GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Κυριακή στο χωριό”: Το υπέροχο αφιέρωμα της ΕΡΤ3 στο ακριτικό Πύθιο Έβρου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εκπομπή της ΕΡΤ3 “Κυριακή  στο χωριό”, επισκέπτεται τις ακριτικές μας περιοχές, σε μία προσπάθεια να αναδείξει ...


Δεν είναι η πρώτη φορά που η εκπομπή της ΕΡΤ3 “Κυριακή  στο χωριό”, επισκέπτεται τις ακριτικές μας περιοχές, σε μία προσπάθεια να αναδείξει την παράδοση από αυτά τα μέρη που όπως λένε οι ντόποιοι αρχίζουν να ερημώνουν, παρόλα αυτά πολλοί κάτοικοι δε φεύγουν από εκεί.

Η χθεσινή εκπομπή αφιερώθηκε στο ακριτικό Πύθιο στον Έβρο, προβάλοντας τις ομορφιές ασφαλώς του φυσικού κάλους αλλά και τα προβλήματα της περιοχής που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Το Πύθιο είναι γνωστό για το κάστρο του, λίγο βορειότερα από το σημερινό οικισμό. Στο Κάστρο του Πυθίου που χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, σώζονται σε καλή κατάσταση οι δύο τετραώροφοι πύργοι του και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής των τελευταίων βυζαντινών χρόνων.

Οι κάτοικοι, δηλώνουν πώς δεν έχουν προβλήματα με τους γείτονες τους και αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία του τόπου τους. Στη σκιά του Βυζαντινού Κάστρου οι ντόπιοι αφηγούνται την μυθιστορηματική ιστορία του Σιδηροδρομικού Σταθμού τότε που εδώ έκανε στάση το περίφημο Οριεντ Εξπρές. Μιλάνε για την παράδοση της γκάιντας, δείχνουν πώς πετυχαίνει η συνταγή για το αρνί γιουβέτσι και πώς δουλεύουν στα χωράφια τους σε πείσμα του καιρού.

Μέσα από τις αφηγήσεις τους “βγάζουν” το παράπονό τους για τον τόπο τους που ερημώνει  λέγοντας χαρακτηριστικά: «όσο τα χωριά μικραίνουν μικραίνει κι η φωνή τους». Παρόλα αυτά μένουν εκεί γιατί έχουν αγάπη, καλή ενέργεια, διάθεση για φιλοξενία και μια παράξενη φιλοσοφία που κρατάει γερά: στη ζωή χρειάζεσαι φίλους για να μπορείς να ξοδεύεις!

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια