GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

  Απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων της Βορείου Ευβοίας οι οποίοι μέρες τώρα παλεύουν στα δάση και τα βουνά για να σώσουν τ...

 


Απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων της Βορείου Ευβοίας οι οποίοι μέρες τώρα παλεύουν στα δάση και τα βουνά για να σώσουν τα χωριά τους. Αγνοώντας τις παραινέσεις των Αρχών αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η οργή αυτών των ανθρώπων είναι ευθέως ανάλογη της καταστροφής την οποία υπέστη το βόρειο τμήμα του νησιού. Η αγανάκτηση που έχει ξεχειλίσει αποτυπώνει την αίσθηση ότι το κράτος και οι κυβερνώντες άφησαν την Εύβοια στην τύχη της. Οι χάρτες της NASA από το διάστημα πιστοποιούν όλα τα παραπάνω και δικαιολογούν απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων και των τοπικών φορέων.  

Με 6 δορυφορικές αποτυπώσεις κατά την διάρκεια του πύρινου πενθήμερου αποκαλύπτεται όλο το εύρος της καταστροφής καθώς και η σταδιακή, συνεχής και ανεμπόδιστη επί της ουσίας πρόοδος της πυρκαγιάς. Από τις μικροεστίες με πορτοκαλί χρώμα της 3ης Αυγούστου στην ολοκληρωτικό ερυθρό όλεθρο της 8ης Αυγούστου αφού η φωτιά πέρασε όλο τον ορεινό όγκο στα βόρεια του νησιού όπως καταδεικνύουν με αδιαμφισβήτητη απεικονιστική ειλικρίνεια οι χάρτες της 5ης , της 6ης και της 7ης Αυγούστου.

Με λίγα λόγια «το μάτι  της NASA» από το διάστημα απεικονίζει  βήμα – βήμα την αδυναμία, την ανικανότητα, την αποτυχία διαχείρισης της πυρκαγιάς από την πρώτη και πιο κρίσιμη στιγμή της έναρξης της. Αν εκείνη την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά (χάρτης 3ης Αυγούστου) υπήρχε μία άμεση αντανακλαστική αντίδραση του μηχανισμού επιτήρησης - προειδοποίησης – άμεσης παρέμβασης της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής τώρα δεν θα μιλούσαμε για βιβλική καταστροφή και για, ιστορικών διαστάσεων, περιβαλλοντικό έγκλημα.

Δείτε τους χάρτες με την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια από την 3η Αυγούστου έως την 8η Αυγούστου. Πως μία μικρή φωτιά έφτασε να κινηθεί ανεξέλεγκτα και να κάψει το βόρειο τμήμα του νησιού.

Η φωτιά στις 3 Αυγούστου
Η φωτιά στις 3 Αυγούστου
Η φωτιά στις 4 Αυγούστου
Η φωτιά στις 4 Αυγούστου
Η φωτιά στις 5 Αυγούστου
Η φωτιά στις 5 Αυγούστου
Η φωτιά στις 6 Αυγούστου
Η φωτιά στις 6 Αυγούστου
Η φωτιά στις 7 Αυγούστου
Η φωτιά στις 7 Αυγούστου
Η φωτιά στις 8 Αυγούστου
Η φωτιά στις 8 Αυγούστου

Προφανώς ούτε ο μηχανισμός ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε οι φυσικοί και πολιτικοί υπεύθυνοι των κρατικών θεσμών ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις εκείνων των κρίσιμων πρώτων στιγμών. Προφανώς οι εξηγήσεις, οι δικαιολογίες και οι απίθανοι λεκτικοί ακροβατισμοί περισσεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις και οι αρμόδιοι αποδεικνύονται εξαιρετικοί χρήστες λεκτικών σχημάτων για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Ουδείς εκ των αρμοδίων, έστω για λόγους τυπικής ευθιξίας δεν έσπευσε να καταθέσει την παραίτηση του στον πολιτικό προϊστάμενό του. Γιατί να το πράξει άλλωστε. Δική του η κυβέρνηση, δικό του το κυβερνών κόμμα, δική του (όπως νομίζει) η χώρα, τσιφλίκι του το Κράτος, απόλυτο δικό του φέουδο η Ελλάς.

Το έλλειμμα ωστόσο αντανακλαστικών εκείνη την πρώτη στιγμή, καταδεικνύει και το μέγεθος της απίστευτης ανικανότητας των κυβερνητικών και διοικητικών στελεχών σε όλη την αλυσίδα της ιεραρχίας. Από την κεφαλή έως την τελευταίο (αλλά χρήσιμο) τοπικό διοικητή.

Έρχεται λοιπόν η NASA εκ των υστέρων να «χτυπήσει» χωρίς καμία διάθεση διακριτικότητας, την πόρτα των κυβερνητικών παραγόντων και του ίδιου του πρωθυπουργού για να τους υπενθυμίσει πως το άγρυπνο βλέμμα του δορυφόρου είναι εκεί για να αποτυπώνει την αφερεγγυότητα των αρμοδίων υπευθύνων και την απογοητευτική απόδοση των μηχανισμών.

Για να εξηγούμεθα. Οι δορυφορικοί χάρτες αποδεικνύουν πώς η αίσθηση που επικράτησε από την πρώτη στιγμή ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Λόγω της φωτιάς στις πύλες της πρωτεύουσας η οποία απειλούσε την συνολική εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, η Εύβοια  αφέθηκε στην τύχη της. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε ανεμπόδιστα στα βόρεια του νησιού και εισήλθε σε φάση ύφεσης μόνο όταν κατάκαψε τον κύριο όγκο του εύφλεκτου δασικού πλούτου. Η φωτιά σταματά όταν δεν έχει τίποτε άλλο να κάψει.

Έρχεται η ώρα των ευθυνών. Μέχρι στιγμής κάηκαν 650.000 στρέμματα στη χώρα. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο τις τελευταίες πυρκαγιές στην Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία, τη Λακωνία και την Φωκίδα. Ο Αύγουστος είναι ακόμη μπροστά μας.

Οι κυβερνώντες αναλώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην παράθεση δικαιολογιών. Πότε και πώς πετούν με ασφάλεια τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, πως πρέπει να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις, πώς και γιατί δεν φταίνε ποτέ οι μηχανισμοί και οι αρμόδιοι αλλά πάντα φταίει ο καιρός, οι συνθήκες, το υλικό και βεβαίως ο Θεός.

Έρχεται η ώρα καταλογισμού των ευθυνών. Κάποιοι επένδυσαν για την νίκη στις εκλογές στην ανείπωτη τραγωδία που έπληξε το Μάτι. Ήταν λάθος. Η πολιτική εκμετάλλευση απ’ όπου και αν προέρχεται μιάς φυσικής καταστροφής και της εκατόμβης των νεκρών είναι ύβρις. Η ύβρις πάντα τιμωρείται από την Νέμεση.

Πηγή : zougla.gr
 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια