GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ραγδαία αλλαγή του καιρού από σήμερα με βροχές και ισχυρές καταιγίδες

  Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» με βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, ενώ σήμερ...

 Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» με βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, ενώ σήμερα τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε ετοιμότητα.

Βροχές έχουν ξεκινήσει και στην Αττική από το βράδυ, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα επιμείνουν. Τόσο στην Αθήνα όσο και στην Εύβοια υπάρχουν κίνδυνοι για πλημμύρες.

Μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας έχουν σταλεί στους κατοίκους Κέρκυρας και Κεφαλονιάς, ενώ το 112 έφτασε και στην Πάτρα, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις υπό τον φόβο σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών.

Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την κακοκαιρία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες προαναγγέλοντας ότι οι οδηγίες αυτές θα αποσταλλούν και με το 112 αν χρειαστεί.

«Μέσα από την διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε».

Πιο αναλυτικά, τα έντονα φαινόμενα εκδηλώνονται ήδη από το βράδυ της Τετάρτης στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

O μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος αναλύει στο CNN Greece την εξέλιξη της νέας αυτής κακοκαιρίας, που φαίνεται πως θα ξεπεράσει σε ένταση την «Αθηνά» που προκάλεσε πολλά προβλήματα σε περιοχές της χώρας και κυρίως στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Τα έντονα φαινόμενα σήμερα, μέσα στην ημέρα θα έχουν επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις μπόρες, τις βροχές, τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες ακόμα και τις τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Κυρίως στα κεντρικά και τα νότια τμήματα αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού και νότιου Αιγίου, τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια.

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια προβλέπονται ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ισχυρούς ανέμους. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά και αργότερα στην Κρήτη θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν στα δυτικά βαθμιαία σε βόρειους 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 με γρήγορη εξασθένηση.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα νότια.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια