GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πέθαναν στα ψέματα τον Ερντογάν, αλλά στην αλήθεια την Τούρκικη λίρα

Δεν έφταναν τα βίντεο που δείχνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σέρνει τα πόδια του, δεν του έφτανε η άγρια, καθημερινή πια, επίθεση από την...

Δεν έφταναν τα βίντεο που δείχνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σέρνει τα πόδια του, δεν του έφτανε η άγρια, καθημερινή πια, επίθεση από την αντιπολίτευση, ήρθε και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να αναφερθεί σε μηνύματα πως ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέστη εγκεφαλικό για να γίνει… χαμός!

Ο βουλευτής που προκάλεσε το χαμό είναι ο Αγκούτ Ερντογντού, που ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν υπέστη εγκεφαλικό και νοσηλεύεται στην εντατική!

«Τα μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν επανέρχονται. Η πολιτική μου ζωή πέρασε πολεμώντας ενάντια στον Ερντογάν. Αδικήθηκα σε δεκάδες μηνύσεις που άσκησε εναντίον μου. Η μόνη μου επιθυμία είναι ο Ερντογάν να είναι υγιής και σε φόρμα και να λογοδοτήσει στον κόσμο στις κάλπες» έγραψε σε ανάρτησή του ο Τούρκος βουλευτής.

Η αναφορά πως ο Ερντογάν έχει πάθει εγκεφαλικό δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, με τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν να ανεβάζει βίντεο με τον… ζωντανό Ερντογάν στο twitter (κάποιοι βέβαια τον κατηγόρησαν πως είναι παλιό) και να γράφει «να εμπιστεύεσαι τον φίλο, να φοβάσαι τον εχθρό…». 

Ο δε Ιμπραΐμ Καλίν, ο άνθρωπος που είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέβασε μια φωτογραφία του Τούρκου προέδρου και ευχήθηκε… χρόνια πολλά.

Η δε τουρκική προεδρία, έχει ανεβάσει ένα μήνυμα του Ερντογάν…

Από την πλευρά του βουλευτής του AKP, Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί, έγραψε επίσης στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ο αρχηγός ήρθε τώρα στην Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη, όσοι προσπαθούν να δαγκώσουν θα σπάσουν τα δόντια τους… Μην εμπιστεύεστε τους δαίμονες…».

Το πράγμα… φούντωσε όταν άρχισε να “τρεντάρει” στο twitter η λέξη “πέθανε” και λίγο μετά πως πρόκειται να fake news.

«Έπαθε εγκεφαλικό ο Ερντογάν;» αναρωτήθηκε το site Haber takvimi.

Οι φήμες προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις από τον φιλοκυβερνητικό τύπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα Υeni Akit που ρίχνει το φταίξιμο στα social media και τα… “τρολ της αντιπολίτευσης”, όπως λέει.

Φυσικά, όσοι τόλμησαν να κάνουν share τις φήμες πως ο Ερντογάν πέθανε, τώρα θα αντιμετωπίσουν την… οργή του και βέβαια τη δικαιοσύνη. Ήδη, σε 30 άτομα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες γιατί μοιράστηκαν “λάθος πληροφορίες και  παραπλανητικές αναρτήσεις κατά του προέδρου Ερντογάν” τόνισε σε tweet του Τούρκος δημοσιογράφος.

“Βουτιά” για τουρκική λίρα

Δεν ήθελε πολύ να φουντώσουν οι φήμες για την υγεία του Ερντογάν. Και φυσικά αυτό επηρέασε και την οικονομία, με την τουρκική λίρα να κάνει νέα βουτιά, ενώ ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 19,89% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 2,5 ετών, από 19,58% τον Σεπτέμβριο.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα έως 0,8%, με τις απώλειες να περιορίζονται στη συνέχεια στο 0,2% και την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 9,627 λίρες ανά δολάριο, καθώς ο πληθωρισμός αναμενόταν στο 20,4%.

Η λίρα έχει χάσει φέτος σχεδόν το 23% της αξίας της, κυρίως λόγω της αβέβαιης και μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής.

«Η μικρή πτώση του δομικού πληθωρισμού και η πολιτική πίεση στην κεντρική τράπεζα σημαίνουν ότι θα έρθουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics. «Εχουμε προεξοφλήσει τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση (της κεντρικής τράπεζας) αυτή την εβδομάδα» και περαιτέρω επιθετική χαλάρωση, πρόσθεσε.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, που ανέρχεται στο 16%, είναι ήδη πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό μετά τη μείωσή του φέτος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την κεντρική τράπεζα υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα και κάποια άλλα αγαθά, μειώθηκε στο 16,82% από 17% τον περασμένο μήνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια