GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επιστήμονες από την Ουχάν και τις ΗΠΑ είχαν στα σκαριά ένα νέο κορονοϊό

Την αποκάλυψη-βόμβα για το σχέδιο δημιουργίας ενός νέου κορονοϊού στο εργαστήριο, έκανε στην εφημερίδα Telegraph επιστήμονας του Παγκόσμιου ...

Την αποκάλυψη-βόμβα για το σχέδιο δημιουργίας ενός νέου κορονοϊού στο εργαστήριο, έκανε στην εφημερίδα Telegraph επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτό τονίζει εξηγεί πιθανότατα γιατί οι ειδικοί δεν έχουν εντοπίσει ακόμη στη φύση «κοντινό συγγενή» πρόγονο της Covid-19.

Τον περασμένο μήνα, μια αίτηση επιχορήγησης που υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων (Darpa) αποκάλυψε ότι μια διεθνής ομάδα επιστημόνων είχε προγραμματίσει να αναμίξει γενετικά δεδομένα παρόμοιων στελεχών για να δημιουργήσει έναν νέο ιό.

Η αίτηση επιχορήγησης έγινε το 2018 και διέρρευσε στο Drastic, την ομάδα ανάλυσης της πανδημίας. «Θα αναμείξουμε δεδομένα αλληλουχίας/RNAseq από μια ομάδα στενά συνδεδεμένων στελεχών και θα συγκρίνουμε γονιδιώματα πλήρους μήκους, σαρώνοντας για αλλαγή στην αλληλουχία του DNA».

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα έναν ιό που δεν είχε σαφή πρόγονο στη φύση, δήλωσε Telegraph ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος ζήτησε από την εφημερίδα να μην δημοσιεύσει το όνομά του, είπε ότι, εάν είχε εφαρμοστεί μια τέτοια μέθοδος, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν βρέθηκε ποτέ στη φύση κοντινή αντιστοιχία για τοN Sars-CoV-2.

Ο πλησιέστερος φυσικός ιός είναι το στέλεχος Banal-52, που αναφέρθηκε στο Λάος τον περασμένο μήνα. Μοιράζεται το 96,8 % του γονιδιώματος του Covid-19. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένας άμεσος πρόγονος, ο οποίος θα αναμενόταν να είναι περίπου 99,98 %.

Ο ειδικός του ΠΟΥ είπε στην Telegraph ότι η διαδικασία που περιγράφεται στην εφαρμογή θα δημιουργούσε «μια νέα ακολουθία ιών που δεν θα ταίριαζε με κανέναν προηγούμενο»

Η πρόταση απορρίφθηκε και η βάση δεδομένων με τα στελέχη στο Ινστιτούτο ιολογίας Ουχάν απενεργοποιήθηκε περίπου 18 μήνες αργότερα, καθιστώντας αδύνατο να ελεγχθεί σε τι εργάζονταν οι επιστήμονες εκεί. Οι επιστήμονες του ινστιτούτου της Ουχάν αρνούνται σταθερά ότι δημιούργησαν τον κορονοϊό στο εργαστήριό τους.

Η πρόταση για την αίτηση επιχορήγησης υποβλήθηκε από τον Βρετανό ζωολόγο Peter Daszak για λογαριασμό μιας ομάδας, στην οποία περιλαμβάνονταν η Daszak EcoHealth Alliance, το Ινστιτούτο ιολογίας Ουχάν, το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα και το Duke NUS στη Σιγκαπούρη, γράφει η Telegraph.

Οι ειδικοί είπαν στην εφημερίδα ότι η δημιουργία ενός «ιδανικού» μέσου ιού θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της εργασίας για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά των κορονοϊών.

Τον περασμένο μήνα, προέκυψε ότι οι ΗΠΑ είχαν χρηματοδοτήσει παρόμοια έρευνα με αυτήν που περιγράφεται στην πρόταση επιχορήγησης του 2018.

Σύμφωνα με αρχεία που έχει στη διάθεσή του το The Intercept, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) ενέκρινε πενταετή ετήσια επιχορήγηση 666.000 δολαρίων για την EcoHealth Alliance, έναν αμερικανικό ερευνητικό οργανισμό, για τον κορονοϊό νυχτερίδων.

ΠΗΓΗ Newsbomb.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια