GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ετοιμάζεται να αποτιμήσει την ακίνητη περιουσία του δημοσίου η κυβέρνηση

    Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης  για την ισχυρή ανάκαμψη και την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας ...

  Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης  για την ισχυρή ανάκαμψη και την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο της 22ης Prodexpo.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους και να συνεισφέρει – καθοριστικά – στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην ενδυνάμωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων σειρά έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η κατασκευή νέων πτερύγων νοσοκομείων. Πρόκειται για έργα που θα προωθηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ ταχύτατα, ύστερα από τη νομοθετική παρέμβαση για τις αρμοδιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να αναλαμβάνει, πέραν από ώριμα έργα, τη διαγωνιστική διαδικασία και την παρακολούθηση υλοποίησης.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησεων, ο υπουργός ανέφερε: «Προχωρήσαμε στην παραχώρηση της “Εγνατίας Οδού” με ικανοποιητικούς όρους, και ολοκληρώσαμε την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου. Ενώ δρομολογείται η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς, η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επανα-παραχώρηση της Αττικής Οδού. Τέλος είναι ώριμα – προς αξιοποίηση – ακίνητα διαπεριφερειακής εμβέλειας, όπως οι Γούρνες του Νομού Ηρακλείου».

Υπογράμμισε επίσης τη δρομολόγηση μεγάλων επενδύσεων, όπως εκείνης στο Ελληνικό και τη δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Πρόκειται για έργα με πολύ σημαντικό οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την τόνωση και ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και στην αναστολή του φόρου υπεραξίας, στην έκπτωση φόρου για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων, στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και δωρεές, στα φορολογικά κίνητρα για ξένους που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και θα επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων, στο θεσμικό πλαίσιο για τα Family Offices, στον εξορθολογισμό του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, στις νέες αντικειμενικές αξίες που, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, διόρθωσαν στρεβλώσεις και διευρύνουν τη φορολογητέα βάση, διευκολύνοντας τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων – ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας –, στις ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων κ.ά.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι ετοιμάζεται, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ένα ολιστικό στρατηγικό πλάνο καταγραφής και αποτίμησης της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την προστασία, τη διαχείριση και την επενδυτική αξιοποίησή της.



Δεν υπάρχουν σχόλια