GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αναβάλλονται κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία

Τα πάνω – κάτω φέρνει ο κορονοϊός στα νοσοκομεία. Μειώνονται τα τακτικά χειρουργεία κατά 80%, προκαλώντας την αντίδραση των νοσοκομειακών γι...


Τα πάνω – κάτω φέρνει ο κορονοϊός στα νοσοκομεία. Μειώνονται τα τακτικά χειρουργεία κατά 80%, προκαλώντας την αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.

Συγκεκριμένα, με επείγον έγγραφό της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών όλης της χώρας, να περιοριστούν έως και 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα ιδιωτικά.

Εξαιρούνται οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες και οι συνεδρίες αιμοκάθαρσης, ενώ κανονικά θα εξυπηρετούνται τα επείγοντα χειρουργεία.

Ο λόγος των αλλαγών που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Με έγγραφο που υπογράφει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ζητείται από τους διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών, να φροντίσουν άμεσα «στον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80% ανάλογα με τις συνθήκες, ανά Νοσοκομείο στις Υγειονομικές Περιφέρειες»

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται, όπως αναφέρεται, οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία (αντικαρκινικά, Παίδων κλπ).

Κανονικά θα διεξάγονται όλες οι προγραμματισμένες ενδονοσοκομειακές θεραπείες

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.α.) θα υλοποιούνται κανονικά από τα Νοσοκομεία, «λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών», όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, στο οποίο επισημαίνεται ο περιορισμός στο επισκεπτήριο συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία και η αναγκαιότητα του PCR τεστ.

ΕΙΝΑΠ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη μετατροπή των νοσοκομείων, σε νοσοκομεία περίθαλψης «μίας νόσου».

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, σε συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη πριν από αρκετές εβδομάδες, «τον είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δε θα το δεχτούμε!»

«Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές. Η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτή πιθανόν είναι εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών των κρατικών επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας», καταλήγουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Τέλος, όπως λένε, «είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζεται επί δύο ολόκληρα χρόνια η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την απόσυρση του εγγράφου και να συνεχιστεί η εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. «Τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου!», καταλήγουν.

ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια