GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αρχάγγελοι Μιχαήλ Γαβριήλ: 8 Νοεμβρίου – Γιορτάζει η Πολεμική μας Αεροπορία

Τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων τιμά σήμερα, 8 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας.


Τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων τιμά σήμερα, 8 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας.

Σήμερα γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Άγγελος, Σεραφείμ, Ταξιάρχης και Πανορμίτης.

Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση, καθώς επίσης και σε ανάμνηση της αποστασίας του σατανά.

Κατά τον Άγιο Δημήριο του Ρωστώφ, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τοποθετήσει τη «σύναξη» των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλων των «επουράνιων δυνάμεων» στις 8 Νοεμβρίου, για τον εξής λόγο:

Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο, πρώτος μήνας του χρόνου ήταν ο Μάρτιος και ο Νοέμβριος ήταν ένατος (το λέει και τ’ όνομά του, «ένατος» στα λατινικά). Επειδή οι άγγελοι διακρίνονται σε εννέα «τάγματα», η γιορτή τους τοποθετήθηκε τον ένατο μήνα.

Επειδή εξάλλου οι άγγελοι (όπως φαίνεται π.χ. στο Ματθ. 25, 31, και σε όλη την έκταση της Αποκάλυψης) θα συνοδεύσουν τον Ιησού Χριστό κατά τη δευτέρα παρουσία Του και θα συνεργαστούν ποικιλότροπα στην υπόθεση της σωτηρίας των ανθρώπων κατά την ανατολή της αιώνιας ημέρας, της «Όγδοης Ημέρας της Δημιουργίας», η γιορτή τους τοποθετήθηκε την όγδοη ημέρα του ένατου μήνα.

Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση οι άγγελοι είναι πνευματικά δημιουργήματα του Θεού, τα οποία έχουν ως αποστολή να δοξάζουν τον δημιουργό τους, να ανακοινώνουν στους ανθρώπους το θείο θέλημα και να εκτελούν τις θείες βουλές. Την ύπαρξη των αγγέλων μαρτυρεί τόσο η Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη), όσο και η εκκλησιαστική παράδοση. Άγγελοι ήσαν και οι διάβολοι ή δαίμονες, οι οποίοι εξέπεσαν από την αρχική τους θέση, επειδή παρέβησαν τις εντολές του Θεού.

Για τον χρόνο δημιουργίας των αγγέλων δεν υπάρχουν μαρτυρίες από την Αγία Γραφή. Οι περισσότεροι από τους Πατέρες της Εκκλησίας (Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Ιωάννης Δαμασκηνός κλπ) δέχονται ότι οι άγγελοι υπήρχαν προτού δημιουργηθεί ο υλικός κόσμος.

Ως προς τη φύση των αγγέλων, οι εκκλησιαστικοί πατέρες διδάσκουν ότι οι άγγελοι έχουν σώμα λεπτό, αιθέριο και άφθαρτο (Τερτυλιανός, Ωριγένης, Βασίλειος ο Μέγας, Αυγουστίνος, Γρηγόριος ο Θεολόγος), χωρίς, όμως, να παύουν να είναι ασώματες και νοερές φύσεις, απρόσβλητες από τις αλλοιώσεις που παθαίνει το ανθρώπινο σώμα, τη φθορά και τον θάνατο.

Η γιορτή των αγγέλων δεν είναι «μνήμη», αφού δεν υπάρχει ημέρα κοίμησης στους αγγέλους, αλλά μόνο «σύναξη», δηλαδή συγκέντρωση των χριστιανών για να τους τιμήσουν.

Ο αριθμός των αγγέλων είναι αναρίθμητος. Η Αγία Γραφή αναφέρει «μυριάδας αγγέλων» και «μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων». Μόνο τέσσερις αναφέρονται ονομαστικά. Πρόκειται για τους αρχαγγέλους και ταξιάρχες Μιχαήλ Γαβριήλ, Ραφαήλ και Ουριήλ.

Σύμφωνα με τα έργα που αποδίδονται στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, οι άγγελοι χωρίζονται σε τρεις τάξεις και εννέα τάγματα, ιεραρχικά διατεταγμένα:

Κυριότητες, Εξουσίες, Δυνάμεις
Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι

Ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ είναι οι πιο γνωστοί από τους αρχαγγέλους και Ταξιάρχες. Ο Μιχαήλ θεωρείται φύλακας άγγελος του ιουδαϊκού λαού και του Νέου Ισραήλ, δηλαδή του χριστιανισμού. Κατά την αποστασία του Σατανά, όταν ο Μιχαήλ είδε την πτώση του, κάλεσε τις ουράνιες δυνάμεις και αφού αναφώνησε το «πρόσχωμεν», ύμνησε με τους άλλους αγγέλους τον Θεό. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, αυτός που παίρνει τις ψυχές των ανθρώπων.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη να αναγγέλλει τον χρόνο του ερχομού του Μεσσία, ενώ στην Καινή Διαθήκη το όνομά του αναφέρεται μόνο στο Ευαγγέλιο του Λουκά, να προλέγει στον Ζαχαρία τη γέννηση του Ιωάννη του Πρόδρομου, να αναγγέλλει στην Παρθένο Μαρία τη γέννηση του Χριστού από αυτήν και να αποστέλλει τους ποιμένες τη νύχτα της γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ, για να δουν και να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα σωτήρα του κόσμου.

Αρχάγγελος Μιχαήλ προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας

Την 11η Ιουνίου 1954, καθιερώθηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και η εορτή του Αρχαγγέλου (8 Νοεμβρίου) η επίσημη αεροπορική εορτή, η οποία θα εορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες τις Μονάδες της ΠΑ.

Η εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι στις 8 Νοεμβρίου, ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία προγραμμάτισε σειρά τριήμερων εκδηλώσεων από την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου έως σήμερα Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, σε όλη την Ελλάδα για να προβληθεί τόσο το επιχειρησιακό έργο όσο και το κοινωνικό έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το δελτίου τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας:

Σήμερα Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

•  12:00: Επίσημος Εορτασμός – Δοξολογία στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι Αττικής.

ενώ οι Αεροπορικές Βάσεις της ΠΑ θα είναι επισκέψιμες για το κοινό:

 Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, από 13:00 έως 17:00.

•  H 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, από 14:00 έως 17:00.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων – δράσεων δύναται να τροποποιηθεί ανάλογα με τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19 και σύμφωνα με τους υγειονομικούς χάρτες της κάθε περιοχής.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Λόγω των περιορισμών της πανδημίας COVID-19, η είσοδος των επισκεπτών θα πραγματοποιείται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή αρνητικό rapid test των τελευταίων 48 ωρών ή μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών για τους ενήλικες και self test των τελευταίων 24 ωρών για τους ανήλικους έως 18 ετών.

Στο πλαίσιο των δράσεων προβολής της δράσης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δημιουργήθηκε το βίντεο που ακολουθεί και στο οποίο τα ελληνικά «γεράκια» κόβουν την ανάσα με τις επιδόσεις τους. Μεταξύ των πλάνων και το νέο απόκτημα της HAF, το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος Rafale, έξι εκ των οποίων αναμένονται τον Ιανουάριο να προσγειωθούν 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα.

Δείτε το βίντεο για την εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια