GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΞΑΝΘΗΣ

Εχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής  (Ε.Β.Ε.) στα πανεπιστήμια και τις αστοχίες της κυβέρνησης.


Εχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής  (Ε.Β.Ε.) στα πανεπιστήμια και τις αστοχίες της κυβέρνησης.Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι Ε.Β.Ε. στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου.


Τις υψηλότερες Ε.Β.Ε. από όλες τις αρχιτεκτονικές της Ελλάδας σε αυτά τα μαθήματα, τις έθεσε η Αρχιτεκτονική Ξάνθης, θεωρώντας τη σχολή αυτή ανώτερη και από το Μετσόβιο!!

«Με αυτό τον τρόπο όμως η σχολή αυτή κινδυνεύει να έχει μείωση των εισακτέων (εκτιμάται γύρω στο 80% από τους αναλυτές) και εμείς σαν Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώνουμε για δημόσια εκπαίδευση που δεν θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση» γράφει στην επιστολή της η κυρία Ασημένια Χασάπη

Η κόρη της, τελειόφοιτη της Γ ́ Λυκείου, προετοιμάζονταν (εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας) τα τελευταία δύο χρόνια στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου (τα οποία δεν διδάσκονται συστηματικά στη δημόσια εκπαίδευση), με απώτερο στόχο να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης. Κατάφερε τελικά και συγκέντρωσε συνολικά 19.330 μόρια, γράφοντας 15,3 στο ελεύθερο σχέδιο και 18,3 στο γραμμικό σχέδιο. Όμως για 0,13 δεν μπορεί να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική της Ξάνθης διότι οι Ε.Β.Ε. που τέθηκαν είναι μεγαλύτερες (!!!) ήτοι 15,43 για το ελεύθερο και 17,08 για το γραμμικό σχέδιο. Θεωρείται το 15,43 και το 17,08 με άριστα το 20 ως βάση? Και μάλιστα όταν οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές σχολές έθεσαν τις ανάλογες ΕΒΕ αρκετά χαμηλότερα. Για ποιό λόγο η αρχιτεκτονική σχολή Ξάνθης έθεσε τόσο υπέρμετρα υψηλούς συντελεστές σε σχέση με τις άλλες αρχιτεκτονικές σχολές?

Ολόκληρη η επιστολή προς τον πρόεδρο του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης και περιγράφει την προσωπική της ιστορία, πολλά τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε κάθε πόλη.

Προς:
Τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ.
Καθηγητή Δημήτριο Πολυχρονόπουλο (info@arch.duth.gr)
Κοινοποίηση: Σύγκλητος Δ.Π.Θ. (kmamoulo@admin.duth.gr), Υπουργός Παιδείας
(protocol@minedu.gov.gr )

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά
Ιδρύματα (Α.Ε.Ι) στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου.

Πρόσφατα γίναμε θεατές ενός παράλογου έργου που διαδραματίστηκε με θύματα τις ψυχές και τα όνειρα αθώων παιδιών, που δεν είχαν ιδέα τι τους επιφύλασσε η μοίρα.

Ως κάτοικοι αυτής της περιοχής είχαμε μια προσδοκία. Να εκμεταλλευτούμε αυτά τα λίγα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα (γιατί δεν υπάρχουν σε κάθε πόλη Πολυτεχνικές Σχολές) και να σπουδάσουν τα παιδιά μας στο τόπο τους, εφόσον αυτό είναι το επιθυμητό. Και γράφω «παιδιά μας» διότι είμαστε γονείς δύο διδύμων παιδιών που ταυτόχρονα καλούμαστε να επωμισθούμε τα βάρη των σπουδών τους, ενώ παράλληλα χρόνια τώρα τα προετοιμάζαμε συστηματικά για τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, που όπως γνωρίζεται είναι μια ακριβή υπόθεση για κάθε ελληνική οικογένεια.

Η κόρη μου τελειόφοιτη της Γ΄ Λυκείου, προετοιμάζονταν (εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας) τα τελευταία δύο χρόνια στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου (τα οποία δεν διδάσκονται συστηματικά στη δημόσια εκπαίδευση), με απώτερο στόχο να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης. Κατάφερε τελικά και συγκέντρωσε συνολικά 19.330 μόρια, γράφοντας 15,3 στο ελεύθερο σχέδιο και 18,3 στο γραμμικό σχέδιο.

Όμως με λύπη διαπιστώσαμε ότι για 0,13 δεν μπορεί να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική της Ξάνθης διότι οι Ε.Β.Ε. που τέθηκαν είναι μεγαλύτερες (!!!) ήτοι 15,43 για το ελεύθερο και 17,08 για το γραμμικό σχέδιο. Θεωρείται το 15,43 και το 17,08 με άριστα το 20 ως βάση; Και μάλιστα όταν οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές σχολές έθεσαν τις ανάλογες ΕΒΕ αρκετά χαμηλότερα. Για ποιό λόγο η σχολή σας έθεσε τόσο υπέρμετρα υψηλούς συντελεστές σε
σχέση με τις άλλες αρχιτεκτονικές σχολές;

Μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζαμε τίποτα για τις ΕΒΕ, παρά μόνο ήταν γνωστό το όριο του 10 για τα ειδικά μαθήματα. Τα σχετικά άρθρα 4Β και 4Γ του ν. 4186/2013 προστέθηκαν με τα άρθρα 2 και 3 αντίστοιχα του ν. 4777/ 2021, ενώ μόλις στις 31/05/2021 εξειδικεύτηκαν με την με αριθμ. Φ.251/61361/Α5 (ΦΕΚ Β΄2278) απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για προφανής καταστρατήγηση των βασικών εννοιών του κράτους δικαίου. Οι βασικές αρχές του διοικητικού δικαίου, αυτές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης «πήγανε περίπατο». Είναι αναλογικό το 17,08 να θεωρείται ελάχιστη βάση σε σχέση με το 20; Επιπροσθέτως, ένα τέτοιο μέτρο για λόγους χρηστής διοίκησης θα έπρεπε να νομοθετείται έγκαιρα δηλαδή τουλάχιστον να είναι γνωστό από τις αρχές του διδακτικού έτους ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι να προετοιμαστούνε κατάλληλα.

Σύμφωνα την παράγραφο 7 του άρθρου 4Β του ν.4186/2013 όπως ισχύει, ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. δύναται να τροποποιείται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Αυγούστου εκάστου έτους.

Σας καλώ τώρα, έστω και την ύστατη αύτη στιγμή να τροποποιήσετε τους συντελεστές Ε.Β.Ε. στα ειδικά μαθήματα της σχολής σας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να δώσετε τη δυνατότητα σε όσους υποψήφιους το επιθυμούν να τροποποιήσουν το μηχανογραφικό τους.

Με εκτίμηση
Ασημένια Χασάπη
Ξάνθη 28/07/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια