GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας και συνδέεται με μισθό και προγράμματα

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ φαίνεται να μελετά το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του dikaiologitika.gr.


Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ φαίνεται να μελετά το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του dikaiologitika.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζεται να δίδεται αυξημένο ποσό επιδόματος ανεργίας, δηλαδή κοντά στο μισθό που έπαιρνε ο άνεργος πριν απολυθεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα.

Να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι αυτό αναφέρει και η έκθεση Πισσαρίδη, η οποία προβλέπει:

• επίδομα ανεργίας στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι αυτό αναφέρει και η έκθεση Πισσαρίδη, η οποία προβλέπει:• Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

• Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο φθινόπωρο όπου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται η υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022, σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

1. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.

2. Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α.

Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.

3. «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό έως το τέλος του 2021 θα έχει διατεθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο, ήτοι 250 εκατομμύρια ευρώ από το 1 δισ ευρώ σε προγράμματα με αντικείμενο την αναβάθμιση δεξιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια