GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ποιές αιτίες προκαλούν ειλεό – τα συμπτώματα που εκδηλώνεται η νόσος

Τα έντερά μας είναι περίπου 28 πόδια μακριά ( 8,5 μέτρα). Αυτό σημαίνει ότι η τροφή που καταναλώνεις έχει να διασχίσει ένα ταξίδι προτού χων...


Τα έντερά μας είναι περίπου 28 πόδια μακριά ( 8,5 μέτρα). Αυτό σημαίνει ότι η τροφή που καταναλώνεις έχει να διασχίσει ένα ταξίδι προτού χωνευτεί και αποβληθεί από το σώμα.

Τα έντερα για να φέρουν εις πέρας αυτή την δουλειά κάνουν συσπάσεις μυών που μοιάζουν με «κύματα». Η κίνηση αυτή είναι γνωστή ως περίσταλση και βοηθά στην πέψη. Αν για κάποιο λόγο δημιουργηθεί πρόβλημα στους μύες ή νευρολογικά προβλήματα η κίνηση αυτή μπλοκάρει ή επιβραδύνεται, γεγονός το οποίο μπορεί να δημιουργήσει «κυκλοφορικό πρόβλημα» στα έντερά σου.

Ο ειλεός είναι ένας ιατρικός όρος για την έλλειψη κίνησης κάπου μέσα στα έντερα που οδηγεί σε συσσώρευση και πιθανό μπλοκάρισμα του φαγητού. Ο ειλεός μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη. Αυτό σημαίνει ότι κανένα είδος τροφής ή υγρού δεν μπορεί να περάσει από τα έντερα όταν συμβαίνει αυτό.

Επίσης, μπορεί να αποτελέσει και παρενέργεια μετά από χειρουργείο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες αιτίες αυτής της κατάστασης.

Χωρίς θεραπεία ο ειλεός μπορεί να τρυπήσει ή να σκάσει το έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή περιεχομένου του εντέρου – το οποίο έχει υψηλά επίπεδα βακτηρίων – στο σώμα, γεγονός το οποίο είναι θανατηφόρο.

Αιτίες

Ο ειλεός μπορεί να «χτυπήσει» μετά από χειρουργείο γιατί συχνά χορηγούνται φάρμακα τα οποία μπορεί να επιφέρουν εντερικές κινήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση το έντερο δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρή ή σχεδόν καθόλου κίνηση του φαγητού.

Παραδείγματα φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν παραλυτικό ειλεό είναι:

Υδρομορφωνη

Μορφίνη

Οξυκοδώνη

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως αμιτριπτυλίνη και ιμιπραμίνη

Άλλες αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τον ειλεό είναι:

Ο εντερικός καρκίνος

Πάρκινσον
Νόσος του Κρόν

O ειλεός μπορεί να χτυπήσει και τα παιδιά με τον εγκολεασμό να είναι η πιο συχνή αιτία.

Εγκολεασμός καλείται η ενσφήνωση τμήματος του εντέρου στο κατά συνέχεια αμέσως επόμενο του, δηλαδή η αναδίπλωση του εντέρου μέσα στον ίδιο του τον αυλό. Ο εγκολεασμός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία κοιλιακού πόνου, μετά τη δυσκοιλιότητα, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι τα πιο κοινά σημάδια ειλεού. Το στομάχι και τα έντερα σας θα αρχίσουν να γεμίζουν με αέρια που δεν μπορούν να περάσουν από το ορθό. Αυτό προκαλεί την κοιλιά να πάρει μια σφιχτή και πρησμένη εμφάνιση.

Άλλα συμπτώματα:

Αίσθηση πρηξίματος
Κράμπες στομάχου
Πρήξιμο
Ναυτία
Εμετός

Πηγή:news4health.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια