GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στόχος απατεώνων τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης

  Κοινή επιχείρηση για την προστασία των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης από απάτες, ξεκίνησαν από κοινού η Europol και άλλες ευρωπαϊκές αρχ...

 Κοινή επιχείρηση για την προστασία των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης από απάτες, ξεκίνησαν από κοινού η Europol και άλλες ευρωπαϊκές αρχές. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Sentinel, περιλαμβάνει εκτός από την Europol την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), τη Eurojust, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και 19 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι δραστηριότητες θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο και θα επικεντρωθούν στην προληπτική ανταλλαγή πληροφοριών και την υποστήριξη του συντονισμού των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της απάτης κατά των κονδυλίων ανάκαμψης.

Μέσω του προγράμματος NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεσμεύσει συνολικά 806,9 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ στην αποκατάσταση των αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης, που ισοδυναμεί με 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί σε δάνεια και επιχορηγήσεις για την υποστήριξη επενδύσεων που εστιάζονται σε πιο πράσινες, πιο βιώσιμες και πιο ανθεκτικές κοινωνίες.

Όπως αναφέρει σήμερα η Europol «η πρόσφατη εμπειρία από την εξέλιξη του εγκληματικού τοπίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 υποδηλώνει ότι αυτές οι προσπάθειες θα προσελκύσουν εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

Οι εγκληματίες έχουν δείξει ότι είναι γρήγοροι στην προσαρμογή στην πανδημία και τον αντίκτυπό της και χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να μεγιστοποιήσουν τα παράνομα κέρδη».

Ως εκ τούτου, η Europol δημιούργησε την επιχείρηση Sentinel για να προβλέψει το αναμενόμενο κύμα απάτης εναντίον αυτών των κεφαλαίων. Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργήσει και έναν ειδικό εσωτερικό μηχανισμό για την επεξεργασία λειτουργικών δεδομένων, την καθοδήγηση των ανταλλαγών πληροφοριών και την υποστήριξη των υπό εξέλιξη υποθέσεων. Οι κοινές δραστηριότητες θα στοχεύουν στην απάτη, καθώς και τη φοροδιαφυγή, την απάτη σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τη διαφθορά, την υπεξαίρεση, την υπεξαίρεση και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πηγη ερτ

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης


 

Δεν υπάρχουν σχόλια