GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κατρούγκαλος: Δεν καταλαβαίνω την έντονη αντίδραση των Μητροπολιτών για τους Μουφτήδες

Στον Έβρο βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και Τομεάρχης Οικονομικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώρ...

Στον Έβρο βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και Τομεάρχης Οικονομικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας έναν κύκλο επαφών με αναφορές και στο επικείμενο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής.

Ως είναι γνωστό, εσχάτως οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης αντέδρασαν έντονα, επικαλούμενοι πληροφορίες που ήθελαν την Επιτροπή να εισηγείται εκλογή των Μουφτήδων της Θράκης από τη βάση της Μειονότητας. Ο κος Κατρούγκαλος, ερωτώμενος από το «R» για το συγκεκριμένο θέμα, αρχικά διατύπωσε την έκπληξη του καθώς «δύο από τους Μητροπολίτες που συνυπογράφουν την επιστολή είχαν ζητήσει να με δουν μετά από τη συμμετοχή τους στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τους είχα δείξει το πόρισμα στο οποίο κατέληγε μέχρις εκείνη τη στιγμή η συναίνεση στο εσωτερικό του προεδρείου (εν. της Διακομματικής Επιτροπής) – όπως σας είπα στα θεσμικά υπήρχε μία σύγκλιση- και δεν υπήρξε αυτή η έντονη αντίδραση που είδα στην επιστολή», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Κατρούγκαλος: Δεν προτείνουμε εκλογή Μουφτή από τη βάση 

Σε ό,τι αφορά την «ταμπακιέρα», δηλαδή τον τρόπο επιλογής των Μουφτήδων της Θράκης, ο κος Κατρούγκαλος ήταν σαφής: «ποτέ δεν προτείναμε σε αυτή την Επιτροπή, στο πλαίσιο αυτής της σύγκλισης, άμεση εκλογή Μουφτή, όπως βλέπω να διακινείται.

Τί είχαμε θέσει ως στόχο – ως κοινό στόχο; Η επιλογή του Μουφτή να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να έχει και την αποδοχή της μειονότητας. Αυτό είναι προφανές. Δεν μπορεί να έχουν ένα θρησκευτικό ηγέτη που να μην είναι της αποδοχής τους.

Και γι’ αυτό είχαμε προτείνει την πρότασή του και τελική επιλογή από τον Υπουργό Παιδείας από ένα ευρύτερο σώμα, το οποίο και να μην ελέγχεται από κανέναν εξωτερικά – και καταλαβαίνετε τι λέω- και να έχει την αποδοχή της μειονότητας.

Αυτή ήταν η πρόταση στην οποία υπήρχαν συγκλήσεις στην οποία είχαμε συμφωνήσει όπως σας είπα στο Προεδρείο (εν. της ΔΕ) και αυτό σε γενικό βαθμό αποτυπώνεται και στο πόρισμα της Επιτροπής». 

Γιατί η εκλογή Μουφτή είναι θέμα της Διακομματικής Επιτροπής 

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν κι εκείνοι/ες που διερωτώνται για ποιο λόγο ο τρόπος ορισμού ενός Μουφτή δύναται να αποτελεί θέμα ενασχόλησης μιας Επιτροπής η οποία έχει μάλλον τεχνοκρατικό χαρακτήρα, αφού ασχολείται με την προοπτική ανάπτυξης της Θράκης – ή καλύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως επεσήμανε ο κος Κατρούγκαλος.

Και γι’ αυτό το ζήτημα είχε απάντηση ο κος Κατρούγκαλος, καθώς «κακά τα ψέμματα, όχι τόσο στο επίπεδο της κοινωνίας, αλλά στο επίπεδο της οικονομίας μια από τις ιδιαιτερότητες στη Θράκη είναι η ύπαρξη αυτής της ιστορικής μειονότητας» κατά την άποψή του, ενώ επικαλέστηκε και το πόρισμα της Επιτροπής Τσουδερού στο οποίο υπήρχε επίσης ξεχωριστό κεφάλαιο για την μειονότητα.

«Θεωρούμε λοιπόν ότι και πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός αυτό στη χάραξη αναπτυξιακών προοπτικών – από καιρό έχουμε αναστρέψει μία εσφαλμένη πολιτική απέναντι στη μειονότητα – μιλάω ιστορικά, από τη δεκαετία του ’90 και μετά- και προβλέπουμε θετικά μέτρα ενσωμάτωσης, το μέτρο της ποσόστωσης για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια.

Θεωρήσαμε, και εκεί υπήρξε για παράδειγμα μια σύγκληση στην Επιτροπή ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί.

Νομίζαμε λοιπόν και επ’ αυτού υπήρχε μία ομοφωνία στην Επιτροπή όχι μόνο στο επίπεδο του Προεδρείου, ότι θα πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό αυτοτελές κομμάτι του πορίσματος η θεσμική αντιμετώπιση της μειονότητας.

Μάλιστα, είναι καθαρά διακριτό το οικονομικό κομμάτι από το θεσμικό που αφορά τη μειονότητα, είχε αποφασίσει η Επιτροπή ομόφωνα, το προεδρείο να έρθει σε επαφή με τους εμπειρογνώμονες με βάση αυτούς τους δύο άξονες διακριτά: να εξετάσουμε, δηλαδή, ξεχωριστά το αναπτυξιακό κομμάτι και ξεχωριστά το θεσμικό. Και στην δική μας αντίληψη αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί και στο πόρισμα, ακριβώς επειδή είναι διακριτά τα πράγματα, να έχουμε ένα πυρήνα που αφορά το καθαρά οικονομικό – αναπτυξιακό και ένα κεφάλαιο αυτοτελές που θα αφορά το θεσμικό. Αυτή ήταν και η επιλογή του αρχικού πορίσματος Τσουδερού», είπε συγκεκριμένα.

Σε δύο μήνες το πόρισμα

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα αυτό καθαυτό, ο κος Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμο προς παρουσίαση σε περίπου δύο μήνες από σήμερα και πιθανότατα θα είναι δι-αξονικό: ο ένας άξονας θα είναι ο αναπτυξιακός-οικονομικός και ο άλλος ο θεσμικός. Κατά την άποψή του, στα θεσμικά ζητήματα θα υπάρχει ομοφωνία, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο και τα αναπτυξιακά – οικονομικά καθώς τα πολιτικά κόμματα που συναποτελούν τη Διακομματική Επιτροπή δεν αντιλαμβάνονται την αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης με τον ίδιο τρόπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια