GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Lock down που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν- Ξεκάθαρος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Τι είπε για τη συμφωνία με τη Γαλλία και το σεισμό στην Κρήτη

  «Σ’ ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της πολλ...

 «Σ’ ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της πολλαπλές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αναβαθμίσει στρατηγικά την Ελλάδα και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον ευημερίας για τους πολίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας το κύρος του έχει κατορθώσει να ανατρέψει πλήρως το κλίμα επιφυλακτικότητας και αναξιοπιστίας που επικρατούσε στο παρελθόν. Καρπός αυτής της δουλειάς, καρπός της διεθνούς πολιτικής μας είναι η συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας την οποία υπογράψαμε με τη Γαλλία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «η προάσπιση των εθνικών μας δικαίων εξαρτάται άλλωστε απ’ τις στρατηγικές συμμαχίες μας. Η συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί μια τεράστια εθνική επιτυχία.

Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα ιστορικής σημασίας βήμα, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Ευρώπη γενικότερα, στην προσπάθειά της να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Σημαντική εθνική παρακαταθήκη η Συμφωνία, περιμένουμε διακομματική στήριξη στη συζήτηση στη Βουλή

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου συνεχίζοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «η Συμφωνία κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Με δεδομένο ότι η Συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη καθώς δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Ευρώπη, στη συζήτηση δηλαδή για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, περιμένουμε -όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- μια διακομματική στήριξη της Συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας σε εξαιρετικό κλίμα όπως άλλωστε αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου θέλησε να πει δυο λόγια για την πανδημία και το πρόγραμμα «Ελευθερία». Τόνισε πως «Η πανδημία αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας και θα παραμείνει όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. Η άρνηση του εμβολιασμού κυρίως συντηρεί μία κατάσταση η οποία είναι επιζήμια και για τους πολίτες και για την πατρίδα.

Με τις πολιτικές μας, όσες ήδη εφαρμόζουμε κι όσες σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε σύντομα δίνουμε λύσεις που αποδίδουν.

Κατορθώσαμε σε συνεργασία με την κοινωνία και την ιατρική κοινότητα να επαναφέρουμε την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό. Δεν αρκούμαστε όμως σ’ αυτό. Επιδιώκουμε την πληρότητα. Την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής».

Όπως είπε θέλησε με την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο».

Υπενθύμισε ακόμη ότι από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη συμπληρωματική δόση οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. Και σημείωσε ότι η αναμνηστική δόση μπορεί να γίνεται μετά την παρέλευση έξι μηνών από την πρώτη αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο ή τη δεύτερη από τις δύο δόσεις εμβολίων.

Όσον αφορά το σεισμό στην Κρήτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή του σεισμού η κυβέρνηση κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό μέσα σε αντίξοες συνθήκες αφού η σεισμική δραστηριότητα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές ανακοίνωσε τη συνολική δέσμη μέτρων όμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στους πυρόπληκτους της Εύβοιας και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός κρατικής αρωγής ο οποίος προβλέπει γρήγορες διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, περίπου 80 μηχανικοί βρίσκονται εκεί, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια.

Έως το τέλος της χθεσινής μέρας είχαν γίνει αυτοψίες σε 1.199 κτίρια. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει ήδη θέσει στη διάθεση των πληγέντων 82 διαμερίσματα στην περιοχή, με 562 κλίνες, ώστε, ιδίως, ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά, μέχρις ότου υπάρξουν μονιμότερες λύσεις.

Παράλληλα, για την άμεση απόκριση στις ανάγκες των κατοίκων προχώρησε στην κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στους Δήμους της περιοχής», είπε ο κ. Οικονόμου.

Συνεχίζοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου είπε πως «Με την πρόοδο του κυβερνητικού έργου έρχονται στην επιφάνεια πολιτικές που ανοίγουν νέους ορίζοντες και παράγουν λύσεις για τους πολίτες. Η κυβέρνηση μας δεν σκέφτεται απλώς μόνο νέα πράγματα, αλλά και τα πραγματοποιεί κιόλας».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, επεσήμανε πως «από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Για το σκοπό αυτό, διασφαλίζονται περισσότερες από 100 πρόσθετες πλήρως στελεχωμένες περιπολίες με τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής και ιδιαίτερα από τις 12 τη νύχτα έως στις 6 το πρωί που είναι αυξημένος ο κίνδυνος της εγκληματικότητας. Για τον ίδιο λόγο 1.026 γυναίκες και άνδρες της Αστυνομίας που τώρα ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους ή είναι δόκιμοι αστυνομικοί πηγαίνουν όλοι στην δύναμη της Αττικής».

Επίσης αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες από την εφαρμογή MyHealth. Τόνισε ότι «μέσω της εφαρμογής MyHealth οι πολίτες μπορούν από χθες μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να έχουν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους που φτάνει πλέον μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ μέχρι χθες η δυνατότητα αυτή έφτανε μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Θα μπορούν λοιπόν με αυτό τον τρόπο να έχουν άμεσα στο κινητό τους μια πλήρη εικόνα του ιατρικού ιστορικού τους».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου μίλησε για το νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια ανηλίκων και ΑμεΑ. Όπως είπε: «Σήμερα συζητείται και θα ψηφιστεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια των ανηλίκων και των ανηλίκων ΑμεΑ. Για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ορίζεται με σαφήνεια τί είναι παιδική κακοποίηση, λαμβάνονται και ενισχύονται μέτρα πρόληψης και θεσπίζεται η υποχρέωση των Φορέων (3.000 φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο εργασίας και παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά) να γνωστοποιούν χωρίς χρονοτριβή στις αρμόδιες Αρχές κάθε περιστατικό που περιέρχεται με οποιονδήποτε τρόπο στην αντίληψή τους και συνιστά βία κατά των ανηλίκων.

Καθιερώνεται η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των παιδιών σε νοητικό, μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο με τη βοήθεια ειδικών σταθμισμένων εργαλείων. Η παρακολούθηση διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ετησίως, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει τους γονείς για τα αποτελέσματα, να τους συμβουλεύει και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων

Συστήνεται το Πρόγραμμα «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» που απευθύνεται σε εφήβους και εφήβους με αναπηρία, δεκαπέντε ετών και άνω, που σήμερα ζουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Το πρόγραμμα θα προκηρύσσεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια και προβλέπει μια σειρά από υποστηρικτικά μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και άλλες λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.

Προβλέπει παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Προβλέπει υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης στην εργασία, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Διευρύνονται, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα όρια ηλικίας των ανάδοχων γονέων, καθώς επίσης και η επιτρεπόμενη διαφορά ηλικίας τους από τα παιδιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να γίνονται ανάδοχοι.

Θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας και τόπου διαβίωσής τους. Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αφενός μεν ενισχύει την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία για ανεξάρτητη διαβίωση και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία ως εργαζόμενοι, και ως απλοί πολίτες και αφετέρου διευκολύνει και τις οικογένειές τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια