοχο του κ. Βορίδη καθώς και την ηγεσία των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς για την συνεργασία μας που οδήγησε σε αυτό που πριν λίγα χρόνια φαινόταν ακατόρθωτο, το Αρδευτικό της Ξάνθης.

                                                                   Ο Βουλευτής Ξάνθης

                                                                   Σπύρος  Τσιλιγγίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια