GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το αεροδρόμιο της Καβάλας «φρενάρει» το αεροδρόμιο της Σαμοθράκης!

Σχεδόν αδύνατον -υπό τις παρούσες συνθήκες- μοιάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Σαμοθράκη αεροδρόμιο ικανό να εξυπηρετεί εμπορικές πτήσεις ...


Σχεδόν αδύνατον -υπό τις παρούσες συνθήκες- μοιάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Σαμοθράκη αεροδρόμιο ικανό να εξυπηρετεί εμπορικές πτήσεις (ή αλλιώς αεροδρόμιο τύπου Α) και αυτό γιατί η κατασκευή ενός «μεγάλου» αεροδρομίου στη Σαμοθράκη «απαγορεύεται» από τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου της Καβάλας στη Fraport.
Συγκεκριμένα, η σύμβαση που διέπει την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων της Ελλάδας στη Fraport αναφέρει ότι: «Εάν ο Παραχωρητής ή/και το Δημόσιο άμεσα μέσω παραχώρησης σε τρίτο μέρος κατασκευάσει, αναπτύξει, αναβαθμίσει ή/και λειτουργήσει κάποιο άλλο αεροδρόμιο στις Περιοχές Αποκλειστικότητας οποιουδήποτε Περιφερειακού Αεροδρομίου (εξαιρουμένου, προς αποφυγή αμφιβολίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι) (πλην των αεροδρομίων που ήδη λειτουργούν κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης ως εμπορικά αεροδρόμια δημόσιας χρήσης στην Ελληνική Δημοκρατία) θα έχει επέλθει γεγονός ευθύνης Δημοσίου».

Η ρήτρα αυτή δημιουργεί πρόβλημα καθώς ο χώρος που είχε επιλεγεί στο παρελθόν για την κατασκευή του Αεροδρομίου στη Σαμοθράκη (πλησίον του κόλπου της Καμαριώτισσας) εμπίπτει στην Περιοχή Αποκλειστικότητας του Αεροδρομίου της Καβάλας. Άρα, αν επρόκειτο να γίνει αεροδρόμιο στο νησί, αυτό θα έπρεπε να γίνει σε άλλη θέση (εφόσον φυσικά υπάρχει κάποια κατάλληλη που να μην εμπίπτει στην Περιοχή Αποκλειστικότητας του Αεροδρομίου της Καβάλας), είτε να μην γίνει καθόλου.

Η μέση λύση, που κατά πάσα πιθανότητα είναι και η μοναδική, είναι να κατασκευαστεί στο νησί πεδίο προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών και όχι αεροδρόμιο Κατηγορίας Α με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και όλες τις λειτουργίες ενός Αεροδρομίου με εμπορικές τακτικές και έκτακτες πτήσεις.

Στις 17-05-2021, κατατέθηκε αίτημα εκ μέρους του Δήμου Σαμοθράκης για εξέταση της δυνατότητας αδειοδότησης Πεδίου Προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών γενικής αεροπορίας Κατηγορίας Β σύμφωνα με το Π.Δ.158/2002, και το θέμα εξετάζεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια