GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας, ζητώντας μεταξύ...



Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργείο Υγείας

Θέμα: Κέντρο Υγείας Αβδήρων και Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία ΠΕ Ξάνθης

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο έντονης πίεσης σε όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας και αύξησης των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει όχι μόνο να μην λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, όπως η επαναφορά των υγειονομικών που είναι σε αναστολή, οι  μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, αλλά προχωράει και στο κλείσιμο Περιφερειακών Ιατρείων και τη συρρίκνωση της λειτουργίας Κέντρων Υγείας επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί.

Σε αυτό το πλαίσιο η 4η ΥΠΕ, έλαβε ουσιαστικά την απόφαση κλεισίματος των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων και τη συρρίκνωση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων μόνο για τις μέρες Δευτέρα – Παρασκευή και για τις ώρες 7πμ.μ – 3μ.μ.

Οι κάτοικοι της περιοχής, είναι αναστατωμένοι και μέσω των φορέων τους, πραγματοποιούν κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτή την απόφαση. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν πάνω από 36.000 περιστατικά εξυπηρετήθηκαν από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων το διάστημα Ιανουάριου – Σεπτεμβρίου, μιας και το Κ.Υ. καλύπτει ουσιαστικά όλη την πεδινή περιοχή της Π.Ε. Ξάνθης, τους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους. Ταυτόχρονα εδώ και 5 χρόνια υπάρχει μια διαρκής υποβάθμιση του Κ.Υ.  με την κατάργηση της λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος και στη συνέχεια του αιματολογικού, ενώ ο σύγχρονος υπέρηχος που εξασφαλίστηκε για το Κ.Υ. βρίσκεται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπως και το υπερσύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο ασθενοφόρο που εξυπηρετούσε όλη την περιοχή.

Την ίδια στιγμή το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων προκαλεί τεράστια προβλήματα μιας και οι ηλικιωμένοι τις περισσότερες φορές ασθενείς για οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά και για την τακτική παρακολούθηση και συνταγογράφηση των χρόνια πασχόντων, αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα. Το Κόμμα μας είχε αναδείξει τα προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των Περιφερειακών Ιατρείων και με σχετική ερώτηση στη βουλή (4263/17/02/2021).

Η απόφαση κλεισίματος των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων και συρρίκνωσης της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων είναι και αυτή αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας, που όλα τα λογαριάζει με το κόστος και το όφελος, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού. Άλλωστε κάθε κενό που αφήνει συνειδητά το κράτος έρχεται να καλυφθεί με το αζημίωτο από τους ιδιώτες και φυσικά για όποιον αντέχει η τσέπη του.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:

-Να ανακληθεί η απόφαση συρρίκνωσης της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων.

-Να ανοίξουν τα Περιφερειακά Ιατρεία στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, σε όλη την 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

-Να καλύψει με μόνιμο προσωπικό όλα τα κενά στα περιφερειακά Ιατρεία και ΚΥ και επιπλέον στα κέντρα εμβολιασμού. Αντίστοιχα για να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία της περιοχής.

-Να καλύψει και αναδρομικά, όπου χρειάζεται, τις ανάγκες για συνταγογράφηση για να αντιμετωπιστεί το διογκωμένο πρόβλημα του «δανεισμού» των φαρμάκων από τα φαρμακεία της περιοχής και να μην επιβαρυνθεί επιπλέον κανένας ασθενής.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας»

Δεν υπάρχουν σχόλια