GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος

Το γάλα αποτελεί μια αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Τα τελευταία χρόνια το αγελαδινό γάλα αποτελεί αντικείμενο κριτικής λόγω τη...


Το γάλα αποτελεί μια αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Τα τελευταία χρόνια το αγελαδινό γάλα αποτελεί αντικείμενο κριτικής λόγω της υπόνοιας που ευρύτερα επικρατεί για επιμόλυνσή του με πολλά αντιβιοτικά και ορμόνες. Το γεγονός αυτό έχει κάνει αρκετούς να στραφούν προς άλλες εναλλακτικές μορφές γάλακτος, όπως το κατσικίσιο. Γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα… «τι είναι πιο υγιεινό, το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα;».

Ξεκινώντας τη σύγκρισή μας θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι το κατσικίσιο γάλα αποτελεί μόλις το 2% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος. Αυτό δείχνει ότι λόγω χαμηλής ζήτησης δεν τίθεται εύκολα το θέμα της «τεχνητής αύξησης της παραγωγής» και κατά συνέπεια ο κίνδυνος για επιμόλυνση του ζώου με ορμόνες και αντιβιοτικά. Παράλληλα οι κατσίκες είναι περισσότερο ελευθέρας βοσκής, με αποτέλεσμα και η τροφή τους να είναι πιο φυσική.

Ποιο μας φουσκώνει λιγότερο

Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό, καθώς περιέχει μικρότερου μεγέθους μόρια (σφαιρίδια) λίπους και πιο εύκολα πέψιμες μορφές πρωτεϊνών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε «το κατσικίσιο γάλα με φουσκώνει πολύ λιγότερο από το αγελαδινό». Παράλληλα, το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο εύπεπτο.

Διαφορές σε επιμέρους θρεπτικά συστατικά

Παρακάτω παρατίθεται ένα συγκριτικός πίνακας σε σχέση με βασικά θρεπτικά συστατικάπου περιέχονται στα δύο είδη γάλακτος

Με βάση αυτά θα μπορούσαμε να πούμε ότι :

* Το κατσικίσιο γάλα έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες και έχει λίγο περισσότερα λιπαρά.

* Το αγελαδινό γάλα έχει λίγο περισσότερα σάκχαρα.

* Το κατσικίσιο γάλα έχει περισσότερο ασβέστιο και σίδηρο.

Ποιο είναι πιο αλλεργιογόνο

Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται λιγότερο αλλεργιογόνο, καθώς σχετίζεται με λιγότερες αλλεργίες, λόγω διαφορετικής δομής των πρωτεϊνών του σε σχέση με το αγελαδινό.

Οι πρωτεΐνες (και ιδιαιτέρως οι καζεΐνες) αποτελούν τις κατ’ εξοχήν αλλεργιογόνες ουσίες στο γάλα.

Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται λοιπόν ότι παρά το γεγονός ότι οι διαφορές όσον αφορά τα θρεπτικά τους συστατικά δεν είναι μεγάλες, θα δίναμε ένα προβάδισμα στο κατσικίσιο γάλα. Εχει περισσότερο ασβέστιο, είναι πιο εύπεπτο για το γαστρεντερικό μας σύστημα και σχετίζεται λιγότερο με αλλεργίες. Είναι περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον και όπως μέχρι σήμερα φαίνεται λιγότερο ύποπτο για επιμολύνσεις.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

Πηγή: imommy.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια