GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΝΦΙΑ και έντυπο Ε9: Εντός Σεπτεμβρίου οι διορθώσεις – Πώς θα «ελαφρύνετε» τα εκκαθαριστικά

Σε διορθώσεις στο Ε9 μπορούν να προχωρήσουν για μερικές ακόμα ημέρες οι φορολογούμενοι με ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί με λάθη ώστε να κατ...


  Εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν στους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται να καταβάλουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το τρέχον έτος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να εκδώσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του 2021 και να διεκδικήσει από τους παραλήπτες των σημειωμάτων αυτών πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

  Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9, για να αποτρέψουν υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2021, τα οποία πρόκειται να λάβουν εντός των προσεχών εβδομάδων. Όσοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2021 να μην αποτυπώνεται ορθά, πρέπει να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

  Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

  Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2020, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

  Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος καλείται με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του ΤΑΧΙSnet να αποστείλει στην αρμόδια ΔΟΥ, μέσω ταχυδρομείου ή courier ή μέσω e-mail κατόπιν «σκαναρίσματος» όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

  Αν υποβληθεί διορθωτική δήλωση Ε9 έστω και μόνο για το έτος 2021, τότε ο φορολογούμενος θα έχει προλάβει να διορθώσει τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του πριν από την έκδοση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2021 και έτσι θα καταφέρει να γλιτώσει τυχόν  υπερχρέωση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια