GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Υποχρεωτικά μέσω κατάρτισης το αυξημένο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Στην υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης αναμένεται να προχωρήσει η χώρα, σε πρώ...


Στην υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης αναμένεται να προχωρήσει η χώρα, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.  Στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και η διακοπή καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

  Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

  Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

  Παράλληλα, εξετάζεται να δίδεται αυξημένο ποσό επιδόματος – ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανέργου – το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα. Αυτό ισχύει άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

  Το σχέδιο για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα συνδυαστεί με τις αλλαγές που προωθούνται στα προγράμματα κατάρτισης.

  Στο εθνικό σχέδιο που απεστάλη στις Βρυξέλλες προβλέπεται ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την κατάρτιση, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό έως το τέλος του 2021 θα έχει διατεθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο, ήτοι 250 εκατομμύρια ευρώ από το 1 δισ ευρώ, που προορίζεται για προγράμματα με αντικείμενο την αναβάθμιση δεξιοτήτων.

  Παράλληλα, από το 2022 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ο νέος τρόπος καταβολής του επιδόματος ανεργίας για να μονιμοποιηθεί λίγους μήνες μετά. Κεντρικό ρόλο στην «μόχλευση» των κονδυλίων αυτών θα έχει ο ΟΑΕΔ, καθώς ο Οργανισμός αναλαμβάνει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το μεγάλο στοίχημα της αναμόρφωσης του πλαισίου κατάρτισης.

  Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει επισημάνει πολλάκις ότι το υπουργείο επεξεργάζεται δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις:
Η πρώτη αφορά στον επανασχεδιασμό του συστήματος κατάρτισης ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες εγγενείς παθογένειες που έχουμε διαπιστώσει.

  Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στην αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

  Στο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιγράφεται «ένα μεγάλο οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης σε νέες δεξιότητες για το εργατικό δυναμικό της χώρας μέσα από ένα στοχευμένο σύστημα ανάλυσης των κενών στις δεξιότητες και των αναγκών κάθε ομάδας στόχου.

  Στην ίδια λογική κινούνται και οι παθητικές πολιτικές απασχόλησης που στοχεύουν στο να εξορθολογίσουν και να υιοθετήσουν μια πιο σύγχρονη αντίληψη στην επιδοματική πολιτική για την απασχόληση, απομακρύνοντας όλα τα αντικίνητρα για την μετάβαση στην αγορά εργασίας και παράλληλα αντιμετωπίζοντας στοχευμένα τις ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων.

  Όπως εκτιμάται η νέα διαδικασία θα δημιουργήσει ένα ασφαλή δρόμο που θα δίνει πρόσβαση σε ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα μπορούν να μπορούν να αξιοποιούνται αποτελεσματικά από όσους χάνουν την δουλειά τους, ώστε να μπορούν να επανεντάσσονται γρήγορα στην αγορά εργασίας.

  Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

  Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση.

  Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα, ωστόσο, λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια