GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πάνω από το 55% οι ανεμβολίαστοι σε Θράκη και Μακεδονία – Ανησυχία για το επόμενο δεκαπενθήμερο

  Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου 15νθήμερου – Επιστροφή στην κανονικότητα μόνο για εμ...

 


Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου 15νθήμερου – Επιστροφή στην κανονικότητα μόνο για εμβολιασμένους

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου 15νθήμερου βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνηση. Τις επόμενες δύο βρομάδες, θα εξελιχθεί, το πρώτο crash test μεταξύ κορονοϊού και του χαλαρού πλέγματος μέτρων που προτάσσουν τα νέα υγιειονομικά προτόκολλα που ίσχυσαν από εχθές και αναμένονται να λήξουν ή να ανανεωθούν μέχρι τις 23 Οκτωμβρίου. Τα νέα πρωτόκολλα συνιστούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους 6,2 εκατομμύρια εμβολιασμένους της χώρας και αφορούν την κυκλοφορία, την εστίαση και τη διασκέδαση.

Στόχος αποτελεί ο σχεδιασμός ασφαλών πρωτοκόλλων λειτουργίας, ωστόσο η αναζωπύρωση της επιδημίας σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και Αττική, το επικίνδυνα χαμηλό ύψος του τείχους ανοσίας στη βόρεια Ελλάδα και η υψηλή πληρότητα των κλινών ΜΕΘ, το χειμερινό σκηνικό, που ευνοεί δραστικά τις νέες μεταδόσεις του ιού και ο ελλιπής ελεγκτικός μηχανισμός για την τήρηση του νέου πλαισίου αξιολογούνται από τους ειδικούς ως παράγοντες ρίσκου στη δοκιμή.

Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, το πρώτο 15νθήμερο της «Ελευθερίας» για τους εμβολιασμένους πολίτες (σημειώνεται πως στο ίδιο χρονικό μοτίβο θα γίνεται εφεξής η αξιολόγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της επιδημιολογικής πορείας της χώρας) στο πλαίσιο της δοκιμής μπαίνουν αναπόφευκτα και οι περίπου 3,4 ανεμβολίαστοι ενήλικες πολίτες. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον, πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού είναι πολλαπλώς εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό και τις βαριές επιπτώσεις του.

Η θνησιμότητα σε ανθρώπους μη εμβολιασμένους ηλικίας άνω των 60 χρόνων, αυξάνεται κατά τουλάχιστον 11 φορές. Οι 80χρονοι κινδυνεύουν 20 φορές περισσότερο να καταλήξουν αν κολλήσουν κορονοϊό σε σχέση με τους νεαρότερους ενήλικες. Ακόμη ανεμβολίαστο παραμένει το 25% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών στην Ελλάδα. Για την σύγκριση, τα αντίστοιχα ποσοστά Ισπανία και στην Πορτογαλία για τους άνω των 80 ετών είναι στο 100% .

Με δεδομένο ότι το 56% των ανεμβολίαστων πολιτών της επικράτειας, δηλαδή περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, συγκεντρώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη, γίνεται αμέσως αντιληπτό το δυσβάσταχτο φορτίο που θα σηκώσει η περιοχή, εκτός αν αλλάξει ο ρυθμός εμβολιασμού των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή καταρτίζεται ήδη νέα εκστρατεία στοχευμένη στον πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του, με τη συμβολή του νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Θεοκλή Ζαούτη.

«Θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, όχι για να έχουμε επιπλέον μέτρα, αλλά ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση και να βρίσκεται σε επαγρύπνηση», διευκρίνισε κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου για τους εμβολιασμένους, την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Παράλληλα, εκπέμπεται καθαρά το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα αλλά με τη διαδρομή να είναι στρωμένη μόνο για τους εμβολιασμένους πολίτες. Το σκληρό πλέγμα των μέτρων που παραμένει σε ισχύ για τους ανεμβολίαστους, με τους συνεχείς ελέγχους και τους περιορισμούς σε διάφορες δραστηριότητες για τη δική τους ασφάλεια και υγεία πρωτίστως, στοχεύει να τους παρακινήσει να ακολουθήσουν την ίδια πορεία προς την κανονικότητα, μέσω του εμβολιασμού και της προστασίας που τους εξασφαλίζει.

«Δεν τελείωσε η πανδημία. Ωστόσο, συμπληρώνονται δυο χρόνια με μέτρα και περιορισμούς. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσανεξία πια στο να ακολουθηθούν τα μέτρα. Νέα παιδιά αλλά και όλοι, χρειάζεται να βρουν τη ζωή τους και να μπορούν και να διασκεδάσουν, αλλά με πλαίσιο ασφάλειας. Και αυτό το νόημα έχουν τα μέτρα. Δεν είπαμε ότι μπορούμε όλοι να βγάλουμε τις μάσκες, να τις πετάξουμε, να χορεύουμε ο ένας με τον άλλον σε κάθε χώρο. Χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα και τα πρωτόκολλα», συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

Αγωνία για τη «δοκιμή» στη βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημία εμφανίζει ελαφρά σταθεροποιητική τάση στην επικράτεια, με εξαίρεση την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, οι 11 βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Πρόκειται για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Καστοριάς. Μεγάλη επιβάρυνση διαπιστώνεται και στη Θεσσαλία, όπου στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού, βρίσκονται η Καρδίτσα και η Λάρισα.

Με προσοχή παρακολουθούν επίσης οι επιστήμονες την πορεία της επιδημίας στην Αττική, καθώς έχει ήπια ανοδική τάση το τελευταίο επταήμερο. Συνολικά, τα ενεργά κρούσματα είναι 20.000 και ο μέσος κυλιόμενος αριθμός του επταημέρου ανέρχεται στα 2.150 νέα κρούσματα την ημέρα. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊοό στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από 200 ημερησίως, με το 40% να γίνονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η απόφαση για την άρση των περιορισμών στους εμβολιασμένους σε δραστηριότητες που είχανθεωρηθεί υπαίτιες για υπερμετάδοση όπως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μπουζούκια, προκρίθηκε από τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό έναν αδιαπραγμάτευτο όρο. Τα μέτρα σχετικά με τους ι αμιγείς όπως και τους μικρούς χώρους θα τηρηθούν και η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Αυτή είναι η συνθήκη εξασφαλίζει κατά τους ειδικούς μειωμένο ρίσκο μεταδόσεων και εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Για αυτόν τον λόγο, ζητήθηκε εμφατικά η διενέργεια ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς και η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του νέου πλαισίου.

Πηγή:politic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια