GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ενοχλημένο το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για τους πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα

Η έναρξη ενδελεχών έρευνών όσον αφορά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers για τυχόν παρατυπίες στην ΕΕ κρίνεται επιτακτική καθώς πέρα από τον...

Η έναρξη ενδελεχών έρευνών όσον αφορά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers για τυχόν παρατυπίες στην ΕΕ κρίνεται επιτακτική καθώς πέρα από τον εντοπισμό παραβατών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα μπορέσουν να προσδιοριστούν τα μέτρα που θεωρούνται απαραίτητα, ώστε αν κριθεί αναγκαίο να ληφθούν άμεσα από την ΕΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν σήμερα την εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από την πολύωρη συζήτηση, στις αρχές Οκτωβρίου όπου υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από το σχετικό σημερινό ψήφισμα να κινηθεί νομικά κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά την ισχύουσα νομοθεσία επικρίνοντας σφοδρά τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς και υπουργούς κρατών μελών της ΕΕ, των οποίων οι δραστηριότητες αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers.

Κανείς στο απυρόβλητο

Κρίνεται επίσης απαραίτητο οι αρχές των κρατών μελών να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην επικράτειά τους για τυχόν παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και να προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στα Pandora Papers, ενώ αποφασιστικό ρόλο στην περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον απαιτούνται εξειδικευμένες έρευνες με βάση τις αποκαλύψεις, ακόμη και η επιβολή κυρώσεων.

Το Κοινοβούλιο εμφανίζεται παράλληλα ιδιαίτερα ενοχλημένο για το γεγονός ότι ότι πρώην και νυν πολιτικοί της ΕΕ κατονομάζονται στα Pandora Papers. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, τον πρόεδρο της Κύπρου, τον υπουργό Οικονομικών των Κάτω Χωρών, τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, και τον πρώην υπουργό της Μάλτας και Ευρωπαίο επίτροπο.

Πραγματικοί δικαιούχοι και εφαρμογή συμφωνηθέντων κανόνων — ανάγκη για περισσότερα

Οι αποκαλύψεις των Pandora Papers  φέρνουν επίσης στο προσκήνιο την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και τον εντοπισμό των πραγματικών δικαιούχων, εκείνων δηλαδή που τελικά επωφελούνται και κρύβονται πίσω από τις εικονικές εταιρείες, δεδομένο ότι πολλά κράτη μέλη έχουν καθυστερήσει να εφαρμόσουν τους ισχύοντες κανόνες που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η απαίτηση για ρύθμιση των προγραμμάτων που αφορούν τα χρυσά διαβατήρια με χορήγηση ιθαγένειας ή άδειας διαμονής με την υπόμνηση πως δεν έχει νόημα να θεσπιστούν νέοι και πιο αυστηροί κανόνες, εάν δεν εφαρμόζονται σωστά οι ήδη υπάρχοντες.

Αναποτελεσματική η ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

Εν τω μεταξύ κομβικό σημείο αποτελεί και η επαναρύθμιση που αφορά την  ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων, η οποία δεν εξυπηρετεί τον ρόλο της, καθώς δεν περιλαμβάνει ορισμένες από τις χώρες στις οποίες τελούνται οι περισσότερες παραβάσεις. Έτσι στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εδρεύουν τα δύο τρίτα των εικονικών εταιρειών που αναφέρονται στα Pandora Papers, ωστόσο η χώρα αυτή δεν περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα. Εδώ θα πρέπει να προταθούν διάφοροι τρόποι ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία συμπερίληψης χωρών, όπως η διεύρυνση του καταλόγου πρακτικών που θεωρούνται χαρακτηριστικά γνωρίσματα φορολογικών παραδείσων και η μεταρρύθμιση της σχετικής διαδικασίας λήψης απόφασης.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ



Δεν υπάρχουν σχόλια