GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δύσκολο για τον Ερντογάν να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές

    «Εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο αρκετοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν να πάει σε εκλογές όπως ήθελε τον Ιούνιο του 2023...

  «Εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο αρκετοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν να πάει σε εκλογές όπως ήθελε τον Ιούνιο του 2023 και φαίνεται ότι όντως είναι δύσκολο αυτό, ενδεχομένως να τον προλάβουν οι εξελίξεις» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Διευθυντής  Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Κώστας Φίλης.

Ο Ερντογάν θέλει να βάλει το όνομά του δίπλα στους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου, σημείωσε ο κ. Φίλης και προσπαθεί να κάνει κάτι εντελώς ανορθόδοξο, επιμένοντας ότι θα δικαιωθεί, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει και σε ορισμένα προϊόντα έχει ξεπεράσει και το 50%.

«Είναι υποτίθεται στο 20% αλλά εμείς ξέρουμε ότι είναι στο 30%, και ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη προσέγγιση ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια. Η μείωση των επιτοκίων κατά τον Ερντογάν σημαίνει φθηνό χρήμα. το θέμα είναι ποιος θα το πάρει το φθηνό χρήμα, αν δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις τα βασικά, δεν θα πας για παράδειγμα να αγοράσεις δάνειο για να πάρεις αυτοκίνητο. Επίσης θεωρεί ότι με το φθηνό χρήμα θα αυξηθούν οι εξαγωγές, πολύ σωστό, αλλά ταυτόχρονα οι εισαγωγές που είναι περισσότερες από τις εξαγωγές έχουν ξετινάξει το κόστος ζωής. Επίσης ο Ερντογάν πιστεύει ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα προσεγγίσει τουρίστες και έχει δίκιο και εδώ αλλά υπάρχει και η πανδημία» που δυσκολεύει τα πράγματα, υποστήριξε ο κ. Φίλης.

Παρότι με τις εξελίξεις στην Τουρκία, είμαστε στην χώρα μας σε επιφυλακή, στην πραγματικότητα οι πιθανότητες εξαγωγής της κρίσης στην Ελλάδα είναι πραγματικά μικρές γιατί από τις τρεις περιπτώσεις που η Τουρκία εξετάζει για να αποπροσανατολιστεί το εγχώριο ακροατήριό της, την Συρία, την Κύπρο και την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι η δυσκολότερη, εκτιμά ο κ. Φίλης. Επίσης οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία ότι δεν πρέπει να προκαλέσει κάποια κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο που θα πλήξει τα δικά τους συμφέροντα. Και τρίτο, υπογράμμισε ο κ. Φίλης,  η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν ξέρει κανείς η πρόκληση κρίση μαζί της πού θα οδηγήσει.

«Ξέρουν καλά οι Τούρκοι υπηρεσιακοί και επικεφαλής, ότι μιλάμε για μια χώρα με υψηλής ποιότητας προσωπικό, με πολύ ισχυρό στρατό του ΝΑΤΟ. Είναι άλλο οι Κούρδοι της Συρίας, άλλο οι Λίβυοι και άλλο η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως αυτή την ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις πιθανές αντιδράσεις με καταστολή. «Φοβούμενος ότι μπορεί να επαναληφθούν τα γεγονότα του 2012-2013 έχει ήδη τοποθετήσει κιγκλιδώματα στην πλατεία Ταξίμ. Ωστόσο αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση είναι ψηφοφόροι του Ερντογάν, τα χαμηλότερα στρώματα που αυτή την στιγμή ζουν σε άθλιες συνθήκες, οπότε δεν νομίζω να βγουν στους δρόμους» σημείωσε ο κ. Φίλης, εκτιμώντας πως σε σχέση με το πολιτικό του μέλλον, ο Ερντογάν, τώρα πληρώνει την αλαζονεία του η οποία τον οδήγησε να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό προεδρικό σύστημα αλλά και να απαιτεί το 50+1 για να κερδίσει τις εκλογές, το οποίο αυτή την στιγμή δεν έχει».


Δεν υπάρχουν σχόλια