GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τουρκία: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων – Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

  Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την απροσδόκητη απόφαση της κεντρική τράπεζας την Πέμπτη να μειώσει το βασικό επιτόκιο.

 


Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την απροσδόκητη απόφαση της κεντρική τράπεζας την Πέμπτη να μειώσει το βασικό επιτόκιο.

Η κίνηση αφενός διακινδυνεύει με περαιτέρω αστάθεια το νόμισμα της Τουρκίας εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αφετέρου αντανακλά τη «μακρά σκιά» που έριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μείωσε κατά 100 μονάδες βάσης το επιτόκιο μίας εβδομάδας, στο 18%. Να σημειωθεί ότι από τους 23 οικονομολόγους του Bloomberg, όλοι εκτός από έναν προέβλεπαν ότι το επιτόκιο πολιτικής θα διατηρηθεί στο 19%.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανέβηκε απροσδόκητα στο 19,25% τον περασμένο μήνα, ωθώντας την πραγματική απόδοση τκάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Αλλά ο διοικητής της τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου νωρίτερα τον Σεπτέμβριο άλλαξε την πολιτική εστίαση της τράπεζας στον βασικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαλείφει τα ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες, γι αυτό και απέσυρε τη δέσμευση να διατηρήσει το επιτόκιο πάνω από τον πληθωρισμό και την νομισματική πολιτική αυστηρή.

Η τράπεζα τόνισε επίσης τη σημασία της εξάλειψης των επιπτώσεων των σοκ της προσφοράς στις αυξήσεις των τιμών και των «εξελίξεων του βασικού πληθωρισμού».

Αυτή η αλλαγή πολιτικής μπορεί να προήλθε από το αίτημα του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια. Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε φθηνότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερο πληθωρισμό από αυτόν τον μήνα, και η μη εκπλήρωση αυτού θα μπορούσε να στοιχίσει τη θέση του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο Καβτσιόγλου είναι ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας από το 2019, με τον Ερντογάν  να απολύει τους τρεις προκατόχους του.

Ο Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών κόμμα AK βασίζει εδώ και δεκαετίες την εκλογική του επιτυχία στα ταχεία επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, κηρύσσει το ανορθόδοξο δόγμα ότι τα υψηλότερα επιτόκια υποκινούν τις τιμές αντί να τις περιορίζουν. Όταν η οικονομία βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το κόμμα του έπεσε.

Η μείωση κατά 100 μονάδες βάσης στο βασικό επιτόκιο κινδυνεύει να φέρει περαιτέρω αναταραχή στη λίρα, η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί πάνω από 16% έναντι του δολαρίου από τότε που ανέλαβε ο διοικητής στις 20 Μαρτίου.

Ως εκ τούτου η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 1,1%, φτάνοντας νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 8,7525 λίρες ανά δολάριο.

Πληροφορίες naftemporiki.gr , Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια