GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πρόστιμα 100-500 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Πάνω από 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία


Πάνω από 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία

 Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι που δεν θα προλάβουν να υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ, ακόμη και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

   Μέχρι προχθές είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ 4.870.011 δηλώσεις και απέμεναν προς υποβολή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου περίπου 1,6 εκατομμύρια δηλώσεις.

  Οι φορολογούμενοι πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, ενώ εάν προκύψουν χρεωστικά εκκαθαριστικά τα ποσά των προστίμων μπορεί να φθάσουν για ορισμένες κατηγορίες μέχρι και τα 500 ευρώ και επιπροσθέτως να επιβληθούν και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενοι με 0,73% μηνιαίως.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τα πρόστιμα

Συγκεκριμένα εάν ο φορολογούμενος:

• Δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

• Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

• Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

• Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

  Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια