GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία από την 1η Οκτωβρίου

   Η διάθεση των εμβολίων γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή – Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται – Ποιες κατηγορίες πρέπει να εμβολιαστούν

  Η διάθεση των εμβολίων γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

– Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται

– Ποιες κατηγορίες πρέπει να εμβολιαστούν

 Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια θα μοιραστούν στα φαρμακεία της χώρας μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ενόψει της διάθεσης τους στους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.

  Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων που θα διατεθούν για τη θωράκιση του ευάλωτου και ηλικιωμένου πληθυσμού κατά τους επόμενους δύσκολους μήνες λόγω της πιθανής συγκυκλοφορίας κορονοϊού και γρίπης.

  Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στα μέλη του, όπως και την περασμένη χρονιά, η διάθεση θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή εκτός των παρακάτω περιπτώσεων:

  Α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

  Β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).

  Γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

  Τέλος, ο ΠΦΣ ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης των συνταγών αντιγριπικών εμβολίων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

  Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια

Χρόνιες παθήσεις ήπατος

Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

Σύνδρομο Down

  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

  9. Άστεγοι

  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια