GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΤΕΕ: 30.000 δημόσια κτίρια στην ηλεκτρονική υπηρεσία για την βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ

Όπως έγινε γνωστό, η καταγραφή των κτιρίων, με ευθύνη των αρμοδίων στελεχών του δημόσιου τομέα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2021


Όπως έγινε γνωστό, η καταγραφή των κτιρίων, με ευθύνη των αρμοδίων στελεχών του δημόσιου τομέα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2021

 Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκίνησε την Τετάρτη 21/9/2021, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και ύστερα από έκδοση διαπιστωτικής πράξης του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, η καταγραφή στοιχείων υφισταμένων κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία προσαρμογής τους στις διατάξεις και προβλέψεις για την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα 

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΤΕΕ, στην πλατφόρμα αναμένεται να δηλωθούν περισσότερα από 30.000 κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος. Όπως έγινε γνωστό, η καταγραφή των κτιρίων, με ευθύνη των αρμοδίων στελεχών του δημόσιου τομέα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2021.

  Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης:

  «Η Ελληνική Πολιτεία καθίσταται σήμερα πρωτοπόρος σε μια σοβαρή συμπεριληπτική πολιτική που θα αναγνωρίζει στην πράξη το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες».

  Απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς ανέφερε:

  «Η πολιτεία, με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και το ΥΠΕΝ με τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει για την προσβασιμότητα των κτιρίων, οδηγεί την Ελλάδα μπροστά σε ένα πρόβλημα που κουβαλά η Ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες: τον αποκλεισμό από το δημόσιο χώρο και τα δημόσια κτίρια των ανθρώπων με αναπηρία αλλά και των εμποδιζόμενων ατόμων. Τα νέα κτίρια είναι ήδη προσβάσιμα, σχεδιάζονται έτσι από την αρχή. Τώρα με τη συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης, του ΥΠΕΝ και του ΤΕΕ, ήρθε η ώρα να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και στα υφιστάμενα δημόσια κτίρια. Μέσα από την καταγραφή η Πολιτεία θα αποκτήσει πλήρη εικόνα των αναγκαίων επεμβάσεων, ως πρώτο βήμα για την υλοποίησή τους. Σύντομα το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τον θεσμό των Ελεγκτών Προσβασιμότητας, στο πλαίσιο που λειτουργούν οι Ελεγκτές Δόμησης. Στόχος μας είναι προσβάσιμοι δημόσιοι χώροι και κτίρια για όλους».

  Ενώ, με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανέφερε χαρακτηριστικά:

  «Η προσβασιμότητα όλων των κτιρίων, ειδικά του δημοσίου αλλά και κάθε κτιρίου συνάθροισης κοινού, για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας, ισονομίας και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Ο τεχνικός κόσμος της χώρας έχει αποδείξει ήδη, στα νέα κτίρια που χτίζονται τα τελευταία χρόνια, ότι αντιμετωπίζει με ευθύνη τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε να προσαρμοστούν και τα υφιστάμενα, νεότερα ή παλαιότερα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος, στις ανάγκες προσβασιμότητας. Το ΤΕΕ συνδράμει με περηφάνια τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα και προσφέρει, με ίδιους πόρους, την ηλεκτρονική υπηρεσία καταγραφής υφιστάμενων κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος, που απευθύνεται σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ώστε όλοι μαζί, συμμετοχικά, να φροντίσουμε να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμα για όλους όλα τα κτίρια, χωρίς φραγμούς και χωρίς αποκλεισμούς».

  Υπενθυμίζεται ότι για τα νέα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος αλλά και συνάθροισης κοινού κλπ προβλέπεται ήδη η υποχρεωτική, κατά τον σχεδιασμό, προσαρμογή τους για την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Η καταγραφή των υφιστάμενων κτιρίων θα συνδράμει την Πολιτεία στην έγκαιρη ολοκλήρωση της προσαρμογής του δημόσιου τομέα σε μια προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για όλους τους συμπολίτες μας.

  Η είσοδος στην εφαρμογή θα γίνεται μέσω του GOV.GR: https://prosvasimotita-dy.gov.gr/. Πληροφορίες και πρόσβαση σε όλα τα σχετικά στοιχεία θα υπάρχει και στη σχετική ιστοσελίδα του ΤΕΕ https://web.tee.gr/prosvasimotita-dy, προσβάσιμη από την κεντρική σελίδα του ΤΕΕ, όπου αναρτώνται ανακοινώσεις, εγχειρίδια χρήσης και λοιπά χρήσιμα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια