GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Νέο μοντέλο καταμέτρησης για τον ΕΟΔΥ

Αλλάζει το μοντέλο καταγραφής των εμβολιασμένων στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ώστε να αποτυπώνεται πιο άμεσα η επίπτωση των εμβολιασμών ...


Αλλάζει το μοντέλο καταγραφής των εμβολιασμένων στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ώστε να αποτυπώνεται πιο άμεσα η επίπτωση των εμβολιασμών στην προστασία του πληθυσμού, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε σήμερα (18.11.2021) στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς και την αποτελεσματικότητά τους, που υποδεικνύουν την αναγκαιότητα της έγκαιρης χορήγησης της τρίτης δόσης, έδωσαν στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Η μεγάλη σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στην επέκταση της πανδημίας αποτυπώνεται στο χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε ο κ. Ζαούτης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τη 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, μεταξύ αυτών και σε εμβολιασμένους πολίτες. Το 40% των συνόλου των κρουσμάτων συγκεκριμένα, αφορά εμβολιασμένους πολίτες, το 70% εκ των οποίων τις ηλικίες κάτω των 59 ετών και συγκεκριμένα μεταξύ 18 και 59.

Παρόμοια εικόνα ισχύει και άλλες μέρες, όπως είπε ο κ. Ζαούτης αν και σημείωσε ότι η εικόνα σε σχέση με τις μολύνσεις στους εμβολιασμένους δεν είναι απόλυτα ακριβής.

“Απαιτείται άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης αναμνηστική δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των για να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων”, σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής, Δημήτρης Παρασκευής.

Ποσοστά εμβολιασμένων που νόσησαν ανά εμβόλιο

Από τα στοιχεία της ίδιας ημέρας προέκυψαν και στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων που νόσησαν ανά ηλικιακή ομάδα και χορηγούμενο εμβόλιο.

Αν και οι επιστήμονες τόνισαν πως ο πίνακας είναι ενδεικτικός και δεν αποτυπώνει το σύνολο της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, αποτελεί έναν δείκτη της εικόνας των μολύνσεων στους εμβολιασμένους πολίτες.

18-39

To 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Το εμβόλιο της AstraZeneca είχαν κάνει λιγότεροι από το 20% των πολιτών. Επίσης, λιγότεροι από το 30% είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna και οι περισσότεροι, ποσοστό σχεδόν 70%, είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 είναι κάτω από το 30%.

40-59

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το 40% των πολιτών επέλεξε να κάνει το εμβόλιο της Pfizer, λίγο πάνω από το 20% εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, το 50% Moderna και  ένα ποσοστό μεταξύ 20% και 30% Johnson & Johnson.  Συνολικά οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία που νόσησαν είναι κοντά στο 40%.

60-79

Το εμβόλιο της Pfizer επέλεξε να κάνει ένα ποσοστό άνω του 20% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Το AstraZeneca επέλεξε σχεδόν το 40% των πολιτών και περισσότεροι από 10% το Moderna. Πολύ μικρότερο του 10% το ποσοστό όσων εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson. Λιγότεροι από το 20% των εμβολιασμένων αυτής της ομάδας νόσησαν.

Ζαούτης: Με μοντέλο Βρετανίας θα είχαμε λιγότερους θανάτους

Οι δύο καθηγητές δέχθηκαν πολλές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των θανάτων του τελευταίου διαστήματος. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, το θέμα είναι πολύπλοκο και μελετάται από τους επιστήμονες του Οργανισμού για αν εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, σημείωσε πως στην ΕΕ δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος καταγραφής των θυμάτων του κορονοϊού, λέγοντας πως η χώρα μας ακολουθεί από την αρχή της πανδημίας, της οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, “θάνατος Covid” θεωρείται όποιος πεθαίνει από οποιονδήποτε λόγο και έχει διαγνωσμένη λοίμωξη Covid.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ζαούτης. Εκεί όποιος καταλήξει σε θάνατο 28 μέρες μετά τη διάγνωση από την Covid-19 δεν καταγράφεται στα θανατηφόρα κρούσματα του κορονοϊού. Στην περίπτωση που ακολουθούσαμε την καταγραφή της Μεγάλης Βρετανίας θα είχαμε κατά 20% λιγότερα κρούσματα, είπε ο κ. Ζαούτης.

Η επιτυχημένη ιχνηλάτηση στα σχολεία «οδηγός» και για άλλες δραστηριότητες

Οι δύο καθηγητές παρουσίασαν στοιχεία για τη διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία, η οποία εμφανίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, περιορισμένη εξαιτίας του υψηλού αριθμού test στους μαθητές.

Κι ενώ οι μαθητές είναι ανεμβολίαστοι, εμφανίζουν, όπως είπαν οι κκ Ζαούτης και Παρασκευής, ότι το μικρότερο αριθμό συρροών σε σχέση με την υπόλοιπη κοινότητα.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν μεν κατακόρυφα την 37η εβδομάδα του έτους, δηλαδή κατά το άνοιγμα των σχολείων, λόγω των τεστ που άρχισαν να διενεργούνται, αλλά τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και ελαφρά μειώθηκαν. Δεν συμβαίνει άρα μεγάλη ενδοσχολική διασπορά και άλλοι δείκτες έδειξαν ότι η εκπαίδευση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης (πρώτη μέρα από συμπτώματά και νωρίτερα).

O διαγνωστικός αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε στα σχολεία, δεν αποκλείεται να γίνει οδηγός και για την επέκταση του testing στους εμβολιασμένους, όπως είπαν οι δύο επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια