GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η σημασία των emoji

  Ένα χαμογελαστό emoji, δεν είναι απλώς ένα χαμογελαστό emoji. Πίσω από το κίτρινο αυτό emoji με τα μεγάλα μάτια, μπορεί να κρύβεται ένα ...

 


Ένα χαμογελαστό emoji, δεν είναι απλώς ένα χαμογελαστό emoji. Πίσω από το κίτρινο αυτό emoji με τα μεγάλα μάτια, μπορεί να κρύβεται ένα τεράστιο χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των γενεών.

Αυτό το πολύ γνωστό emoji μπορεί να σημαίνει χαρούμενος, να υποδηλώνει ένα «μπράβο» ή και πολλά άλλα θετικά συναισθήματα για όσους είναι άνω των 30 ετών. Ωστόσο, για πολλούς εφήβους και 20ρηδες, ένα χαμογελαστό emoji που εμφανίζεται σε ένα μήνυμα ή σε κάποιο mail μπορεί να θεωρηθεί επικριτικό ή και επιθετικό.

Η Hafeezat Bishi, 21 ετών, ξεκίνησε την πρακτική της σε μία εταιρεία ψηφιακών μέσων στο Μπρούκλιν και ξαφνιάστηκε, όταν οι συνάδελφοί της, την χαιρέτησαν με ένα χαμογελαστό emoji. Για την Bishi, το καλωσόρισμα αυτό περισσότερο περιφρονητικό ήταν, παρά θερμό. Το εξέλαβε περισσότερο ως ψεύτικο χαμόγελο, παρά ως ένα γνήσιο ένθερμο καλωσόρισμα.

«Έπρεπε να σκεφτώ ότι είναι μεγαλύτεροι και ότι δεν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο emoji ειρωνικά, όπως εγώ», ανέφερε η ίδια.

Η σύγχυση στην επικοινωνία δεν αφορά μόνο το χαμογελαστό emoji: Άνθρωποι από διαφορετικές ηλικίες εκλαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο αυτά τα emoji που αντικαθιστούν τις λέξεις σε τόσα πολλά μηνύματα και mail.

Η αύξηση της χρήσης των emoji και σε περιβάλλοντα εργασίας, ώστε να επικοινωνούν οι ομάδες που δούλευαν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκάλεσε αρκετές παρεξηγήσεις, ανέφερε η Erica Dhawan, συγγραφέας  του βιβλίου “Digital Body Language: How to Build Trust and Connection, No Matter the Distance.”

Οι άνω των 30, γενικά, χρησιμοποιούν τα emoji, για να διαβιβάσουν αυτό που δείχνουν οι εικόνες, αναφέρει η ίδια, ενώ οι νεότεροι «ψηφιακοί αυτόχθονες» μπορεί να αποδώσουν μία περισσότερο ειρωνική χροιά στα emoji αυτά ή να τα χρησιμοποιούν ως συντομογραφία για μία τελείως διαφορετική σκέψη από αυτό που σημαίνουν τα εν λόγω emoji.

Το emoji που έχει ένα σύμβολο δηλητηρίου σημαίνει θάνατος ή κίνδυνος για πολλούς ενήλικες. Πολλοί, όμως, νέοι αναφέρουν ότι σημαίνει πάρα πολύ γέλιο με την έννοια του ότι «Πέθανα από το γέλιο».

Από τότε που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το 2020, ο Ranganath Kathawate, 21 ετών, πέρασε πολύ χρόνο στέλνοντας μηνύματα με τη μαμά του και τον νεότερο αδερφό του. Με την πανδημία τα μηνύματά τους έγιναν ακόμη περισσότερα και η διαφορά στο πώς o καθένας τους εκλάμβανε τα emoji γινόταν όλο και πιο εμφανής. «Γιατί έστειλες το στέμμα, όταν ο αδερφός σου σού έστειλε τον βαθμό που πήρε στο τεστ του;» τον ρώτησε η μητέρα του, που ανήκει στη γενιά X. Ο ίδιος της εξήγησε ότι, εφόσον το στέμμα σημαίνει βασιλιάς, κάτι δηλαδή θετικό, ήθελε με το emoji αυτό να δηλώσει ότι ο αδερφός του, τα πήγαινε πολύ καλά.

Η μητέρα του, Gayatri Kathawate, 53 ετών, ανέφερε ότι τα emoji που χρησιμοποιεί η γενιά του γιού της αποτελούν για την ίδια μία τελείως νέα γλώσσα, μία γλώσσα που παρερμηνεύει όλη την ώρα. Η Kathawate είπε ότι είναι πιο εύκολο για εκείνη να σηκώσει απλά το τηλέφωνο, ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις.

«Τα emoji μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε συνεχώς “Τι να σημαίνει τώρα αυτό”;»

Η Rachel Eliza, 19 ετών, αναφέρει ότι, πολλές φορές εξηγεί, στους γονείς της γιατί τα emoji που χρησιμοποιούν είναι λανθασμένα. Πάρτε ως παράδειγμα το θυμωμένο emoji με το συνοφρυωμένο πρόσωπο. Αυτό στα λεξικά ορίζεται ως «ενοχλημένο», όπως ακριβώς το χρησιμοποιεί και ο πατέρας της. Ωστόσο, για τη γενιά Z έχει ένα πιο σεξουαλικό μήνυμα. Εκφράζει έναν αναστεναγμό που βγάζουμε όταν κάποιος είναι πολύ γοητευτικός, συνέχισε η ίδια.

Η Eliza λέει ότι ο πατέρας της επιμένει να χρησιμοποιεί το emoji αυτό όπως είναι γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος, μόνο εκείνη και τα αδέρφια της νομίζουν ότι σημαίνει κάτι το πρόστυχο. «Νόμιζε ότι τον πειράζαμε. Τώρα το χρησιμοποιεί για να πειράξει εμάς», ανέφερε η ίδια.

Η Hailey Francisco, 18 ετών, ανέφερε ότι τον δεύτερο χρόνο που ήταν μαζορέτα στο Λύκειο Eastlake στο Σάμαμις, στην Ουάσινγκτον, η προπονήτριά τους, Sara Anderson, τους έστελνε πάντα ένα χαμογελαστό emoji στο τέλος κάθε αγώνα.

«Μέχρι που σε κάποιον αγώνα basket, κάποιος της είπε ότι το χαμογελαστό emoji φαινόταν περισσότερο παθητικό-επιθετικό» σε αυτούς, προσέθεσε η Francisco. «Η κα Anderson έπαθε σοκ».

Η κα Anderson, 31 ετών, επιβεβαιώνει ότι έστελνε τα βασικά emoji για μήνες. Ανέφερε ότι οι μαζορέτες τής απαντούσαν μερικές φορές με το emoji με τα μάτια καρδούλες ή με μία κόκκινη καρδιά.

Ο σκοπός της ήταν να δώσει έναν πιο χαλαρό τόνο στη συζήτηση. Το άλλαξε, μετά, στο χαμογελαστό emoji που κοκκινίζει, το οποίο έμοιαζε όμορφο με τα κόκκινα μαγουλάκια του, ωστόσο, προσθέτει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν χρησιμοποίησε ποτέ το σωστό.

Ο Zion Ramirez, 19 ετών, που εργάζεται ως διασώστης κοντά στο Λος Άντεζελες, προτιμά τη χρήση των emoji με διαφορετική σημασία από αυτή που έχουν. «Νιώθω ότι υπάρχει περισσότερη δημιουργικότητα και επικοινωνία, όταν δεν χρησιμοποιείς τα emoji, όπως πρέπει κανονικά να τα χρησιμοποιείς», ανέφερε ο ίδιος. Αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση του συνηθισμένου emoji που κλαίει από τα γέλια, το οποίο, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι παλιοί του συνεργάτες χρησιμοποιούν αρκετά συχνά. Το βρίσκει αρκετά «συνηθισμένο» και αναφέρει ότι, εάν το χρησιμοποιούν κανονικά, είναι πολύ πιθανό να μην απαντήσει.

Στην πραγματικότητα, ο Ramirez ανέφερε ότι απεχθάνεται το emoji αυτό, σε σημείο που να το χρησιμοποιεί σε περίπτωση «ανάγκης». «Είπα στην καλύτερή μου φίλη ότι, εάν ποτέ της στείλω το emoji που κλαίει από τα γέλια, πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζομαι βοήθεια», ανέφερε ο ίδιος. Είναι σαν να της λέει «Κάλεσε το 911 (σ.σ. αριθμός έκτακτης ανάγκης). Βρίσκομαι σε κίνδυνο.»

Η Charlie Nelson Keever, 31χρονη δικηγόρος στην περιοχή Bay στο Σαν Φρανσίσκο, περνάει πάρα πολλές ώρες προσπαθώντας να αναλύσει λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για νομικές υποθέσεις. Έτσι, ψάχνοντας σε χρονολόγια, διαπίστωσε ότι οι νέοι δεν χρησιμοποιούν τα χαμογελαστά emoji για να δείξουν ότι χαμογελούν.

Ρώτησε έναν φίλο της από τη γενιά Z και παραξενεύτηκε από τα υπονοούμενα που της ανέφερε ότι κρύβουν μερικά emoji για τη γενιά αυτή. Στην πραγματικότητα, το emoji cowboy, ένα χαμογελαστό emoji που φοράει καπέλο, υποδεικνύει μία ιδιόρρυθμη χαρά. Αλλά, για πολλούς στη γενιά Ζ σημαίνει ότι ο αποστολέας φοράει μία μάσκα που δείχνει ότι γελάει εξωτερικά, αλλά από μέσα του όχι.

«Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το emoji cowboy κι εάν μου το έστελνε δεν θα είχα ιδέα τι εννοούσε», συνέχισε η ίδια.

Η Keever θεωρεί ότι θα πρέπει να παίζει στα δάχτυλα το πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν στο Διαδίκτυο, γιατί και εκείνη μεγάλωσε στην εποχή του Διαδικτύου.

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερος από το να γκουγκλάρεις τι σημαίνει ένα emoji», ανέφερε η ίδια.

Πηγή: ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια