GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ρομπότ-ξεναγός στο σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών!

Η Περσεφόνη είναι ένας ξεναγός στην Ελλάδα, αλλά ίσως όχι ο τύπος που έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι. Πρόκειται για το πρώτο ρομπότ-ξεναγό μέσ...


Η Περσεφόνη είναι ένας ξεναγός στην Ελλάδα, αλλά ίσως όχι ο τύπος που έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι. Πρόκειται για το πρώτο ρομπότ-ξεναγό μέσα σε σπήλαιο στον Κόσμο που ξεναγεί επισκέπτες από τα μέσα Ιουλίου στο σπήλαιο της Αλιστράτης, στις Σέρρες.

Το πολύγλωσσο ρομπότ καλύπτει τα πρώτα 150 μέτρα (περίπου 500 πόδια) του τμήματος του σπηλαίου που είναι ανοιχτό για το κοινό. Στα υπόλοιπα 750 μέτρα (2.400 πόδια), ένας άνθρωπος οδηγός αναλαμβάνει.

Το ρομπότ ονομάστηκε Περσεφόνη επειδή, σύμφωνα με μια εκδοχή του αρχαίου ελληνικού μύθου, ο Πλούτωνας -ο θεός του κάτω κόσμου που ήταν επίσης γνωστός ως Άδης- απήγαγε την Περσεφόνη, με τη συγκατάθεση του πατέρα της Δία, για να την έχει γυναίκα του.

Το ρομπότ μπορεί να κάνει την ξενάγηση σε 33 γλώσσες και να αλληλεπιδράσει σε βασικό επίπεδο με τους επισκέπτες σε τρεις γλώσσες. Μπορεί επίσης να απαντήσει σε 33 ερωτήσεις, αλλά μόνο στα ελληνικά.

Ο Νίκος Καρτάλης, ο επιστημονικός διευθυντής του ιστότοπου της Αλιστράτης, είχε την ιδέα να δημιουργήσει το ρομπότ όταν είδε ένα στην τηλεόραση να καθοδηγεί τους επισκέπτες σε μια γκαλερί τέχνης. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, «πήραμε χρηματοδότηση και το ρομπότ-ξεναγός έγινε πραγματικότητα», δήλωσε ο Καρτάλης στο «Associated Press».

Το ρομπότ κατασκευάστηκε από το Εθνικό Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και κόστισε 118.000 ευρώ (139.000 δολάρια).

«Έχουμε ήδη 70% αύξηση επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι από τότε που αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε» το ρομπότ, λέει ο Καρτάλης. «Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι, ειδικά τα παιδιά, και οι άνθρωποι που είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν επιστρέφουν για να δουν το ρομπότ-ξεναγό».

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς, να έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με το ρομπότ τους κάνοντας ερωτήσεις και το ρομπότ να τους απαντά», είπε. «Πολλοί ξένοι επισκέπτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Ελλάδα είχε την ικανότητα να κατασκευάσει ένα ρομπότ και να το χρησιμοποιήσει ως ξεναγό στο σπήλαιο».

Το ρομπότ κινείται κατά μήκος ενός πεζόδρομου, περνώντας μέσα από ένα περίτεχνο τοπίο σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Αυτοί οι ποικίλοι σχηματισμοί φτάνουν μέχρι και τα 15 μέτρα ύψος και φαίνονται σε όλο το διάδρομο του σπηλαίου, ο οποίος είναι προσβάσιμος από άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.

«Αυτό το σπήλαιο είναι ένα από τα πιο όμορφα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», λέει ο Καρτάλης. «Έχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε πολλά σχήματα και χρώματα, ακόμη και κόκκινο».

Είπε ότι το σπήλαιο ήταν ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1974 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και μια ομάδα Αυστριακών σπηλαιολόγων. Άνοιξε για τους επισκέπτες το 1998.

Η Περσεφόνη, με λευκό σώμα, μαύρο κεφάλι και δύο φωτεινά μάτια, κινείται σε τροχούς, οδηγώντας τους επισκέπτες στις πρώτες τρεις από τις οκτώ στάσεις κατά μήκος του πεζόδρομου. Μπορεί να κάνει άλλες δύο στάσεις, αλλά η χαμηλή ταχύτητά της επιβραδύνει την περιοδεία, η οποία διεξάγεται σε τρεις γλώσσες ταυτόχρονα. Οι δημιουργοί της Περσεφόνης εξετάζουν τρόπους να την επιταχύνουν.

Το ρομπότ ξεκινά λέγοντας: «Με λένε Περσεφόνη, είμαι κόρη της θεάς Δήμητρας και σύζυγος του Πλούτωνα, του θεού του κάτω κόσμου. Σας καλωσορίζω στο υπόγειο βασίλειό μου, το σπήλαιο της Αλιστράτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια