GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 11-9-2021

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν ἹερόΝαό Τιμίου Σταυροῦ Κάτω Καρυοφύτου.

Κυριακή 12-9-2021

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Προφήτου Ἠλίου Μάνδρας.

Δευτέρα 13-9-2021

ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα ἹερόΝαό Τιμίου Σταυροῦ Θαλασσιᾶς.                             

Τρίτη 14-9-2021

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα ἹερόΝαό Τιμίου Σταυροῦ Νέας Κεσσάνης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «ΤΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΣ»

Καθώς προετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, η οποία κατά την λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας φέρει τα ίσα προς την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας μας υπενθυμίζει μία άλλη παράξενη ύψωση που είχε προηγηθεί και είχε λάβει χώρα στη μέση της ερήμου, αιώνες πριν, κατά την έξοδο του ισραηλιτικού λαού από την δουλεία της Αιγύπτου. Τι είχε συμβεί;

  Οι Ιουδαίοι, μη μπορώντας να περάσουν μέσα από το βασίλειο της Εδώμ, αναγκάστηκαν να κάνουν κύκλο για να το παρακάμψουν, μέσα από περιοχή άνυδρη και απαράκλητη. Κατά την προσφιλή τους τακτική, άρχισαν πάλι τον γογγυσμό εναντίον του Μωυσή και εμμέσως εναντίον του Θεού. Για την συμπεριφορά τους αυτή ο Θεός επέτρεψε να εμφανιστούν δηλητηριώδη φίδια, τα οποία πολλούς οδήγησαν στον θάνατο. Ζήτησαν το θείο έλεος και τότε ο Θεός έδωσε εντολή στον Μωυσή να κατασκευάσει ένα χάλκινο ομοίωμα φιδιού, να το τοποθετήσει οριζόντια σ’ ένα στύλο και να υψώσει τον πρωτότυπο αυτό σταυρό στη μέση του στρατοπέδου. Όποιος Ισραηλίτης δεχόταν δάγκωμα φιδιού, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να κοιτάξει, με πίστη στον Θεό, το υψωμένο χάλκινο φίδι, για να σωθεί και να επιβιώσει από το θανατηφόρο δάγκωμα.

  Ο Σταυρός που θα υψωθεί στην μεθαυριανή εορτή θα είναι χωρίς το Σώμα του Χριστού, θα υψωθεί ο Σταυρός μόνος του χωρίς τον Εσταυρωμένο. Αυτό για λόγους ιστορικούς, επειδή έτσι υψώθηκε όταν βρέθηκε από την αγία Ελένη, η όταν ανακτήθηκε από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο μετά την μόνη γνήσια σταυροφορία που γνώρισε η ιστορία εναντίον των Περσών που τον είχαν αρπάξει.

  Ο Σταυρός λοιπόν υψώνεται κενός, γιατί Εκείνος που έπαθε επάνω του ανέστη. Ο Σταυρός δεν υπάρχει και δεν τιμάται ως όργανο θανάτου, αλλά ως σύμβολο της Ανάστασης. Και η δύναμή του δεν οφείλεται μόνο στο ότι επάνω του έχυσε το αίμα Του ο Σωτήρας μας, αλλά κυρίως στο ότι επάνω του αποδείχτηκε κυρίαρχος της ζωής και του θανάτου, τόσο όταν αυτεξουσίως παρέδιδε το πνεύμα του, όσο και όταν μόνος του, με την Ανάστασή Του, ανέτρεπε τα αποτελέσματα του θανάτου, διασφαλίζοντας μας την ελευθερία, την σωτηρία, την Αγιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια