GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



To Xanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, συμμετείχε και στήριξε έναν πολύ πετυχημένο θεσμό που διοργανώθηκε για 5η συνεχόμενη φορά, τη Thessaloniki International Media Summer Academy

  Το 5ο THISAM 2021 – Thessaloniki International Media Summer Academy, που διοργανώθηκε το διάστημα 16-23 Ιουλίου 2021 στη Θεσσαλονίκη από ...

 


Το 5ο THISAM 2021 – Thessaloniki International Media Summer Academy, που διοργανώθηκε το διάστημα 16-23 Ιουλίου 2021 στη Θεσσαλονίκη από τη Σχολή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), την έδρα Jean Monet της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιας Διπλωματίας και σειρά διακεκριμένων διεθνών εταίρων και πανεπιστημίων όπως ο δημοσιογραφικός οργανισμός Deutsche Welle, το Πανεπιστήμιο Τεμπλ (ΗΠΑ), το Πανεπιστήμιο Hallym (Ν. Κορέα), το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου Xi’an Jiaotong, το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ (Κροατία), το Πανεπιστήμιο του Νόβι-Σαντ (Σερβία), το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ (Σλοβενία), το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι οργανισμοί “PROOF: Media for Social Justice” και Digital Communication Network Global.

  Το εντατικό πολυεπιστημονικό πρόγραμμα κατάρτισης και αυτή τη χρονιά στοχεύει στην παροχή σε βάθος γνώσεων και ισχυρών δεξιοτήτων σε σημαντικά θέματα και εξελίξεις στα μέσα ενημέρωσης και την επικοινωνία. Γι’ αυτό τον σκοπό, έχουν κληθεί ως ομιλητές και εισηγητές κορυφαίοι καθηγητές, ερευνητές και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο. Άλλωστε, η Διεθνής πρωτοβουλία συγκεντρώνει το κύρος και την εξειδίκευση πολύ γνωστών Πανεπιστημίων και Οργανισμών από την Ευρώπη, την Ασία και τις Η.Π.Α, ενώ υποστηρίζεται από οργανισμούς (Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης), think tanks που δραστηριοποιούνται στον χώρο της δημοσιογραφίας, των διεθνών σχέσεων και της ψηφιακής τεχνολογίας (Konrad Adenauer Stiftung, Freedom House κλπ).

Key points από τις ομιλίες

  Ήδη το πρώτο τριήμερο της Θερινής Ακαδημίας ήταν διαφωτιστικό για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έλαβαν ερεθίσματα και αρκετή τροφή για σκέψη. Μερικά από τα συμπεράσματα ήταν τα ακόλουθα:

  Η πανδημία ανέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Χρήστο Φραγκονικολόπουλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανθεκτικότητα είναι η λέξη-κλειδί που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευελιξία. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η ανθεκτικότητα απαιτούνται δημόσιες συζητήσεις και ανάλογος κυβερνητικός σχεδιασμός.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της καινοτόμας έρευνας Fake News Hunters η οποία παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στα social media, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου ανέδειξε τα κυριότερα σημεία “συζήτησης” όπως το αντι- εμβολιαστικό κίνημα. Επιπρόσθετα, τόνισε τη γρήγορη εναλλαγή των trends -και κατ’ επέκταση της ατζέντας- ανάλογα με τις πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα.

  Τεχνητή νοημοσύνη και δημοσιογραφία είναι δύο όροι που μπορούν να συνδυαστούν και να συνδημιουργήσουν το παρόν και το μέλλον της δημοσιογραφίας. Όπως τόνισε ο Mattia Peretti, Department of Media and Communications, London School of Economics, η ΑΙ δημοσιογραφία είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενημερώσει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Άλλωστε, ακόμα και σήμερα οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την καθημερινή τους δουλειά (για τη συλλογή ειδήσεων, για την εύρεση πληροφοριών από τα social media, κ.ο.κ.).

• Ο Dr. Christoph Schmidt, προϊστάμενος της Ακαδημίας Deutsche Welle σκιαγράφησε την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως τονίζοντας το υψηλό επίπεδο ελευθερίας σε Νορβηγία, Φιλανδία και Σουηδία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε Αφρική, Νότια Κορέα, Τουρκμενιστάν και Ερυθραία.

  Ο κ. Schmidt μίλησε επίσης για το πώς οι νέες τεχνολογίες άλλαξαν ριζικά το δημοσιογραφικό επάγγελμα (καθώς πλέον οι περισσότεροι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν λιγότερες πηγές και πιέζονται για ταχύτητα παρά για ποιότητα). Για εκείνον, υπάρχουν νέες προοπτικές, αλλά και πρακτικές που περιλαμβάνουν coding, video δημοσιογραφία ή drone δημοσιογραφία, τεχνητή νοημοσύνη υπερθεματίζοντας για την ανάγκη πολλών και πολλαπλών δεξιοτήτων των νέων δημοσιογράφων.

  Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Dr. Eylem Yanardagoglu, από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης τόνισε τη σημασία του εγγραμματισμού στα νέα μέσα, καθώς είναι ο μόνος τρόπος ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να αναλύει και εν τέλει να αξιολογεί την ενημέρωση που λαμβάνει καθημερινά.

• Ο Dren Gerguri, λέκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Πρίστινα μίλησε για τα cheap fakes, την βελτιωμένη εκδοχή των deepfakes και τον ρόλο τους στη διάδοση των ψευδών ειδήσεων. Τα cheap fakes, ένα μίγμα διαφορετικής φωτογραφίας η οποία μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο βίντεο, δημιουργούν ένα εντελώς αληθοφανές αποτέλεσμα το οποίο μεταδίδεται με τρομακτική ταχύτητα στα social media.

  H Sadia Jamil, μεταδιδακτορική υπότροφος του πανεπιστημίου Khalifa, έδωσε χρήσιμα παραδείγματα χρηματοδότησης των δημοσιογραφικών οργανισμών στο Πακιστάν (οι οποίοι βασίζονται σε συνδρομές ή σε δωρεές των αναγνωστών).

• Ο Δημήτρης Γιαννακούδης, Coordinator & Specialist του Xanthi TechLab μίλησε για τις νέες προσεγγίσεις της δημόσιας διπλωματίας, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Αμερικής, η οποία δημιούργησε γι’ αυτόν τον λόγο το Voice of America, το Radio Free Europe, αλλά και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα.

• Η Renate Schroeder, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων μίλησε για τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στη δημοσιογραφία καθώς και στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, στην after COVID εποχή, τονίζοντας τη σημασία των συνδρομών αλλά και των δωρεών μέσω social media καθώς πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη επένδυση βιωσιμότητας.

• Ο Nello Barille, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου μίλησε για την μεταφορά από τα δίκτυα (networks) στις πλατφόρμες, καθώς και για το κυριότερο trend των ημερών, την ενσωμάτωση της virtual εμπειρίας στην πραγματικότητα.

• Ο ερευνητής Peter Caks από το πανεπιστήμιο του Maribor έκανε λόγο για την αλλαγή στον τρόπο παραγωγής ειδήσεων κατά την COVID περίοδο και την εξάρτηση των δημοσιογράφων -τώρα περισσότερο από ποτέ- στις νέες τεχνολογίες.

• Η Aphrodite Sallas, Assistant Professor στο Πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά μίλησε για την παραπληροφόρηση τονίζοντας πως η σχέση μας με την ενημέρωση είναι συναισθηματική, καθώς οι άνθρωποι δεν αποφασίζουν τι θα πιστέψουν με βάση τα στοιχεία, αλλά με βάση τα δικά τους πιστεύω.

Δεν υπάρχουν σχόλια