GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΠΑΜΘ: Τρεις επερωτήσεις κατάθεσε η Περιφερειακή Σύνθεση στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΠΣ

    Τρία σημαντικά θέματα βάζει στην ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η “Περιφερειακή Σύνθεση”. Η παράταξή ...

  Τρία σημαντικά θέματα βάζει στην ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η “Περιφερειακή Σύνθεση”. Η παράταξή μας, ευρισκόμενη σε συνεχή συντονισμό με την κοινωνία και παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο παραμένει προσηλωμένη στην δέσμευσή της να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών της περιφέρειας μας, επιζητώντας λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και την απαιτούμενη πρόνοια για το μέλλον – ειδικά δε την ώρα που η Διοίκηση αρνείται, αδυνατεί και δεν προσπαθεί καν να σχεδιάσει.

Τουτέστιν, κατόπιν επερωτήσεων που κατέθεσαν ο επικεφαλής και Σύμβουλοι της παράταξής μας, στην επερχόμενη Συνεδρίαση θα συζητήσουμε για το επίπεδο ετοιμότητας της Περιφέρειας μας σε ενδεχόμενη εκδήλωση σεισμού στην περιοχή μας (μιας και εσχάτως η χώρα μας παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα), για τα αναχώματα του Ερυθροποτάμου στον Έβρο, τα οποία παραμένουν “πληγωμένα” και απειλούν τις καλλιέργειες και τις περιουσίες των ανθρώπων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου καθώς και για τον σχεδιασμό που έχει κάνει η Διοίκηση (αν έχει κάνει) για την ορθότερη διαχείριση της β’ φάσης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ).

Η ημερομηνία διεξαγωγής της Συνεδρίασης δεν έχει οριστεί ακόμα, εν τούτοις ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η διάταξη δεν θα περιλαμβάνει μόνο “τυπικά” θέματα, αλλά μετά από δύο χρόνια και πλέον στο τιμόνι, η Διοίκηση θα εμφανίσει επιτέλους ουσιαστικές προτάσεις για συζήτηση στο ύψιστο όργανο άσκησης πολιτικής της Περιφέρειας μας.

Αναλυτικά οι επερωτήσεις έχουν ως εξής:

«Εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου στον Δήμο Διδυμοτείχου»

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε επερώτηση της παράταξή μας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 29/09/2021 ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της παράταξής μας, είχε αναφέρει τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης του Έβρου και ειδικά για την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου είχε πει ότι έχουν γίνει: «Συντήρηση-αποκατάσταση αναχωμάτων Ερυθροποτάμου και των συμβαλλόμενων ρεμάτων στην περιοχή του Διδυμοτείχου μετά τις πλημμύρες του ’20, προϋπολογισμού 600.000 € με χρηματοδότηση της Περιφέρειας […]»

Παρά ταύτα, η αυτοψία μελών της παράταξης μας στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου κατέδειξε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ρήγματα των αναχωμάτων, αλλά και με την μη περισυλλογή φερτών υλικών που προκαλούν αποφράξεις ρεμάτων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικού φαινομένου.

Εν τω μεταξύ, και στον τοπικό τύπο διακινούνται δηλώσεις αυτοδιοικητικών, αλλά και εκπροσώπων αγροτικών σωματείων του βορείου Έβρου, που υποστηρίζουν ότι οι αγροτικές εκτάσεις πέριξ του Ερυθροποτάμου κινδυνεύουν επειδή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν έχει κάνει έργα αποκατάστασης στις ζημιές που είχαν υποστεί τα αναχώματα του Ερυθροποτάμου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των πρώτων μηνών του 2021 (σ.σ. στο ‘Παράρτημα’ παρατίθενται σχετικά links με τα δημοσιεύματα).

Κατόπιν τούτων και επειδή η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας είναι έντονη, έκδηλη και εύλογη, ερωτώνται ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

  1. Θεωρείτε ότι το ποσό των 600.000 ευρώ που δαπανήθηκε για τα έργα του Ερυθροποτάμου και τα έργα που έγιναν με αυτά τα χρήματα, επαρκούν ώστε η κοιλάδα να λογίζεται ως «θωρακισμένη» σε ενδεχόμενο πλημμυρικό φαινόμενο;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός εκπόνησης επιπλέον έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου στο άμεσο μέλλον; Αν ναι, ποια έργα προβλέπει αυτός ο σχεδιασμός, ποιος είναι ο προϋπολογισμός του και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά του;

Οι επερωτώντες

Χριστόδουλος Τοψίδης – Επικ. Παράταξης Περιφερειακής Σύνθεση

Σταύρος Βαβίας – Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Έβρου – Περιφερειακή Σύνθεση

Νικόλαος Βουλγαρίδης – Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Έβρου – Περιφερειακή Σύνθεση

Κωνσταντίνος Εξακουστός – Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Έβρου – Περιφερειακή Σύνθεση

Παράρτημα

https://www.youtube.com/watch?v=EMw_YB01K3Q&t=2510s (στο 40ο λεπτό η απάντηση του κου Πέτροβιτς στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 29ης Σεπτεμβρίου)

https://www.radioevros.gr/%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%87%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%ad%cf%89%cf%82-900-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%ad%ce%bc%ce%b2/  (Συνέντευξη του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου)

https://www.radioevros.gr/%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%cf%8d%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%81%cf%85%ce%b8%cf%81%ce%bf/?fbclid=IwAR3FN_ahJlrqZvZiuzkr80GhzGQRkcj3LD9Fgbn88MHb2nAEJ03-HRtArb4 (παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Διδυμοτείχου Σίμου Τσιλίκα)

https://methorios.gr/omospondia-agrotikon-syllogon-evroy/ (παρέμβαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Β. Έβρου «η Ενότητα»)

***

Θέμα: «Διαμόρφωση νέου ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης»

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Το ΠΕΠ της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αυτονόητα αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 τόσο για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της ΑΜΘ, τους Δήμους όσο και για άλλους φορείς όπως π.χ. οι Οργανισμοί Λιμένων αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος της Περιφέρειας. Το ΠΕΠ ΑΜΘ όπως και όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα, βρίσκεται υπό διαμόρφωση και μάλιστα εδώ και καιρό έχουν τεθεί οι μείζονες προτεραιότητες (οι λεγόμενοι  «5 κύριοι στόχοι») από την ΕΕ, οι οποίες θα καθοδηγούν όλες τις πολιτικές και φυσικά τις χρηματοδοτήσεις προκειμένου να συμβάλλουν για τη διαμόρφωση:

Στα πλαίσια αυτά από τις 12/7/2021 έχει πραγματοποιηθεί η επίσημη υποβολή του κειμένου του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου με το τίτλο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» αποτυπώνει τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες όλης της  χώρας και φυσικά και των 13 Περιφερειών. Ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως και ο σχεδιασμός και των Περιφερειακών Προγραμμάτων. Εξυπακούεται ότι, οι αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες, οφείλουν να επιζητούν, μέσα από διαβούλευση, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών στη διαδικασία καταγραφής απόψεων που θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των Προγραμμάτων προκειμένου να διαμορφωθούν τα Περιφερειακά Προγράμματα εκείνα τα οποία θα εξυπηρετούν τους λεγόμενους «5 κύριους στόχους», οι οποίοι αποτελούν επιλογές της ΕΕ, θα εμπίπτουν στην λογική του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 αλλά και θα εξυπηρετούν τις αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας ΑΜΘ, των πολιτών της και της Τοπικής Οικονομίας καθώς και θα λαμβάνουν οπωσδήποτε υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας.

Εξειδικεύοντας στην δική μας Περιφέρεια και επισημαίνοντας ότι:

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

Οι επερωτώντες

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κώστας Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Φελίνα Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

***

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας  Θράκης, σας διαβιβάζουμε την ακόλουθη επερώτηση προς τον θεματικό Περιβάλλοντος, Υποδομών & Μεταφορών και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην πατρίδα μας, με αποκορύφωμα ακόμη και την απώλεια μίας ζωής όπως έγινε προσφάτως στην Κρήτη.

Με τον Γενικό Σχεδιασμό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από εκδήλωση σεισμών επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο.

Έχει καταρτιστεί σχέδιο με την ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» στο οποίο στο Μέρος 3, αναγράφονται οι «ΡΟΛΟΙ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ».

Στην παράγραφο 3.1 «ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ» δρομολογούνται με εντολή του Περιφερειάρχη ή των αρμοδίων Αντιπεριφερειαρχών  οδηγίες και κατευθύνσεις.

Δύο από τις ενότητες έχουν να κάνουν με:

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:

  1. Αναφορικά με τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο αποθηκευμένου  υλικού (κουβέρτες – σκηνές):

Πότε έγινε η τελευταία προμήθεια υλικών (κουβέρτες – σκηνές);

Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος του αποθηκευμένου υλικού (κουβέρτες- σκηνές);

Σε τι κατάσταση είναι το υλικό;

Πρωτόκολλο ελέγχου έχει συνταχθεί;

Παρακαλώ όπως  δοθεί απάντηση βάσει της τελευταίας κατάστασης που έστειλε η Δνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Ροδόπης. Ο σκοπός της επερώτησης έχει να κάνει με το επίπεδο ετοιμότητας της Περιφέρειας μας.

Ο επερωτών



Δεν υπάρχουν σχόλια