GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έρχονται τα ιατρεία Post-covid στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας της Ξάνθης

Θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα 9 π.μ. – 1 μ.μ. στο Νοσοκομείο και κάθε Τετάρτη 8:30 – 13:00 στα Κέντρα Υγείαςξ


Θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα 9 π.μ. – 1 μ.μ. στο Νοσοκομείο και κάθε Τετάρτη 8:30 – 13:00 στα Κέντρα Υγείαςξ

 Ιατρεία για τους ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά από κορονοϊό, θεραπεύτηκαν, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εξαιτίας αυτού άλλα προβλήματα υγείας, αρχίζουν να λειτουργούν στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που περιλαμβάνει μέρος της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Νοσοκομεία και κέντρα υγείας

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της 4ης ΥΠΕ τακτικά εξωτερικά ιατρεία δημιουργούνται κι αρχίζουν να λειτουργούν άμεσα στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Αγ. Παύλος, Ιπποκράτειο, και στα περιφερειακά Κιλκίς, Χαλκιδικής, Ξάνθης, Διδυμοτείχου, Δράμας, Κομοτηνής, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Σερρών. Επίσης θα λειτουργήσουν και στα κέντρα στη Θεσσαλονίκη, 25ης Μαρτίου και Τούμπας και σε Κασσανδρεία, Δράμα, Ξάνθη, Πολύκαστρο, Ελευθερούπολης, Νιγρίτας, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής.

  «Η καταγραφή και η πορεία της νόσου των πρώην ασθενών Covid-19, θα συνεχιστεί και με περισσότερα εξωτερικά ιατρεία, όταν αποκλιμακωθεί η πίεση στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Η 4η Υ.ΠΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δικτύωση και ενημέρωση των γιατρών σε ένα κοινό πλαίσιο εξέτασης των πολιτών που νόσησαν από Covid -19 και που ακόμα κάποια θέματα ταλαιπωρούν την υγεία τους», αναφέρει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης.


Πληροφορίες για τα ραντεβού τις δομές όπου λειτουργούν Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία post Covid -19 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρούν είτε στο site www.4ype.gr είτε στα τηλέφωνα και τις ιστοσελίδες των δομών.

Επιτακτική ανάγκη

  Την ανάγκη να παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου όσοι έχουν νοσήσει από Covid19 έχει επισημάνει και η παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του «Σωτηρία» και επιστημονική υπεύθυνη του post covid ιατρείου Γαρυφαλλιά Πουλάκου. Επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη, που εντοπίζει σοβαρή έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών, 4-5 μήνες μετά από ελαφριά νόσηση, εξέφρασε την ανησυχία της για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου. «Ενδεχομένως στο μέλλον με κάποια πρωτόκολλα που θα βγουν και κάποιους αλγορίθμους, θα είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να παρακολουθούνται και από τους γιατρούς της ΠΦΥ», ανέφερε.

Και long-covid ασθενείς

  Όπως δήλωσε πρόσφατα η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του γκρουπ “Long COVID – Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης”, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (LCE), στην Ελλάδα, αναγνωρίζονται και έχουν πρόσβαση σε θεραπείες αποκατάστασης μόνο όσοι έχουν νοσηλευτεί.

  “Το Long COVID ή Past Acute Sequelae of Sars-CoV-2, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ στις ΗΠΑ έχει ήδη ανακηρυχθεί ως αναπηρία. Η μία μετά την άλλη, χώρες υιοθετούν πολιτικές υγείας για την αντιμετώπιση της νέας υγειονομικής κρίσης που είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες του Long COVID, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής νόσησης”, τόνισε και πρόσθεσε: “Στη χώρα μας, δυστυχώς το Long COVID αναγνωρίζεται μόνο στα πλαίσια σοβαρής νόσησης, όπου έχει προηγηθεί νοσηλεία. Δεν υπάρχει καταγραφή και follow up. Δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές και post COVID ιατρεία, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι ασθενείς, παρά μόνο αν έχει προηγηθεί νοσηλεία. Δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για επανένταξη στην εργασία. Δεν δικαιούμαστε ασφαλιστική κάλυψη για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες ή πρόσβαση σε κέντρα αποκατάστασης. Τη δικαιούνται μόνο όσοι έχουν νοσηλευτεί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια